Του Αργύρη Ηλιάδη,
Σε ένα πλαίσιο συνεχώς αμφισβητούμενων κινήσεων για την προστασία των χωρών από τη φονική πανδημία που καραδοκεί έξω από κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, οι συλλογικές προσπάθειες ανάμεσα σε χώρες και οργανισμούς αποτελεί πλέον γεγονός. Μετακίνηση ασθενούντων, χρηματοδότηση και ένα πλέγμα φιλικών συμβουλών είναι μερικά από τα συστατικά που ενώνουν σε ώρες κρίσης ανθρώπους, κράτη και παγκόσμιους οργανισμούς. Εκ φύσεως, άνθρωποι ριζωμένοι στο πολιτικό γίγνεσθαι ανά το κόσμο αλλά και μη, έχουν την τάση να διαφωνούν και να συμφωνούν με στάσεις και απόψεις ζωής με αποτέλεσμα να αμβλύνουν και να συγκλίνουν τις σχέσεις μεταξύ τους. Εν καιρώ κορωνοϊού, αν απομονώσουμε εσωκρατικές διαφωνίες για την εφαρμογή οικονομικών και περιοριστικών μέτρων, βλέπουμε ότι επικρατεί ένα καθεστώς ομόνοιας και αλληλεγγύης.
Μια από τις τελευταίες εξελίξεις που δίνει χρώμα στις γκρίζες μέρες της ελληνικής καραντίνας, είναι η οικονομική ενίσχυση που θα παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πρόκειται για ποσό που αγγίζει τα 500.000 χιλιάδες δολάρια και αποσκοπεί στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διαμένουν εντός των ελληνικών συνόρων. Πηγή της είδησης αποτελεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος με σχετική του ανάρτηση σε γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσουν μαζί αυτή την παγκόσμια κρίση».
Στην παρούσα φάση, η Ελληνική Δημοκρατία έρχεται αντιμέτωπη με τη ραγδαία εξάπλωση του ιού σε δομές φιλοξενίας. Αν και μέχρι στιγμής οι γρήγοροι ελιγμοί του ελληνικού κράτους αποδείχθηκαν και αναγνωρίστηκαν διεθνώς ως αποδοτικοί, το θέμα με τις δομές που στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχει λυθεί. Έτσι λοιπόν, τα χρήματα θα αξιοποιηθούν ώστε να αυξηθούν οι κλίνες που υποστηρίζουν ασθενείς με covid-19, αλλά και να επανδρωθούν με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Η αρωγή των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού, που προσβάλλει μια αδύναμη μερίδα ανθρώπων η οποία ολοένα και μεγαλώνει, θα δράσει αποτελεσματικά διατηρώντας τη χώρας μας στο υψηλότερο βάθρο των πιο πειθαρχημένων χωρών εν μέσω κορωνοϊού.
Παράλληλα, οι ανησυχίες για τον δυτικό κόσμο αυξάνονται και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προσπαθεί για ακόμα μια φορά να επιβραδύνει τη διάδοση του ιού. Συγκεκριμένα, θα δώσει δωρεές χρημάτων σε 110.000 οικογένειες στο Ιράκ για να αγοράσουν είδη υγιεινής που θα τους προστατεύσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, από την πανδημία. Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει πως η βοήθεια θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε 550.000 χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την χώρα. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να υποστηρίξουμε αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στο Ιράκ, Philippa Candler.
Οι χώρες έχουν καταλάβει πως δε θα προστατευτούν αν μεριμνήσουν αποκλειστικά για την υγεία των πολιτών τους αδιαφορώντας για τα γειτονικά κράτη. Οι εκτός των συνόρων απειλές είναι πολύ μεγαλύτερες και χωρίς μια ενωμένη «πολιτική συμμαχία» δε θα μπορέσουν να ανατραπούν. Επισημαίνεται ο όρος «πολιτική», γιατί αποτελεί τη ρίζα των αντίθετων απόψεων που, σε καμία περίπτωση, δε θα μπορέσουν να καταλήξουν σε αποδοτικά μέτρα για όλους. Βεβαίως, στην παραμέριση των πολιτικών διαφωνιών έρχεται να προστεθεί και η ατομική πειθαρχία των πολιτών ούτως ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.