Του Ανδρέα-Άγγελου Σκόνδρα,
Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό εξελίξεων στη διεθνή σκηνή και με την εξελισσόμενη πανδημία του Covid-19 να μαστίζει την ανθρωπότητα, οι πολιτικές εξελίξεις προχωρούν ταχύτατα και πολλές φορές εν αγνοία μας. Είναι τόσο συνεχής η πληροφόρηση για τον κορωνοϊό, όπου πολλές φορές λησμονούμε να αναζητήσουμε και άλλες πτυχές της επικαιρότητας.
Μία σημαντική εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι οι θέσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, οι οποίες κρίνονται ως εξωθεσμικές, αλλά και πιθανώς άσκοπες. Ο ίδιος υπηρέτησε το Ύπατο πολιτειακό αξίωμα το διάστημα 2015-2020 και εν συνεχεία τον διαδέχθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Με αφορμή την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, απέστειλε στον δήμαρχο της πόλης επιστολή καταλήγοντας με τη φράση το «Μεσολόγγι ζει». Παράλληλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πορτογάλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, προκειμένου να εκφράσει την ειλικρινή του συμπαράσταση σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που βιώνουν οι δύο χώρες.
Με μία πρώτη ανάγνωση, αυτές οι ειδήσεις φαντάζουν πρωτόγνωρες για την ελληνική πολιτική σκηνή αφού δε συνηθίζεται ένας τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις μετά το πέρας της θητείας του και ιδιαίτερα πριν προβεί ο νυν Πρόεδρος στις αντίστοιχες επικοινωνίες. Τόσο ο Κάρολος Παπούλιας, όσο και ο προκάτοχός του Κωστής Στεφανόπουλος αποχώρησαν με σιγή από το πολιτικό προσκήνιο και δεν αξίωσαν καμία δημόσια θέση έκτοτε, πλην των απολύτως αναγκαίων, αποσυρόμενοι στην ιδιωτική τους ζωή.
Πολλοί, ίσως, να σπεύσουν να τοποθετηθούν θετικά στην τακτική του κ. Παυλόπουλου, κάνοντας λόγο για δημοκρατικό πλουραλισμό και εθνικό ενδιαφέρον, το οποίο δεν αναλώνεται μόνο κατά τη διάρκεια μίας θητείας. Ωστόσο, υπάρχει και μία διαφορετική άποψη η οποία φαίνεται να υποστηρίζει πως με τη λήξη της θητείας δε μπορεί (για λόγους δεοντολογίας) ένας τέως ΠτΔ να συνομιλεί, ανακοινώνοντάς το δημοσίως με αρχηγούς κρατών και να στέλνει βαρυσήμαντες δηλώσεις για εθνικές επετείους. Μια τέτοια συμπεριφορά φαίνεται να υποσκάπτει, έστω και σε μικρό βαθμό, τα θεμέλια του θεσμού και να δημιουργεί μια σύγχυση στη διεθνή κοινότητα για το ποιος είναι ο επικεφαλής του Κράτους. Η νυν Πρόεδρος κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμπεριφέρεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων και δε φαίνεται να χρειάζεται οποιαδήποτε συνδρομή, η οποία μόνο ανιδιοτελής δε γνωρίζουμε εάν είναι. Με κάθε σεβασμό στο αξίωμα του ΠτΔ, καθώς και στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου θα ήταν προτιμητέο τέτοιες συνομιλίες να γίνονται ιδιωτικά, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και δεσμοί φιλίας, συνεπώς δεν είναι συνομιλίες προς δημόσια έκθεση αλλά πιο πολύ «φιλικοί ασπασμοί».
Αναντίρρητα, δεν είναι εύκολο κάποιος με τόσο ενεργή πολιτική δράση να απέχει -τουλάχιστον δημόσια- διά μιας από τα πολιτικά τεκταινόμενα, ωστόσο αυτό κρίνεται απαραίτητο για λόγους δεοντολογίας και πολιτικού σεβασμού. Ακόμη και πριν την εκλογή της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου της είχε πιστωθεί το μειονέκτημα ότι δε διαθέτει τις απαραίτητες διασυνδέσεις, εν αντιθέσει με τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσει με έναν αρχηγό κράτους. Τώρα φαίνεται πως αυτό το προτέρημα δε λειτουργεί επικουρικά, αλλά αντίθετα δημιουργεί δυνητικά ένα κλίμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο της νυν Προέδρου.
Επομένως, ένας Πρόεδρος από τη στιγμή που εξέρχεται από το κατώφλι της Ηρώδου του Αττικού οφείλει να παραχωρήσει τη θέση του αλλά και τον χώρο στον διάδοχο να εκπροσωπήσει το Κράτος, χωρίς να αφήσει καμία κερκόπορτα ανοικτή για τυχόν παρεμβάσεις. Το αξίωμα του ΠτΔ απαιτεί έναν ξεκάθαρο ζωτικό χώρο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια συναφή με τις σπουδές του. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ (MUN) και σε κοινωνικές δράσεις. Τέλος, ενδιαφέρεται για την μουσική και την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως πολιτικών δοκιμίων.