Του Άγγελου Μαρίνου,
Το Χρηματιστήριο είχε μία ανήσυχη εβδομάδα, κατά την οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε κάποια ουσιώδης αλλαγή στο Γενικό Δείκτη. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και θετικό βέβαια, δεδομένου ότι το χρηματιστήριο ξεκίνησε την εβδομάδα με τις χειρότερες δυνατές προσδοκίες.
Μετά τη Δευτέρα του Πάσχα που το χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό, κατά το άνοιγμά του την Τρίτη χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο κλίμα απαισιοδοξίας. Με την τιμή του πετρελαίου στον πάτο, προκαλώντας σοκ στις αγορές, τις χειρότερες μετρήσεις οικονομικής δραστηριότητας που έχουν καταμετρηθεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια και με την ασυμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στο προσκήνιο, όλα έδειχναν πως θα είχαμε μία ακόμη μαύρη εβδομάδα για το χρηματιστήριο. Οι τράπεζες ήταν το βασικό θύμα των περιστάσεων, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες. Η πτώση θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, ωστόσο η αναμενόμενη ελάφρυνση των μέτρων, καθώς και η επιτυχής έκδοση 7-ετούς ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση, επέτρεψε στο ΓΔ να μην βιώσει άλλη μία άτακτη υποχώρηση.
Η εικόνα της αγοράς, στη συνέχεια της εβδομάδας, ήταν ξεκάθαρα βελτιωμένη, αφού θετικές ειδήσεις και προσμονές έκαναν την εμφάνισή τους. Πρωτίστως, η κρίση από τους θεσμούς όσον αφορά την έκτη αξιολόγηση της χώρας αναμένεται να είναι θετική. Αυτό συνεπάγεται ότι θα μπουν τον Ιούνιο στα κρατικά ταμεία 640 εκατ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Η θετική αξιολόγηση είναι αποτέλεσμα και της αναπροσαρμογής του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των προαπαιτούμενων που αναμένονται από την ελληνική πλευρά, λόγω της επιδημίας. Επιπλέον, οι επενδυτές ανέμεναν τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής στις 23 Απριλίου. Με τις αρνητικές κριτικές για τις καθυστερήσεις από την ευρωπαϊκή ηγεσία να πληθαίνουν, αναμενόμενο ήταν να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα (κοινώς υποχωρήσεις) με το τέλος της τηλεδιάσκεψης.
Η προσμονή των αγορών αποδείχτηκε σχετικά σωστή, καθώς την Πέμπτη η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σε συνδυασμό με το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 2 τρισ. ευρώ, οι αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο είχαν επιτέλους βάση για να σταθεροποιηθούν, όμως όχι και για να ανακάμψουν. Παρότι υπήρξαν θετικά νέα, οι διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου δεν έχουν γεφυρωθεί. Η ασυμφωνία αυτή κρίνεται ως απογοητευτική από τις αγορές, καθώς εάν δεν υπάρξει ταχύτατη αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας, τα προβλήματα θα είναι τεράστια και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αναστραφούν σημαντικά μεγαλύτερος. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό σήμαινε την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στο κόκκινο.
Σε ορίζοντα εβδομάδας, ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν αρνητικά, τουλάχιστον σε σχέση με το πόσο αρνητικά θα μπορούσαν να είναι. Το όριο των 600 μονάδων που χάθηκε τη Τρίτη, επανακτήθηκε. Παρότι πολλά από τα προβλήματα, τόσο της ταχύτητας των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και του outlook των τραπεζών, παραμένουν, υπάρχουν θετικά σημάδια που επιτρέπουν αισιοδοξία.
Ως προς τις μέρες μία προς μία, την Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,59%, χάνοντας το όριο των 600 μονάδων, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 2,89%. Τις μεγαλύτερες απώλειες, βέβαια, σημείωσε ο αδύναμος κρίκος του χρηματιστηρίου, ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 10,53%, καταλήγοντας στις 303,69 μονάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο όγκος που διακίνησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αντιστοιχούσε στο 65% της αξίας που διακινήθηκε εκείνη την ημέρα. Την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά, ωστόσο ο τζίρος ήταν χαμηλός, και τα αποτελέσματα μέτρια. Ο ΓΔ έκλεισε στις 595,41 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,74%. Θετικά ήταν τα αποτελέσματα για τον Mid Cap, ο οποίος ανήλθε κατά 2,29%, ενώ μικρή άνοδο, σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης συνεδρίασης, σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης.
Η Πέμπτη ήταν η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για το χρηματιστήριο, καθώς έσπασε εκ νέου το όριο των 600 μονάδων, ενώ επίσης η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΠΑΠ εμφάνισαν εξαιρετικές επιδόσεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610,48 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,53%. Παρόμοια κινήθηκαν και οι δείκτες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ικανοποιητικές, τέλος, ήταν και οι αποδόσεις του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος ανήλθε κατά 5,65%. Η Εθνική Τράπεζα, όπως και η μετοχή του ΟΠΑΠ σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, φτάνοντας σε ποσοστά 11,68% και 9,23% αντίστοιχα.
Η Παρασκευή, παρότι δεν ήταν μία θετική μέρα για το χρηματιστήριο, δεν ήταν απογοητευτική. Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έφτασαν σε ποσοστό το 0,67%, κλείνοντας στις 606,41, δηλαδή εμμένοντας πάνω από τις 600 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, τέλος, μιας εβδομάδας με πολλούς σκοτεινούς οιωνούς, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες μόλις 0,05%. Αδύναμος παραμένει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ακόμα και τώρα που το χρηματιστήριο δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, συνεχίζει να κάμπτεται κάθε εβδομάδα που περνά.
Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.