8.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΝότια Κορέα: Με τις μάσκες στις κάλπες

Νότια Κορέα: Με τις μάσκες στις κάλπες


Του Μελέτη Ανανία,

Νότια Κορέα: μία χώρα που συχνά αναφέρεται, είτε λόγω της πρωτοφανούς επιρροής της δημοφιλούς της κουλτούρας στο Δυτικό κόσμο, είτε λόγω της αξιοθαύμαστης οικονομικής ανάπτυξής της τα τελευταία χρόνια. Τον τελευταίο καιρό, όμως, με την έλευση της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, το όνομα της εν λόγω χώρας αναφέρεται για την υποδειγματική προσέγγιση της κυβέρνησης ενάντια στην απειλή αυτή. Στις 15 Απριλίου, όμως, η Κορέα αποτέλεσε πρότυπο για άλλη μία φορά, με τη διοργάνωση των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, παρά την πανδημία, με τη λήψη, βέβαια, όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

Οι Κορεάτες προσήλθαν στις κάλπες όπως σε κάθε άλλη εκλογική διαδικασία, με τη διαφορά πως όλοι έπρεπε να είναι εξοπλισμένοι με προστατευτικές μάσκες και να στέκονται σε ειδικά μαρκαρισμένες περιοχές, σε ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Πριν από την είσοδο κάθε ψηφοφόρου στο εκλογικό τμήμα γινόταν θερμομέτρηση, ενώ κάθε ψηφοφόρος που εμφάνιζε θερμοκρασία υψηλότερη από 37,5 βαθμούς οδηγούταν σε ξεχωριστή, απομονωμένη κάλπη, στην οποία και γινόταν απολύμανση μετά από κάθε χρήση. Κάθε πολίτης ήταν επίσης, υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί το απολυμαντικό χεριών και τα γάντια μιας χρήσης που του δόθηκαν.  Η απόληξη αυτής της -ασυνήθιστης μεν, αποτελεσματικής δε- εκλογικής αναμέτρησης, σήμανε μία ακόμα νίκη για το Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας, που επικράτησε κερδίζοντας 180 από τις 300 συνολικά έδρες. Από αυτές, οι 163 προήλθαν από τις εκλογικές περιφέρειες της Κορέας και οι 17 από την αναλογική εκπροσώπηση, σύμφωνα με το μικτό σύστημα, το οποίο ακολουθεί η χώρα. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν 57 έδρες περισσότερες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, ενώ οι κύριοι αντίπαλοί τους, το συντηρητικό Κόμμα Ενωμένου Μέλλοντος, έχασαν 19.

Αυτή η σημαντική νίκη ήταν σίγουρα μία έκπληξη για πολλούς, καθώς οι δημοσκοπήσεις πέρσι ήθελαν το Δημοκρατικό Κόμμα να μην τα πηγαίνει τόσο καλά στις φετινές εκλογές. Αυτή η εκλογική επιτυχία αποτελεί ακόμα μία ζωντανή απόδειξη της ύπαρξης του “Rally ‘round the flag effect”, όπως αποκαλείται στον τομέα της πολιτικής ανάλυσης. Σύμφωνα με αυτό, σε στιγμές κρίσης, η δημοτικότητα της κυβέρνησης η οποία διαχειρίζεται την κατάσταση ανεβαίνει. Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε με τη δημοτικότητα του προέδρου Bush μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Σήμερα, παρατηρείται με την αύξηση της απήχησης των περισσότερων ηγετών της Ευρώπης που χειρίστηκαν αποτελεσματικά την πανδημία. Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, που έτυχε να διεξαχθούν την ίδια στιγμή με μία από τις χειρότερες κρίσεις του 21ου αιώνα, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος χειρίστηκε τη δύσκολη αυτή περίοδο, σίγουρα το ωφέλησε στις εκλογές. Ο κόσμος προσήλθε στις κάλπες σε αξιοσημείωτα επίπεδα, με τη συμμετοχή να φτάνει το 66,2%, ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ως αυξημένη υποστήριξη για την κυβέρνηση.

Αν, όμως, υπάρχει κάτι που πρέπει να αποκομίσουμε εμείς από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση στην άλλη άκρη του κόσμου, είναι πως η ζωή μετά τον κορωνοϊό συνεχίζεται, και προπάντων, πως η Δημοκρατία συνεχίζεται· πως οι Κορεάτες δεν πήραν τον εύκολο δρόμο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αλλά πως επέλεξαν να διοργανώσουν κανονικά τις εκλογές και να διατηρήσουν το συνταγματικό δικαίωμα που ο λαός κάθε δημοκρατικής χώρας έχει, το δικαίωμα στην ψήφο. Η διεξαγωγή, λοιπόν, των εκλογών στη Νότια Κορέα, παρά την κρίση, είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να χαιρετήσουμε, ως πολίτες της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία.


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.