14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαYoutubers: Ποιος ο ρόλος τους;

Youtubers: Ποιος ο ρόλος τους;


Της Αλεξάνδρας Οικονόμου,

Αν κάνεις ρίξει μια ματιά στη σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας, θα καταλάβει γρήγορα ότι είναι κάτι σαν το νερό… Δεν ζούμε, χωρίς αυτή! Πέρα από όλα τα θετικά που μας προσφέρει, όπως η πληροφόρηση κι η επικοινωνία, εμπεριέχει και ένα ακόμα: την ψυχαγωγία! Η κορυφαία εφαρμογή που είναι γνωστή τοις πάσι είναι το Υoutube. Αποτελεί μια πύλη εισόδου σε πλήθος πληροφοριών, δίνοντας παράλληλα πολλές ακόμη δυνατότητες κυρίως στους νέους. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί κανείς είτε να ακούσει μουσική είτε να παρακολουθήσει αστεία βιντεάκια… Με απλά λόγια ο επισκέπτης εισερχόμενος σε αυτήν θα χαλαρώσει και θα απολαύσει τους καρπούς του εν λόγω εφευρήματος.

Το ότι το Youtube αποτελεί για εμάς καθημερινότητα ως μέσο ψυχαγωγίας είναι πλέον δεδομένο. Πέρα όμως από αυτό το ρόλο, για πολλούς συνιστά κι ένα τρόπο έκφρασης. Κλασσική περίπτωση ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Youtube, όχι μόνο για να διασκεδάσουν οι ίδιοι αλλά και για να προβληθούν στο ευρύ κοινό, είναι Υoutubers (γνωστοί και ως μικροδιάσημοι). Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό, θα τους περιγράφαμε ως εξής: «διαδικτυακές διασημότητες που εκθέτουν όλη τους τη ζωή ζωντανά στο διαδίκτυο, περιφέρονται παντού με μία camera που αναμεταδίδει ό,τι βλέπουν, λένε και κάνουν, παίρνουν μέρος σε challenges ή κάνουν φάρσες, χωρίς να έχουν στην ουσία κάτι αξιόλογο να πουν, ενώ και μέσω του τρόπου ζωής που προβάλλουν συνήθως δεν μεταδίδουν κοινωνικά μηνύματα στους θεατές τους»

Η πλειοψηφία αυτών των προσώπων είναι νεαρά άτομα που ξέρουν πώς να χειρίζονται την τεχνολογία και να προβάλουν τον εαυτό τους. Κλασικό παράδειγμα είναι ο Τζέρεμι. Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους Έλληνες Youtubers, που ανεβάζει διάφορα «χιουμοριστικά» βιντεάκια, περιγράφοντας με χαλαρό ύφος διάφορες σκηνές της καθημερινότητας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά αλλά το βασικό ερώτημα που αναδύεται είναι «ποιος ο ρόλος αυτών των προσώπων για το κοινό;».

Ασφαλώς αποτελεί ένα μέσο χαλάρωσης και γέλιου για τους νέους, όμως το θέμα δεν μένει εκεί. Πλέον αυτοί οι άνθρωποι εισχωρούν τόσο πολύ στο μυαλό των θεατών που καταλήγουν να αποτελούν πρότυπο, ενώ, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας τους, γίνονται ιδιαίτερα αγαπητοί σε παιδιά από 12-18 ετών, δηλαδή στους εφήβους, οι οποίοι ταυτίζονται μαζί τους. Σε αυτή την ηλικία που τα παιδιά ακόμα αποκρυσταλλώνουν στοιχεία του χαρακτήρα τους, είναι επόμενο ότι θα επηρεαστούν και θα ακολουθήσουν τα βήματα και τις θεωρίες των YouTubers. Όπως παλιά η νεολαία είχε σαν πρότυπο διάσημα πρόσωπα όπως τραγουδιστές, πολιτικούς, ηθοποιούς και γενικά πρόσωπα αληθινά που συνέβαλαν με τη δράση τους στη διαδρομή της ελληνικής κοινωνίας, έτσι τώρα τα μικρότερης ηλικίας παιδιά αγαπούν αυτά τα νέα «είδωλα».

Το δεύτερο ερώτημα που ξεδιπλώνεται μοιραία είναι αν πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τους νέους… Η δύναμή τους είναι δεδομένη αλλά μήπως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά; Μήπως αντί να βοηθούν στην ψυχαγωγία των νέων τους οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια;

Κι η απάντηση μάλλον είναι θετική. Ο λόγος έγκειται στο ότι δεν ελέγχονται αυτοί οι άνθρωποι για τις ικανότητες τους ή για την ποιότητα των βίντεο που ανεβάζουν. Δεν υπάρχει ένας προληπτικός έλεγχος του περιεχομένου των βίντεο, με αποτέλεσμα ακόμα κι αν είναι χαμηλής ποιότητας να προβάλλονται και να γίνονται γνωστά στα παιδιά. Για παράδειγμα δεν φαίνεται να υπάρχει υψηλό επίπεδο χρήσης της ελληνικής γλώσσας, αφού σκοπός τους είναι μόνο η διασκέδαση του κοινού, χωρίς να ενδιαφέρονται για την προβολή σοβαρών θεμάτων με κατάλληλο λεξιλόγιο. Το αποτέλεσμα είναι απλό: οι λέξεις κι οι φράσεις υιοθετούνται από τους νέους αλόγιστα, χωρίς να φιλτράρονται.

Γενικότερα αυτό που πρέπει να μείνει σαν συμπέρασμα είναι ο διαχωρισμός ότι το YouTube για ορισμένους ανθρώπους αποτελεί μέσο ψυχαγωγία ενώ για άλλους πηγή εσόδων. Άρα, υπάρχει η ανάγκη προβολής με κάθε κόστος, η οποία φυσικά δεν συνάδει απαραίτητα με τη ποιότητα της θεματολογίας.

Το αντίδοτο είναι η σωστή κρίση από πλευράς των παιδιών. Δύσκολο αλλά αναγκαίο, καθώς τα πρόσωπα αυτά δεν υφίστανται κάποιου είδους έλεγχο. Η απόλυτη ελευθερία εδώ δεν φαίνεται να έχει θετικές συνέπειες, με αποτέλεσμα τα μειονεκτήματα να μην αντισταθμίζονται από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Για αυτό καλό θα ήταν οι γονείς ως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των παιδιών να περιορίζουν τη πρόσβαση σε τέτοιου είδους βίντεο, εξηγώντας στα παιδιά τη σκοπιμότητα αυτής της επιλογής.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Οικονόμου
Αλεξάνδρα Οικονόμου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Πρέβεζας, όπου ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πλέον σπουδάζει στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά.