Tου Αργύρη Ηλιάδη,
Με την Τουρκία να γίνεται πάλι πρωταγωνίστρια στο έργο «Ε.Ε. vs Τουρκία: μια διαμάχη χωρίς τέλος», αυτή τη φορά απειλεί τον ευρωπαϊκό χώρο με ενίσχυση των κρουσμάτων της φονικής πανδημίας. Οι αναμένοντες στα τουρκικά παράλια, με κοινό όραμα ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, φαίνεται να έχουν προσβληθεί από την πανδημία και αυτόματα να γίνονται μέσο άσκησης πίεσης και εξυπηρέτησης συμφερόντων σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών. Ο Τούρκος πρόεδρος μέσα στο πλήθος φημολογιών που αιωρούνται σχετικά με την φθίνουσα οικονομική πορεία που διαγράφει η χώρα του, αλλά και την απόκρυψη πληροφοριών για τα θύματα του κορωνοϊού, απαντά με παράτολμες κινήσεις εκμεταλλευόμενος τις ανησυχίες των γειτονικών λαών και τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ «έχουν παρατηρηθεί συγκεντρώσεις μεταναστών και προσφύγων στα δυτικά παραλία της Τουρκίας με covid 19, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από εσωτερικά camps με λεωφορεία». Την ίδια στιγμή, αυξάνεται πυρετωδώς ο βαθμός ετοιμότητας για άμεση επέμβαση του Λιμενικού Σώματος και του πολεμικού ναυτικού για την αποτροπή κατευθυνόμενων ροών προς Λέσβο και Χίο. Η άφιξη των ασθενούντων στα νησιά θα αλλάξει τη θετική διαδρομή που έχει χαράξει η Ελλάδα μετρώντας μόλις λίγες απώλειες.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν άργησε να πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψιν τα ανύπαρκτα μέτρα που δεν ελήφθησαν εξ αρχής και τον πληθυσμό. Η απροετοίμαστη, αρχικά, Τουρκία τώρα προσπαθεί να διορθώσει λάθη του παρελθόντος και να θωρακίσει τη χώρα για αποφυγή περαιτέρω απωλειών. Βέβαια, ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν σχεδιάστηκε και η μεταφορά ατόμων με covid 19 σε άλλες περιοχές για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Όπως δήλωσε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεΐμάν Σοΐλού: «η Τουρκία βρήκε τον τρόπο να μειώνει τα κρούσματα στο έδαφός της … τα στέλνει αλλού». Αυτό που δεν διασαφηνίστηκε είναι πού θα σταλούν τα άτομα αυτά αλλά και σε ποια κοινωνική ομάδα ανήκουν. Έτσι λοιπόν, γίνεται φανερό ότι το σχέδιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι η αποσυμφόρηση της χώρας με μεθόδους, οι οποίοι θα βλάψουν τον υπόλοιπο κόσμο.
Αν για τα άγνωστα άτομα θεωρήσουμε τους μετανάστες – πρόσφυγες και για τον τελικό προορισμό υποθέσουμε τα ελληνικά νησιά, το θέμα δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς, αφού φτάσουν ή διασωθούν στα νησιά, θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας όπου και θα λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, υπάρχουν πολλές πιθανότητες διασποράς του ιού αλλά και κάλυψη των ειδικών εντατικών που δημιουργήθηκαν για τον ελληνικό λαό. Οπότε, αυτόματα το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες εξυπηρέτησης των παθόντων. Στην αντίπερα όχθη, η όλη διαδικασία εσκεμμένης διοχέτευσης ανθρώπων που νοσούν φαντάζει ως αντίποινα στο κλείσιμο των συνόρων και στην κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή του Έβρου. Στην παρούσα φάση, η Αθήνα δεν μπορεί να επιστρέψει τις ροές πίσω, αλλά ούτε και να ελέγξει τα ατελείωτα θαλάσσια σύνορα.
Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, θα είναι η απορρόφηση των ατόμων εντός των ελληνικών συνόρων απορρίπτοντας την υπέρμετρη προσπάθεια που κατέβαλλε στον Έβρο το ελληνικό μέτωπο. Ο Ερντογάν θα υλοποιήσει το σχέδιό του και θα πετύχει μερική μείωση των κρουσμάτων. Οποιαδήποτε τακτική και αν ακολουθήσει, τα αποτελέσματα θα φανούν μετά την αποχώρηση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και όταν ο πολιτικός κόσμος δε θα παλεύει με οικονομικά και περιοριστικά μέτρα. Θα ήταν σώφρον, η πολιτεία να μη θυσιάζει ανθρώπους στο βωμό των συμφερόντων όταν, ήδη, ολόκληρη η κοινωνία απειλείται. Η αυλαία θα ήταν καλό να πέσει με ένα χαρούμενο τέλος για όλους.