Του Παναγιώτη Μέκρα,
Σε κάθε κρίση, εκτός από προβλήματα, παρουσιάζονται και ευκαιρίες και είναι στο χέρι του καθενός να τις αρπάξει. Καθώς οι αγορές έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, πολλοί αναρωτιούνται αν είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν. Η απάντηση είναι απλή: εφόσον έχετε χρήματα στην άκρη, τα οποία δεν πρόκειται να χρειαστείτε άμεσα και έχετε ένα εξασφαλισμένο μαξιλάρι μερικών μηνών για παν ενδεχόμενο, είναι η καλύτερη στιγμή να επενδύσετε. Δεν έχει σημασία αν οι αγορές θα πέσουν κι άλλο ή θα ανέβουν, κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί βραχυπρόθεσμα, αλλά αν είστε μακροχρόνιοι επενδυτές, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μετοχές συγκεκριμένων καλών εταιριών βρίσκονται σε εκπτώσεις αυτή τη στιγμή, που σημαίνει πως είναι ώρα για αγορές.
Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρίες, με κάποιες να κινδυνεύουν ακόμη και με πτώχευση, υπάρχουν κάποιες που τα βγάζουν πέρα πολύ καλά και οι οικονομικές τους καταστάσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Ποιες είναι αυτές;
Alphabet
Η μητρική εταιρία της Google είναι ο βασιλιάς της ρευστότητας, αφού έχει στην κατοχή της πάνω από $120 δισ. σε μετρητά, με τις δανειακές υποχρεώσεις της να είναι μόλις $16 δισ. και τόκους $100 εκατ. ετησίως. Είναι μία από τις λίγες εταιρίες που δεν μπλέχτηκαν στην φούσκα του εταιρικού χρέους, σε αντίθεση με την Apple που έχει $100 δισ. σε μετρητά, αλλά τα δάνεια της έχουν εκτοξευτεί στα $108 δισ. και είναι από τους κύριους παράγοντες που μένει εκτός λίστας. Πέρα από την μεγάλη ρευστότητα της Alphabet, η Google συνεχίζει να είναι η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης καθώς επίσης και πρώτη στα έσοδα από διαφημίσεις (Google + Youtube ads), κάνοντας παράλληλα επέκταση και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας, όπως το Cloud και επενδύοντας σε startup κυρίως τεχνητής νοημοσύνης.
ARISTA NETWORKS
Η Arista Networks είναι άλλη μία κερδοφόρα εταιρία, χωρίς καθόλου δάνεια, με πολύ καλή ρευστότητα και σταθερή ανοδική πορεία, η οποία ασχολείται με τον τομέα δημιουργίας Cloud δικτύων. Μέσα σε ένα χρόνο τα κέρδη ανά μετοχή εκτοξεύτηκαν από $4.39 σε $11.26 (157% αύξηση) και με τους μεγαλύτερους πελάτες της να είναι η Microsoft και η Facebook, το μέλλον της εταιρίας δείχνει πολύ αισιόδοξο, κερδίζοντας παράλληλα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τη Cisco Systems.
Παρά τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Facebook με τις διαρροές δεδομένων, δεν παύει να είναι ο κυρίαρχος των social media, χωρίς αυτό να φαίνεται να αλλάζει τα επόμενα χρόνια. Έχοντας στην κατοχή της Facebook, Instagram και Whatsapp, η εταιρία είναι δεύτερη πίσω από την Google όσον αφορά το μερίδιο αγοράς των διαφημίσεων στο διαδίκτυο και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως το gaming και οι online πληρωμές. Έχοντας σχεδόν $55 δισ. σε μετρητά στο χέρι, περίπου το 1/4 αυτών βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, μηδέν μακροπρόθεσμα δάνεια και μόλις $280 εκατ. βραχυπρόθεσμα, την καθιστά μία από τις πιο δυνατές και καλύτερα προετοιμασμένες εταιρίες, έχοντας βάλει επίσης ως στόχο να προσλάβει επιπλέον 10 χιλιάδες άτομα προσωπικό μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Mastercard
Μία εταιρία με πολύ υψηλό περιθώριο κέρδους (57%), αρκετές επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση και πολλές καινοτομίες, όπως την επαλήθευση ταυτότητας με τεχνητή νοημοσύνη. Αν και η VISA είναι στην κορυφή της αγοράς, η Mastercard είναι πιο εξελιγμένη και επενδύει περισσότερο στην καινοτομία, ενώ παράλληλα επεκτείνεται και στο e-commerce. Οι πληρωμές με πλαστικό/ψηφιακό χρήμα αυξάνονται ραγδαία, ειδικά αυτό το διάστημα, μαζί και τα έσοδα και τα κέρδη της Mastercard, η οποία επίσης έχει αρκετά καλό δείκτη ρευστότητας στο 1.42.
Microsoft
Η μεγαλύτερη εταιρία σε κεφαλαιοποίηση, αυτή τη στιγμή, με $134 δισ. ταμειακά διαθέσιμα και ένα διαχειρίσιμο χρέος της τάξης των $87 δισ., αν αναλογιστούμε πως η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας έχει βαθμολογηθεί με ΑΑΑ. Η Microsoft συνεχίζει να επεκτείνεται και να παίρνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, αυξάνοντας τα κέρδη της κατά 38% το 2019 και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη της.
NVIDIA
Ο κυρίαρχος του PC Gaming, των GPU και όχι μόνο, είναι η εταιρία με μία από τις καλύτερες οικονομικές καταστάσεις στην αγορά, έχοντας $11 δισ. ταμειακά διαθέσιμα, μόλις $1.9 δισ. μακροπρόθεσμα δάνεια, τα οποία μειώνονται διαρκώς, 41% αύξηση εσόδων το 2019 και είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για το μέλλον, έχοντας επενδύσει σε Cloud, τεχνητή νοημοσύνη και gaming. Επίσης, η εταιρία έχει τεθεί στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, δανείζοντας την ισχύ των υπολογιστικών συστημάτων της στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η ιατρική κοινότητα για την εύρεση εμβολίου ή αποτελεσματικής θεραπείας και προσφέρει τις ειδικές γνώσεις της πάνω στην AI, τη βιολογία και το computing optimization.
Veeva Systems
Η Veeva Systems είναι μία σχετικά καινούρια εταιρία (ιδρύθηκε το 2007) και ασχολείται με το cloud-computing για φαρμακευτικές εταιρίες και εφαρμογές στη βιοεπιστήμη. Τα έσοδά της εξαρτώνται κυρίως από τις συνδρομές της που έχουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια και έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις των αναλυτών τα τελευταία 20 τρίμηνα. Με μηδέν δανειακές υποχρεώσεις, 1.1 δισ. μετρητά στο χέρι και 53% αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή, είναι μία από τις πιο δυνατές και ανθεκτικές εταιρίες. Παράλληλα, η μετοχή της δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από αυτή την κρίση και έπιασε ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα, αφού τα έσοδά της συνεχίζουν να αυξάνονται, λόγω του ότι βρίσκεται στον κλάδο της βιοεπιστήμης/φαρμακευτικής και προσφέρει τις υπηρεσίες της στους επιστήμονες που ερευνούν τον ιό.
Συνοψίζοντας, οι εταιρίες αυτές, όπως θα παρατηρήσατε, είναι εταιρίες τεχνολογίας και είναι λογικό, αφού η δραστηριότητά τους γίνεται διαδικτυακά και οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι προγραμματιστές που μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι εταιρίες όχι μόνο δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την κρίση, αλλά θα αυξήσουν τα έσοδά τους και θα βγουν ακόμη δυνατότερες από όλη αυτή την κατάσταση.