14.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤο «δόγμα Τραμπ» κατά του κορωνοϊού καλά κρατεί

Το «δόγμα Τραμπ» κατά του κορωνοϊού καλά κρατεί


Του Ιάσονα Χαλκίδη,

Μέσω των εκκεντρικών χειρισμών του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε και έμμεσα απείλησε την Κίνα το Σάββατο με αδιευκρίνιστες συνέπειες σε περίπτωση που βγει το συμπέρασμα ότι η τελευταία είναι υπεύθυνη για το ξέσπασμα και την διασπορά του COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την Κίνα ότι δεν σταμάτησε, ενώ φαινομενικά μπορούσε, την εξάπλωση της πανδημίας και έχει καταδικάσει τον κόσμο λόγω αυτού του γεγονότος. Ακόμη, αν και η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να προέκυψε ως ατύχημα, εσκεμμένο ή μη, από ένα εργαστήριο έρευνας για τους ιούς, πριν εμφανιστεί σε αγορά της Ουχάν, προτρέπει τη διεθνή σκηνή να ξεκινήσει μαζικές έρευνες για την διαλεύκανση αυτού του γεγονότος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως βέλη ενάντια στην Κίνα λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας έχουν επιρρίψει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού κατά το διάστημα της ανάρρωσης του Μπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβήτησε την ίδια ώρα για πολλοστή φορά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων που άφησε στο διάβα του ο κορωνοϊός στην Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Ασιατικής χώρας δηλώνει πως υπήρξαν 4.632 νεκροί επί συνόλου 82.745 κρουσμάτων ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, παρόλο που αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά χίλια και πλέον θύματα την περασμένη Παρασκευή. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέδειξε πως ο δείκτης θνητότητας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 0,33 ανά 100.000 κατοίκους, αριθμό που τον θεωρεί αδύνατο, την στιγμή που στις ΗΠΑ ο δείκτης θνησιμότητας εξαιτίας του COVID-19 έχει ανέλθει σε 11,24 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στη Γαλλία ανέρχεται σε 27,92 και στην Ισπανία σε 42,81. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως οι συνεχείς προκλητικές τοποθετήσεις του αμερικανού προέδρου προκάλεσαν τη συνέχεια του λεκτικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στο κόσμου, και την εκ νέου κλιμάκωση της έντασης, την ώρα που απαιτείται γενικευμένη και ευρύτερη διεθνής συνεργασία, για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει φέρει η πανδημία παγκοσμίως.

Ταυτοχρόνως, Αμερικανοί Κυβερνήτες πολιτειών που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την επιδημία, όπως για παράδειγμα, οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνια και του Όρεγκον, βρίσκονται σε ανοικτή ρήξη με τον πρόεδρο Τραμπ όσον αφορά τους ισχυρισμούς του τελευταίου ότι υπάρχουν σε διαθέσιμα αρκετά τεστ και ότι η χώρα είναι σε θέση και ικανή να άρει τα περιοριστικά μέτρα, θέτοντας την ίδια στιγμή και πάλι σε λειτουργία τις οικονομίες των πολιτειών που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας της κατάστασης. Επιπρόσθετα διαδηλώσεις κατά της παράτασης των περιοριστικών μέτρων αλλά και υπέρ της παράτασης των μέτρων αυτών λαμβάνουν συνεχώς χώρα και ασκούν με την σειρά τους πίεση. Παράλληλα, οι περιοχές του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της Ουάσινγκτον καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων τους. Την ίδια ώρα στη Νέας Υόρκη έχει διαπιστωθεί ελάττωση της ημερήσιας αύξησης θανάτων και κρουσμάτων, ενώ πόλεις όπως η Βοστώνη και το Σικάγο εξελίσσονται επίσης, σε επίκεντρα της επιδημίας του κορωνοϊού, έχοντας καταγράψει αύξηση θανάτων και κρουσμάτων. Τέλος, οι πολιτείες όπως το Οχάιο, το Τέξας και η Φλόριντα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας τους, ίσως την 1η Μαΐου ή και νωρίτερα, παρά ταύτα, παραμένουν επιφυλακτικές.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος προέβη σε  υποδείξεις για πιθανό άνοιγμα της οικονομίας των αμερικανικών πολιτειών, συνιστώντας 14 ημέρες σταθερής μείωσης των κρουσμάτων πριν από την έναρξη σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και εφησύχασε τους διαδηλωτές σε Μίσιγκαν, Μινεσότα και Βιρτζίνια που ζητούν εσπευσμένη άρση των μέτρων στις πολιτείες τους. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν να προβούν σε συνεργασία για να αντιμετωπίσουν την απειλή της πανδημίας και παράπλευρες απειλές και κινδύνους που αυτή φέρει στη δημόσια υγεία και τις οικονομίες των δύο χωρών, με την Τουρκία να πλήττεται και αυτή δεόντως λόγω της πανδημίας. Όπως γίνεται λοιπόν κατανοητό από τα παραπάνω, το ιδιαίτερο δόγμα καλά κρατεί, με τη διεθνή σκηνή απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής.


Ιάσων Χαλκίδης

Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ