13.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑπό την υγειονομική στην εσωτερική πολιτική κρίση

Από την υγειονομική στην εσωτερική πολιτική κρίση


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Για την καταπολέμηση της φονικής πανδημίας, που στέρησε την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, τον πρώτο λόγο έχει η επιστημονική επιτροπή που εποπτεύει την ραγδαία εξέλιξη της ασθένειας και συμβουλεύει τον πολιτικό κόσμο για την λήψη σωστών αποφάσεων. Όπου τηρήθηκε και εφαρμόστηκε σωστά το μοντέλο αυτό -οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συνδυασμό πολιτικής και επιστημονικής φρόνησης- τα πράγματα βάδισαν καλώς και περιορίστηκε η δράση της πανδημίας. Σε περιπτώσεις όπου η αλαζονεία και το υπερεγώ των πολιτικών αρχηγών ξεπέρασε την λελογισμένη και εμπεριστατωμένη γνωμάτευση των ειδικών, η τροπή των πραγμάτων δεν είχε αίσιο τέλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι λανθασμένοι πολιτικοί ελιγμοί του Ντόναλντ Τράμπ αλλά και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελληνική κυβέρνηση εκτίμησε την αρωγή και την σωστή συμβουλευτική τακτική των επιστημόνων και θέλησε να ανταμείψει επιστημονικούς κλάδους που έχουν παγώσει και πληγεί λόγω της έξαρσης τους κορωνοϊού. Μάλιστα, διέθεσε προγράμματα τηλεκατάρτισης και επιμόρφωσης των επιστημόνων, γνωστά ως voucher, με συνοδεία χρηματικής αμοιβής εξακοσίων ευρώ. Όμως, το πλάνο παροχής υπηρεσιών και γνώσης, ναυάγησε σε μια θαλασσοταραχή τεχνικών απωλειών αλλά και ελλείψεων. O εσφαλμένος χειρισμός του Υπουργείου Εργασίας, είχε ως αποτέλεσμα μια «ήττα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παράλληλα πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων και υπαινιγμών από την αντιπολίτευση.

«Ομολογία ευθύνης και ενοχής», «μονόδρομος η παραίτηση Βρούτση» και «το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης βαραίνει την κυβέρνηση» είναι μερικές από τις πολιτικές απόψεις που εκφράστηκαν από διάφορες παρατάξεις για το φερόμενο «σκάνδαλο» της κυβέρνησης. Μετά από πλήθος αντιδράσεων, με παρέμβαση του πρωθυπουργού το πρόγραμμα έλαβε τέλος. Βέβαια, ο επιστημονικός κόσμος θα λάβει το επίδομα των 600 ευρώ παρά την κατάργηση του αρχικού σχεδίου. Φυσικά, όπως ήταν επόμενο, στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον υπαίτιο της τηλε – καταστροφής, Γιάννη Βρούτση. Ο Υπουργός έκανε λόγο για «ντροπή και πολιτική αθλιότητα» σχετικά με τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωσε τα ΚΕΚ και τη διαδικασία, ποιος ο ΣΥΡΙΖΑ… Η μέγιστη υποκρισία».

Στο πλαίσιο αυτό, είναι φανερές οι επιπτώσεις της πανδημίας και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να περισωθούν και να προστατευθούν τα ανοιχτά μέτωπα, δεν βρίσκουν τις παρατάξεις υπό καθεστώς ομόνοιας. Αν και η Ελλάδα ανέβηκε άξια στο υψηλότερο βάθρο της ατομικής πειθαρχίας και των αποδοτικών χειρισμών της κυβέρνησης, η εσωκομματικές σχέσεις ολοένα και οξύνονται. Σε περιόδους κρίσης και ιδιαιτέρως υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα περιθώρια διαφωνίας στενεύουν και κυριαρχεί η συζήτηση και η συλλογική προσπάθεια. Γενικότερα, είναι κοινά αποδεκτό πως υπό αυτές τις συνθήκες γίνονται λάθη στην οργάνωση και στη υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων. Τα λειτουργικά κενά, θα πρέπει να καλύπτονται από μια πολύπλευρη προσπάθεια κοινής ευθύνης και όχι να επιρρίπτονται ευθύνες και να ξεσπά πολιτική διαμάχη.


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.