14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜια αχτίδα φωτός για την Υεμένη

Μια αχτίδα φωτός για την Υεμένη


Της Κασσιανής Σκαμάγκα,

Η Υεμένη αυτή τη στιγμή έχει ό,τι χρειάζεται μία πανδημία, για να αφανίσει έναν ολόκληρο λαό. Εξαντλημένους ανθρώπους εγκλωβισμένους στη δίνη μίας 5ετους εμφύλιας διαμάχης, ένα ισοπεδωμένο σύστημα υγείας και έναν τρομακτικό υπερπληθυσμό. Πολλά από τα λεφτά που έχουν δοθεί στη χώρα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του πολέμου, με απότοκο το έλλειμμα εκπαίδευσης, έρευνας και προώθησης των επιστημών. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τον κίνδυνο της ταχείας εξάπλωσης του Covid-19 σε ολόκληρη την Υεμένη. Πράγματι, το φορτίο της χώρας είναι βαρύ. Καλείται να αντιμετωπίσει τον πόλεμο των Σιιτών ανταρτών με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Παράλληλα, ένα σενάριο εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα ίσως αποβεί ολέθριο. Το πρώτο κρούσμα έκανε μάλιστα, ήδη την εμφάνισή του στην επαρχία Χαντραμούτ. Η κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε για την καταπολέμηση του Covid εξετάζει πλέον την εφαρμογή απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν οι οικονομικοί πόροι που διαθέτει ο ΟΗΕ προς την Υεμένη μειώνονται, γιατί θα πρέπει ακριβώς να κατευθύνονται και προς τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας προς το μέλλον, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου και ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας Antonio Guterres, προειδοποίησε ότι και σε χώρες γειτονικές που μαστίζονται εξίσου από πολέμους όπως η Συρία και η Λιβύη, η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες θα είναι εξαιρετικά δυσχερής. Αυτό, διότι εξαιτίας των βομβαρδισμών, τα συστήματα υγείας έχουν ουσιαστικά οδηγηθεί σε τέλμα. Το μήνυμα του ΟΗΕ χαιρέτισε και ο Πάπας Φραγκίσκος, τονίζοντας την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός ώστε να εστιάσουμε στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ακόμα και η επίσημη συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, επεσήμανε τον καταστροφικό αντίκτυπο του κορωνοϊού επειδή «τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας παρουσιάζει υποβαθμισμένη κατάσταση υγείας, ενώ τα ¾ των ανθρώπων χρήζουν ανθρωπιστικής προστασίας ή βοήθειας».

Η ελπίδα για μια οριστική κατάπαυση του πυρός αναπτερώθηκε από τη συμφωνία Κυβέρνησης και ανταρτών Χούτι αλλά και Σαουδικής Αραβίας για εκεχειρία. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν για 2 εβδομάδες. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτά γίνονται σε υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για τερματισμό του πολέμου που έχει σκοτώσει πάνω από 100.000 ανθρώπους. Πρόκειται για την σημαντικότερη προσπάθεια ειρήνευσης από τα τέλη του 2018. Ένας αξιωματικός μάλιστα, των Χούτι δήλωσε πως έχει ήδη σταλεί μία πρόταση για τον τερματισμό της πολυετούς σύρραξης, αφήνοντας όμως στον λαό αρκετές αμφιβολίες. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο Mike Pompeo, υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή, ενώ ο Antonio Guterres κάλεσε τις πλευρές να συνεργαστούν άνευ όρων και προϋποθέσεων, αλλά μόνο με οδηγό την καλή πίστη ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ενώ φαινομενικά τα πνεύματα έχουν «ηρεμήσει» μέσα στην εκρηκτική ατμόσφαιρα των εχθροπραξιών ανάμεσα στα «δύο αντίπαλα στρατόπεδα», αυξήθηκαν έκτοτε κατά πολύ οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τους αντάρτες Χούτι προς τη Σαουδική Αραβία. Για το λόγο αυτό, ο Tamuna Sabedze, Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης στην Υεμένη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ελέγξουμε μια παγκόσμια πανδημία ανάμεσα σε βόμβες και αεροπορικές επιδρομές». Ας μην εθελοτυφλούμε περαιτέρω. Ο κορωνοϊός και ο πόλεμος κόστισαν ήδη τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ανά την υφήλιο. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα ή μάλλον «περισπασμό» των ανταρτών, να υπονομευθεί η αξία περισσοτέρων ζωών. Ίσως είναι δύσκολο να εξασφαλισθούν τα εχέγγυα εμπιστοσύνης από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως η ειλικρινής και συνεπής διπλωματική συμπεριφορά, θα αποβεί προς όφελος και των δύο μερών. Άλλωστε κάθε αρχή και δύσκολη.


Κασσιανή Σκαμάγκα

Γεννημένη το 2000 στον Βόλο, είναι δευτεροετής φοιτήτρια Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις στο Λύκειο είχε επιλεγεί για μαθητικό Erasmus στο Nymburk της Τσεχίας, μετρώντας ήδη μία σημαντική συμμετοχή της σε ρητορικούς αγώνες που διεξήχθησαν στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προσομοίωση επιτροπών του ΟΗΕ στο εξωτερικό και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διεθνές δίκαιο. Είναι γνώστρια της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, ενώ παράλληλα η πολυετής ενασχόληση της με τη κλασική μουσική συνοδεύεται από τη συμμετοχή της σε σύνολα δωματίου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βόλου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ