12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗθική και κορωνοϊός

Ηθική και κορωνοϊός


Της Σπυριδούλας Γραμματικού, 

Από τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς, η ανθρωπότητα ταλανίζεται από την πανδημία του COVID-19. Τέσσερις μήνες μετά, τα κρούσματα αγγίζουν τα 1.650.000 και ο πλανήτης θρηνεί περισσότερα από 90.000 θύματα. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις ανυπολόγιστες. Ο κόσμος θυμίζει πλέον πίνακες του Edward Hopper.

Την περίοδο αυτή του πανικού και του εγκλεισμού, υπάρχει μια πιο ελπιδοφόρα πτυχή της πραγματικότητας, μια πτυχή που αντανακλά τις ικανότητες και τις ηθικές αντοχές μιας κοινωνίας που διακρίνεται συνήθως για τη ανηθικότητα της. Ανάμεσα στους θανάτους, στις ΜΕΘ και στα δελτία ενημέρωσης για τις νέες εξελίξεις κρύβεται ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη. Στα δελτία ειδήσεων, στις ενημερωτικές ιστοσελίδες και στα ραδιόφωνα συχνά ακούμε ή διαβάζουμε ειδήσεις  για ανθρώπους που εν μέσω υγειονομικής κρίσης προσφέρουν το καλύτερο τους εαυτό.

Σε εθνικό επίπεδο, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάλεσαν εθελοντές με ειδίκευση στις επιστήμες υγείας και όχι μόνο να συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στον αγώνα για την καταπολέμηση του ιού Covid-19. Σύμφωνα με στοιχεία τα ποσοστά των εθελοντών αυξάνονται συνεχώς. Για την ανιδιοτελή αυτή συμπεριφορά, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, αποθεώνει τις προσπάθειες της χώρας μας σε αυτή τη μάχη.

Σε διεθνές επίπεδο, ειδικότερα στο Βέλγιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ τα φαινόμενα αλληλεγγύης αυξάνονται καθώς ομάδες κατοίκων οργανώνονται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ηλικιωμένων και αρκετά μαγαζιά εστίασης προσφέρουν δωρεάν γεύματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης εξαιτίας των μέσων είναι πλέον γνωστή η ιστορία της Βελγίδας Suzanne Hoylaerts, η οποία αρνήθηκε την μηχανική υποστήριξη ώστε να προσφερθεί σε κάποιον νεότερο.

Οι ιατροί, οι νοσοκόμοι, και το υγειονομικό προσωπικό, που βρίσκονται στη πρώτη γραμμής της μάχης, αποτελούν πλέον παραδείγματα αυτοθυσίας. Συνολικά, τριάντα ένας γιατροί έχασαν έως τώρα την ζωή τους στην Ιταλία από τον νέο κορωνοϊό. Δεκαεπτά από αυτούς ήταν οικογενειακοί γιατροί, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την προθυμία των ειδικών να πρωτοστατήσουν στον αγώνα εναντίον αυτού του αόρατου εχθρού προτάσσοντας το κοινό καλό και προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους.

Medical workers in protective suits move a patient at an isolated ward of a hospital in Caidian district following an outbreak of the novel coronavirus in Wuhan, Hubei province, China February 6, 2020. Picture taken February 6, 2020. China Daily via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. CHINA OUT.

Άτομα που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη από τον χώρο της μόδας, των επιχειρήσεων και της μουσικής προσφέρουν μεγάλες δωρεές σε νοσοκομεία και ιδρύματα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι «στρατηγοί» στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό:

Κάθε χώρα που βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας έχει και το δικό της «Τσιόδρα», έναν στρατηγό που συντονίζει τον αγώνα ενάντιας της πανδημίας.

Στην Ισπανία, ο επιδημιολόγος Φερνάντο Σιμόν είναι γνωστός και αγαπητός στον λαό της Ισπανίας εξαιτίας της προσφοράς του στο σύστημα υγείας, όταν το 2014 μια νοσοκόμα μολύνθηκε από ιό Έμπολα. Παρά τη αποδοχή του από τους Ισπανούς, δέχεται συχνά κριτική.

Στις ΗΠΑ, ο άνθρωπος που ηγείται της μάχης ενάντια στην πανδημία είναι ο Άντονι Φαούτσι. Κατέχει το αξίωμα του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων και έχει χαρακτηριστεί ως «κορυφαία προσωπικότητα της κυβέρνησης στη μάχη κατά του AIDS» από τις New York Times. O Φαούτσι εκτός από την ανοδική πορεία στην αύξηση των κρουσμάτων, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση, που προέρχεται πολλές φορές από την ιδία την κυβέρνηση.

Στην Γερμανία, ο λαός εναποθέτει τις ελπίδες του στον Κρίστιεν Ντόρσεν, έναν 48χρονο ιολόγο. Αποκαλείται συχνά ως «Τσάρος του κορωνοϊού» από τα εθνικά μέσα.

Υπάρχουν και άλλα φαινόμενα αλληλεγγύης που έχουν εξέχουσα θέση στα δελτία ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν βρεθεί στο φως της δημοσιότητας. Τέτοιου είδους ειδήσεις, ωστόσο, αποδεικνύουν πως ο COVID-19 είναι ακόμη μια πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα με γνώμονα την αλληλεγγύη και την πρόταξη του κοινού καλού.


Σπυριδούλα Γραμματικού

Γεννήθηκε το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε επαγγελματικό επίπεδο ενδιαφέρεται για την αρθρογραφία και ειδικότερα την κάλυψη πολιτικών ειδήσεων και γεγονότων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως τα αγγλικά και τα ισπανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σπυριδούλα Γραμματικού
Σπυριδούλα Γραμματικού
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.