9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΤο θετικό πρόσημο του COVID-19

Το θετικό πρόσημο του COVID-19


Του Αλέξανδρου Πανταζή,

Είναι γεγονός ότι επιτέλους μπήκαμε στον Απρίλη, έναν μήνα που σηματοδοτεί την έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου. Η φύση βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, σε σχέση με τον τελευταίο αιώνα και τα ζώα προβάλλουν σιγά σιγά από τις χειμερινές φωλιές τους.

Αυτός ο Απρίλιος όμως είναι λιγάκι διαφορετικός, με τον κορωνοϊό να βρίσκεται σε έξαρση, τις θεωρίες συνωμοσίας να οργιάζουν και το μέλλον να είναι αβέβαιο. «Ζούμε μεγάλες και ιστορικές στιγμές», αναφωνεί η πλειοψηφία του κόσμου κλεισμένη στα σπίτια της και καθηλωμένη στην τηλεόραση που συνεχώς ενημερώνει τους τηλεθεατές για κάθε νέο κρούσμα, κάθε νέο θάνατο και κάθε νέα πολιτική που έχει σκοπό να προστατεύσει εμάς και τους «απείθαρχους» συμπολίτες μας.

Παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατεί εδώ και καιρό, ο νέος αυτός ιός, πήρε τέτοια διάσταση που μέσα σε λίγο διάστημα, λόγω των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν για μείωση της κυκλοφορίας και της βιομηχανικής παραγωγής, μειώθηκαν οι ρύποι παγκοσμίως.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σε όλη την Ευρώπη έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω του εγκλεισμού του πληθυσμού στα σπίτια τους. Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα, ειδικά για τη βιομηχανική πόλη του Μιλάνου παρατηρούμε ότι το διοξείδιο του αζώτου έχει μειωθεί αρκετά.

Μείωση διοξειδίου του Αζώτου στο Μιλάνο για το μήνα Μάρτιο

Συνεχίζοντας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι ρύποι έχουν μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, οι τιμές των ρύπων παρουσιάζουν μείωση έως και 11,2% από τις 11 έως 20 Μαρτίου σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τον περασμένο χρόνο. Ακόμη, το τριήμερο από 16-18 Μαρτίου όπου και εντάθηκαν τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, οι ρύποι του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 48,5%, ενώ οι ρύποι των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν κατά 48,8% συγκριτικά με τα νούμερα της περσινής περιόδου.

Εντούτοις, η γη παρά την ανάσα που έχει πάρει, παραμένει να απειλείται από έναν ιό με χαμηλή θνησιμότητα μεν, μεγάλη μεταδοτικότητα δε. Για αυτόν ακριβώς, τον λόγο άλλωστε καλούμαστε να μείνουμε σπίτι, προκειμένου να μη μεταδοθεί ο ιός με αποτέλεσμα να φράξει το σύστημα υγείας.

Είναι από τις πρώτες φορές στη σύγχρονη ιστορία που όλος ο ανθρώπινος πληθυσμός μένει σπίτι του και καλείται να γίνει ήρωας από τον καναπέ του. Ίσως ο εγκλεισμός μας στο σπίτι, εν τέλει, κάνει και κάποιο καλό τόσο στον πλανήτη όσο και σε εμάς ατομικά επιτρέποντας μας να κάνουμε μια εσωτερική αναζήτηση.

Πάρα ταύτα, η πανδημία έχει κάποιες απροσδόκητες επιπτώσεις στην αλλαγή του κλίματος, που όμως κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ως εκ τούτου το ερώτημα είναι ένα: μπορεί ο κόσμος να μάθει κάτι από όλο αυτό;


Αλέξανδρος Πανταζής

Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.