Της Σπυριδούλας Γραμματικού,
Η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί τροχοπέδη σε πολλές πτυχές της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας πραγματικότητας. Σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, οι πυλώνες της πολιτικής κλονίζονται και οι πολιτικοί θεσμοί αποσταθεροποιούνται. Συνεπώς, απαιτούνται καίριες και αποτελεσματικές αποφάσεις.
Στην εγχώρια πολιτική κατάσταση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει στη λήψη σημαντικών μέτρων κατά της διασποράς του ιού.
Η «σωτήρια» πολιτική της κυβέρνησης
Πιο συγκεκριμένα, μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή ροή της καθημερινότητας.
Στο τομέα της οικονομίας, με αφορμή τα απογοητευτικά στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας αποφάσισε πως οι επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους δεν θα ενταχθούν στα ευνοϊκά μέτρα. Τα μέτρα αυτά αφορούν την αναστολή της εξόφλησης χρεών προς το δημόσιο αλλά και τη καταβολή επιδόματος 800 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, επωφελούνται 800 χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και 300 χιλιάδες επιχειρήσεις. Το κράτος, επίσης, θα μοιράσει δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε πως θα καταβληθεί το 60% των ενοικίων για την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου από τους επιχειρηματίες.
Στην συνέχεια, η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα “Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP“, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αποτελεί επίτευγμα του πρωθυπουργού, καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος το πρωί της Τετάρτης (18/03) με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε γραπτή δήλωση του για την επιτυχία αυτή επισήμανε: «Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε» εξαπολύοντας αιχμές για την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στον τομέα της παιδείας, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εκπληρώσει την υπόσχεση της για την ομαλή ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών αποτελεί η τηλεκπαίδευση που συμβάλλει στην διεξαγωγή των μαθημάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια την περίοδο του εγκλεισμού. Μάλιστα, σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (20/4) επισήμανε «Οι Πανελλαδικές είναι βασική μας προτεραιότητα. Σταθερή μας επιδίωξη είναι να γίνουν όσο πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες δηλαδή να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου».
Στο τομέα της υγείας, η κυβέρνηση στάθηκε αντάξια των συνθηκών. Αναφερόμενος στη λειτουργία του ΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του στο «Βήμα της Κυριακής» υποστηρίζει πως στόχος του Υπουργείου είναι οι 1.200 κλίνες ΜΕΘ, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου 12 κλίνες ΜΕΘ αντιστοιχούν σε 100.000 πολίτες. Εξαιτίας της σωστής οργάνωσης και διαχείρισης του συστήματος υγείας, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Hans Kluge, συνεχάρη τον Υπουργό σε μία πρόσφατη ανάρτηση στο twitter.
Στο τομέα του τουρισμού, που έχει πληγεί λόγω των ακυρώσεων των πτήσεων και του εγκλεισμού, η δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» προσφέρει καίριες λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες γνωστού ειδησεογραφικού συγκροτήματος, η ΠΝΠ προβλέπει ότι, σε περίπτωση που η τουριστική επιχείρηση κλείσει προσωρινά, υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που έχει καταβάλει ως προκαταβολή, εγγύηση, μερική ή ολική εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή για την εκτέλεση της σύμβασης, μπορεί να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ μηνών (voucher) από την ημερομηνία έκδοσής του. Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού, αναφέρεται στην ΠΝΠ η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε τουριστικά καταλύματα.
Στην συνέχεια, ειδική αναφορά θα μπορούσε να γίνει για το έργο που επιτελούν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στις 6 το απόγευμα καθημερινά πραγματοποιείται η ενημέρωση των πολιτών για κοινωνικά ζητήματα αλλά και θέματα που αφορούν την πανδημία του COVID-19. Στις τελευταίες τους ανακοινώνεις δήλωσαν πως η κυβέρνηση δρομολογεί τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία συζητείται να λάβει χώρα μετά την 27η Απριλίου.
Επιμύθιο
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης φαίνεται να αποδίδουν αλλά και να έχουν ως αποτέλεσμα την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για το STAR, το 79,9% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση χειρίστηκε με σωστό τρόπο την κρίση του κορωνοϊού. Επίσης, το 77% αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς του Σωτήρη Τσιόδρα και το 68,7% τους χειρισμούς του Νίκου Χαρδαλιά.
Γεννήθηκε το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε επαγγελματικό επίπεδο ενδιαφέρεται για την αρθρογραφία και ειδικότερα την κάλυψη πολιτικών ειδήσεων και γεγονότων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως τα αγγλικά και τα ισπανικά.