14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ παρέμβαση του Bill Clinton στη διαχείριση της πανδημίας και το πρότυπο...

Η παρέμβαση του Bill Clinton στη διαχείριση της πανδημίας και το πρότυπο της California


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου, 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής ως η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και τις περισσότερες απώλειες ζωών από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και εξαιτίας των έντονων διαφορών στις απόψεις διαχείρισης αυτής της κρίσης, μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνητών των πολιτειών. Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, ο Bill Clinton, 42ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πήρε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή συζήτηση με τον Κυβερνήτη της California, Gavin Newsom, το περασμένο Σάββατο. Η συζήτηση αυτή εντάχθηκε στα πλαίσια του “Clinton Global Initiative University 2020”, πρόγραμμα με το οποίο το Clinton Foundation προσπαθεί να ενημερώσει τους πολίτες των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρης της υφηλίου για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού, μέσω συζητήσεων με ειδικούς από τον τομέα της δημόσιας υγείας και της διακυβέρνησης.

Η επιλογή του συγκεκριμένου κυβερνήτη δεν έγινε τυχαία, καθώς ο ίδιος έγινε παράδειγμα προς μίμηση σε όλη τη χώρα με τη στρατηγική αντιμετώπισής του. Αρχικά, ο Newsom ακολουθώντας το ρητό: «Αν θες να πας γρήγορα πήγαινε μόνος, αλλά αν θες να πας μακριά πήγαινε μαζί με άλλους» που είχε μάθει από τον Clinton, συνεργάζεται με τις γείτονες πολιτείες του Oregon και της Washington δημιουργώντας ένα κοινό σχέδιο όσον αφορά την άρση του “lockdown”, αλλά και τους τρόπους που μπορούν να ενισχύσουν τις ανατολικότερες πολιτείες που βρίσκονται σε πιο κρίσιμη θέση. Ακόμα, η υψηλή σημασία που κατέχει η συγκεκριμένη πολιτεία για την αμερικανική οικονομία, με αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στο 3,8% για τα τελευταία πέντε χρόνια και με ένα λειτουργικό πλεόνασμα ύψους 21,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος, αναδεικνύει την ανάγκη των αρχών να σχεδιάσουν ένα πλάνο ομαλής μετάβασης και όσο το δυνατόν πιο άμεσης επαναλειτουργίας της οικονομίας της, καθώς η California αποτελεί ζωτικής σημασίας πολιτεία για τις ΗΠΑ.

Οι κυβερνήτες της California, του Oregon και της Washington (από δεξιά προς αριστερά). Πηγή: kdrv.com

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία του με τις άλλες δύο πολιτείες της δυτικής ακτής των ΗΠΑ προέκυψε με αφορμή το παράδειγμα συνεργασίας των βορειοανατολικών πολιτειών (New York, New Jersey, Connecticut, Delaware και Rhode Island) στον ίδιο τομέα. Μια μέρα μετά τη δήλωση του Προέδρου Trump, περί «απόλυτης κυριαρχίας» στο ζήτημα του κορωνοϊού, οι τρεις πολιτείες έσπευσαν να αναπτύξουν ένα πλάνο με έξι κεντρικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν το πότε, το πως και με τι ρυθμό θα αρθούν οι περιορισμοί στις πολιτείες τους. Ακόμα, έχοντας παράγει έναν ικανοποιητικό αριθμό αναπνευστήρων και μασκών για να καλύψει τις ανάγκες της πολιτείας του, ο κυβερνήτης Newsom δε δίστασε –στα πλαίσια της διαπολιτειακής συνεργασίας– να στείλει 500 αναπνευστήρες στο εθνικό απόθεμα για να αποσταλούν σε πολιτείες που χρήζουν άμεσης ανάγκης, όπως η New York.

Παρά τις προβλέψεις για τρομερή οικονομική δυσχέρεια, καθώς η California είναι μια πολιτεία που επηρεάζεται έντονα από τις αλλαγές στα μακροοικονομικά μεγέθη, ο Κυβερνήτης Newsom ανέφερε στον πρώην πρόεδρο τον ΗΠΑ πως δεν επιθυμεί το «άνοιγμα» της πολιτείας, μέχρι να είναι απολύτως σίγουρος για την ασφάλεια των πολιτών της. Σε αυτό τον άξονα, σχολίασε στη συζήτησή του με τον πρόεδρο Clinton τον παράγοντα της ικανότητας που έχουν σαν πολιτεία αφενός να πραγματοποιούν σωστά και επαρκώς την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αφετέρου να παρέχουν κάποιου είδους φαρμακευτική θεραπεία, μειώνοντας τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων. Πάνω στο θέμα της ιχνηλάτησης, εκφράστηκε η έλλειψη εθελοντών και ο Πρόεδρος Clinton υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξουμε την κατάσταση βοηθώντας ο κάθε πολίτης όπου και όπως μπορεί (φυσικά, με την παροχή εξοπλισμού και ειδικής κατάρτισης από τις αρχές), όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε κάθε άλλη χώρα. Από την άλλη, το ζήτημα της θεραπείας είναι κάτι που προκαλεί πολλή ένταση και άγχος, όπως δήλωσε ο Κυβερνήτης Newsom, καθώς γίνονται διαρκείς έρευνες και εντατικές συσκέψεις των αρχών με τις διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες για την πρόοδο που πραγματοποιείται. «Είναι ένας τομέας που δε θέλουμε να υποσχεθούμε πολλά», δήλωσε ο Newsom εκφράζοντας όμως μια αισιοδοξία.

California Governor, Gavin Newsom, speaks in front of the hospital ship USNS Mercy that arrived into the Port of Los Angeles on March 27. Carolyn Cole-Pool/Getty

Χαρακτηριστική, επίσης, ήταν η νύξη του πρώην Προέδρου Clinton στο ζήτημα των ανισοτήτων για το ζήτημα της περίθαλψης, οι οποίες ναι μεν υπάρχουν αλλά στην πολιτεία της California είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, συγκρίσει άλλων πολιτειών. Σε αυτήν, ο Κυβερνήτης Newsom απάντησε πως οι ανισότητες είναι «πρωταρχικό αμάρτημα» των ΗΠΑ ως κράτος, με διαφορετικά επίπεδα έκφανσης από πολιτεία σε πολιτεία και τόνισε την προσπάθεια της California «να παρέχει υγειονομική περίθαλψη σε όλο το φάσμα της, σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες δίχως διακρίσεις». Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της California κατάφερε μέσα σε 3 μόλις εβδομάδες να διευρύνει το “Affordable Care Act” (αλλιώς, γνωστό ως “Obamacare”) για 58.000 ακόμα πολίτες, για την παροχή προληπτικής και θεραπευτικής περίθαλψης. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό και στην California αλλά και σε όλη τη χώρα», είπε ο Κυβερνήτης αναδεικνύοντας το μεγάλο περιθώριο βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Clinton Foundation φαίνεται να αποσκοπεί, όχι μόνο στη γενικότερη καθοδήγηση και στήριξη του αμερικανικού λαού αυτές τις δύσκολες μέρες αλλά και στην ανάδειξη ηγετών–προτύπων που διαχειρίζονται σωστά την πανδημία, δίχως να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών και χωρίς να αποσκοπούν σε προσωπικό συμφέρον. Αποτελεί γεγονός πως τόσο η Αμερική, όσο και κάθε άλλο έθνος στον κόσμο που έχει πληγεί σοβαρά από τον κορωνοϊό, θα αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις λόγω της απότομης διακοπής ενός μεγάλου τμήματος της οικονομικής δραστηριότητας. Με γνώμονα αυτήν την παραδοχή, οι ηγέτες κρίνονται από τις αποφάσεις τους και την επιρροή τους στον λαό˙ εκεί που άλλοι φαίνεται να σκοπεύουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές στον βωμό της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης -ειδικότερα ενόψει εκλογών-, υπάρχουν κυβερνήτες σαν τον Gavin Newsom, οι οποίοι προσπαθούν αρχικά να βοηθήσουν την πολιτεία τους και σε δεύτερο επίπεδο τη χώρα τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.