15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΣειρές: Μέσα στο μυαλό ενός δολοφόνου

Σειρές: Μέσα στο μυαλό ενός δολοφόνου


Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα,

Λόγω της περιόδου που διανύουμε και του εγκλεισμού στο σπίτι, έχουμε πληθώρα ελεύθερου χρόνου και αναρωτιόμαστε συνεχώς τι μπορούμε να κάνουμε για να μη βαριόμαστε. Σε περίπτωση που είσαι λάτρης των σειρών και ειδικά εκείνων που ασχολούνται με την ανάλυση του εγκληματικού μυαλού (criminal profiling), θα παραθέσω στη συνέχεια κάποιες από αυτές που ξεχώρισα. Τέτοιες σειρές σε βάζουν στη διαδικασία να παρατηρήσεις τους κατά συρροή δολοφόνους ακολουθώντας το παρελθόν τους, τη νοοτροπία τους, τον τρόπο σκέψης τους, τις συγκυρίες που προέκυψαν για να αποκτήσουν τον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, όπως και τη μέθοδο και τον σκοπό των εγκλημάτων. Η ανάλυση του εγκληματικού μυαλού προσπαθεί να κατανοήσει πώς τα μυαλά των διάφορων εγκληματιών λειτουργούν και ποιος είναι ο λόγος που διαπράττουν τα εγκλήματά τους. Διάφορες σειρές έχουν επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο θέμα, μερικές όμως χρειάζονται γερό στομάχι για να τις παρακολουθήσεις. Οι σειρές οι οποίες κατά τη γνώμη μου έχουν αναλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα, είναι οι εξής:

  1. Mindhunter: Βασισμένη στο βιογραφικό βιβλίο Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit, η σειρά έκανε το ντεμπούτο της τον Οκτώβριο του 2017 στο Netflix και μετράει μέχρι τώρα δύο σεζόν. Η σειρά ακολουθεί τους πράκτορες Holden Ford και Bill Tench και την ψυχολόγο Wendy Carr στην προσπάθειά τους να πάρουν συνεντεύξεις από φυλακισμένους κατά συρροή δολοφόνους ώστε να κατανοήσουν πώς σκέφτονται και να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ό,τι μάθουν σε άλυτες τρέχουσες υποθέσεις. Η σειρά ακολουθεί τα αρχικά στάδια ανάλυσης των χαρακτηριστικών των εγκληματιών και μας καλεί να επεξεργαστούμε μαζί με τους συνεντευκτές το μυαλό και τα συναισθήματα πραγματικών κατά συρροή δολοφόνων όπως των Edmund Kemper, Montie Rissell, Jerry Brudos, Richard Speck, Elmer Wayne Henley Jr. και του ηγέτη λατρείας –και όχι δολοφόνου- Charles Manson. Ακόμη, θέτει τις βάσεις για να αντιληφθεί κανείς πώς προκύπτουν τα γνωρίσματα των κατά συρροή δολοφόνων και την αρχή του BAU (Behavioural Analysis Unit). Το Mindhunter δεν είναι από τις επιδεικτικές action σειρές, αλλά ασχολείται με τις σχολαστικές προκαταρκτικές εργασίες και το προσωπικό ανθρώπινο δράμα, που συνυπάρχουν στην αναζήτηση τέτοιας γνώσης. Αν έχεις περιέργεια για τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης και την εγκληματολογική ψυχολογία, αυτή η σειρά είναι για σένα.

  1. Criminal Minds: Η σειρά Mindhunter αναφέρεται στις αρχικές ημέρες του BAU του FBI. Αντιθέτως, στη μακρόχρονη σειρά του CBS βλέπουμε το BAU στην πλήρως ανεπτυγμένη του μορφή. Το Criminal Minds έχει φτάσει τις δεκαπέντε σεζόν από το 2005 μέχρι το 2020 και η δημοτικότητά του έχει καταλήξει σε δύο spin-offs (Criminal Minds: Suspect Behavior, Criminal Minds: Beyond Borders). Η επιτυχία της σειράς σχετίζεται όχι μόνο με τις πολύ ενδιαφέρουσες υποθέσεις αλλά και την προσωπική εξέλιξη των χαρακτήρων, τον ρυθμό της, τη σκηνοθεσία της και τη γραφή της. Σε αντίθεση με το Mindhunter, στο Criminal Minds θα δεις πολλή δράση και γρήγορους ρυθμούς, με πολύ λίγα από τα επεισόδιά τους να βασίζονται σε πραγματικές υποθέσεις. Η απεικόνιση των προφίλ τους και του BAU όπως και η διαδικασία του criminal profiling δεν είναι ρεαλιστικά, αλλά η σειρά κρατά την προσοχή σου καλώντας σε να αναλύσεις μαζί τους το μυαλό του κάθε δολοφόνου. Σίγουρα, πρόκειται για κάτι που θα απολαύσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
  2. Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes: Το ντοκιμαντέρ για τον περιβόητο Ted Bundy έκανε την πρεμιέρα του τον Ιανουάριο του 2019. Αποτελείται από τέσσερα επεισόδια, μία ώρα περίπου το καθένα, και καλύπτει χρονολογικά τη ζωή του Ted Bundy, τα εγκλήματά του και τον θάνατό του, όλα με λεπτομερή ανάλυση. Είναι από τα πιο ακριβή ντοκιμαντέρ αφού χρησιμοποιεί συνεντεύξεις που πήραν από τον ίδιο πριν την εκτέλεσή του δίνοντας τη δική του οπτική, αλλά και συνεντεύξεις από ανθρώπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, δηλαδή από την οικογένειά του, τους φίλους του, τα επιζώντα θύματα και από αρμόδιους που δούλεψαν στην υπόθεσή του και είχαν άμεση επαφή μαζί του. Ένα από τα πιο κατατοπιστικά ντοκιμαντέρ για έναν από τους πιο δημοφιλείς κατά συρροή δολοφόνους. Σε καλεί να αναλύσεις το μυαλό του μαζί με εκείνον και σε «αιχμαλωτίζει» μέχρι να τελειώσεις και τα τέσσερα επεισόδια. Ένα από τα μειονεκτήματα του ντοκιμαντέρ είναι πως προσηλώνεται υπερβολικά πάνω στον Ted Bundy, αφήνοντας τα θύματα σε δεύτερη μοίρα και παραμελώντας έτσι να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των συμβάντων.

  1. Don’t F**ck with Cats: Hunting an Internet Killer: Διαφορετικό από τα παραπάνω, ένα ντοκιμαντέρ για το online ανθρωποκυνηγητό του Luke Magnotta. Σου δίνει μια καλύτερη προσέγγιση του περιεχομένου επειδή μπορείς να ακολουθήσεις τις αρχικές κινήσεις του δολοφόνου· η προσοχή δε δίνεται μόνο στον δολοφόνο και τα εγκλήματά του, αλλά και στη διαδικασία του ανθρωποκυνηγητού. Έκανε το ντεμπούτο του τον Δεκέμβριο του 2019 στο Netflix και έχει μόλις τρία επεισόδια, μία ώρα το καθένα. Το ανθρωποκυνηγητό για τον Luke Magnotta ξεκινά την περίοδο 2010-2014 μετά από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, όπου σκότωσε δύο μικρά γατάκια. Συμπεριλαμβάνει αρχειακά πλάνα ειδήσεων (από CNN, διάφορα καναδικά και ευρωπαϊκά δελτία ειδήσεων) σχετικά με την υπόθεση. Είναι ένα από τα πολυσυζητημένα και λεπτομερή ντοκιμαντέρ που δείχνουν τη σταδιακή ανατροπή ενός δολοφόνου και την απρόβλεπτη πλευρά του διαδικτύου. Είναι μια απίστευτη ιστορία που έχει να πει σημαντικά πράγματα για την κουλτούρα του διαδικτύου, ενώ προσφέρει την εικόνα της εκτύλιξης των εγκλημάτων στη σύγχρονη εποχή και της δυσκολίας δίωξης αυτών.

Υπάρχει κάτι ανατριχιαστικά συναρπαστικό με τους κατά συρροή δολοφόνους που σε κάνει να διερωτάσαι γιατί δολοφονούν με τέτοια αποτρόπαια μέθοδο. Οι σειρές που ανέλυσα προηγουμένως προσπαθούν να ρίξουν μερικές αχτίδες φωτός στις απορίες μας, η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο.


Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα

Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα
Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα
Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.