13.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΤο διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ ως κάλεσμα ενότητας

Το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ ως κάλεσμα ενότητας


Της ΜαρίαςΣτεφανίας Νικηταρά,

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ προέβη σε ένα σπάνιο διάγγελμα την προηγούμενη Κυριακή, λόγω της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, αντιμετωπίζοντας τον COVID-19 ή ελληνιστί, κορωνοϊό. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί εξαιρετικά από τον ιό, καθώς μέχρις στιγμής, έχουν νοσήσει πάνω από 60.000 πολίτες, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει αισίως τους 7.097. Περίπου το 47% των θανόντων είναι ηλικιωμένοι από 80 ετών και άνω, το 36,3% είναι ηλικίας 60-79 ετών, ενώ μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας συγκεντρώνουν οι πολίτες κάτω των 59 ετών. Ανάμεσα στα κυριότερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του COVID-19, είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός, με επιτρεπόμενη την έξοδο για προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και τη σωματική άσκηση, μία φορά ημερησίως, την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των δύο ατόμων, τον περιορισμό των μετακινήσεων, με εξαίρεση τη μετακίνηση για εργασία και την ενθάρρυνση της τηλεργασίας. Η τήρηση των ανωτέρω μέτρων εποπτεύεται από την αστυνομία. Τα αριθμητικά στοιχεία και τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 συνθέτουν το κοινωνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ απηύθυνε το διάγγελμά της προς το λαό της Μεγάλης Βρετανίας.

πηγή εικόνας: bbc.com

Ο λόγος της είχε ενωτικό χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση στο μέλλον και στη στάση του λαού απέναντι στον COVID-19, αντιλαμβανόμενη τις δύσκολες ώρες που διανύει ο βρετανικός λαός λόγω των θανάτων, της παρεπόμενης οικονομικής κρίσης και της «νέας» καθημερινότητας. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νευραλγικό ρόλο των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα συνέστησε την τήρηση των μέτρων προστασίας. Ταυτόχρονα, ο παραλληλισμός της ομιλίας του 1940 που έδωσε η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανέδειξε τη σοβαρότητα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα, χωρίς να χρησιμοποιηθούν το όνομα του ιού ή βαρύγδουπες εκφράσεις, που θα μπορούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό. Παράλληλα, η απήχηση που είχε το διάγγελμα παγκοσμίως κατέδειξε την ανάγκη των λαών για την ενωτική και ελπιδοφόρα ομιλία της Βασίλισσας. Η χρήση εικόνων που παρεμβάλλονταν στο βίντεο έκαναν πιο παραστατικό το προβαλλόμενο μήνυμα, ιδιαίτερα η προβολή εικόνων παιδιών που έχουν ζωγραφίσει ουράνιο τόξο, ενίσχυσε τον ελπιδοφόρο και αισιόδοξο χαρακτήρα, ενώ το προσεκτικά επιλεγμένο λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε διαμόρφωσε το μήνυμα της συλλογικής επιτυχίας.

Το εν λόγω διάγγελμα ήταν το πέμπτο που απευθύνει η Βασίλισσα στη διάρκεια της βασιλείας της, πέρα από το καθιερωμένο διάγγελμα των Χριστουγέννων. Το πιο πρόσφατο ήταν αυτό του 2012, στο πλαίσιο της γιορτής συμπλήρωσης 60 ετών στο θρόνο, το λεγόμενο «διαμαντένιο ιωβηλαίο». Κατά το διάγγελμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η Βασίλισσα εκδήλωσε τη συγκίνηση που ένιωθε από τον εορτασμό με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, όπως και εξέφρασε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Το 2002, με αφορμή το θάνατο της Βασιλομήτορος, η Βασίλισσα απευθύνθηκε στο λαό, την παραμονή της κηδείας της μητέρας της. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της χώρας και της Κοινοπολιτείας κατά τη διάρκεια της ζωής της Βασιλομήτορος. Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997, οδήγησε τη Βασίλισσα στο τρίτο διάγγελμά της, την παραμονή της κηδείας της πρώτης. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που μίλησε απευθείας στο λαό από το μπαλκόνι του Buckingham. Ο λόγος είχε βαθιά συγκινητικό χαρακτήρα για την πριγκίπισσα, αναγνωρίζοντας το φιλανθρωπικό της έργο και την αφοσίωσή της στα παιδιά της, ενώ ταυτόχρονα, δόθηκε μήνυμα ενότητας για τη χώρα.

Το πρώτο διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έγινε το 1991, με αφορμή τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου στο Ιράκ. Η ομιλίας της επεσήμανε την ενότητα της χώρας, την ελπίδα της για το μικρότερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών και για την επίτευξη μακροχρόνιας ειρήνης στην περιοχή. Τα παραπάνω διαγγέλματα πραγματοποιήθηκαν, ανταποκρινόμενα στις επιταγές καθεμίας χρονικής περιόδου. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που η Βασίλισσα απευθύνεται στο λαό για την αντιμετώπιση μίας κρίσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ευθύνη όλων η προστασία μας και αναγνωρίζοντας την παγκοσμιότητα του προβλήματος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία περίπου 24 εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν το διάγγελμα. Οι τελευταίες εξελίξεις με την εισαγωγή του πρωθυπουργού, Boris Johnson, στο νοσοκομείο καθιστούν το διάγγελμα της Βασίλισσας νευραλγικής σημασίας για το ηθικό του λαού, καθώς είναι εμφανείς οι πρώτες επιπτώσεις του ιού στην οικονομία. Καθώς η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην απαγόρευση κυκλοφορίας, η οικονομία αρχίζει να συρρικνώνεται, ενώ υπάρχουν αυξομειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά, όπως φάρμακα, είδη υγιεινής και τρόφιμα, ανάλογα με τη  ζήτηση που υπάρχει, ταυτόχρονα με την επίδραση στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων.

πηγή εικόνας: gtsworld.in

Εν κατακλείδι, η πανδημία του COVID-19 αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το 2020, αφενός λόγω της προσπάθειας για, κατά το δυνατό, λιγότερες απώλειες, αφετέρου λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται ενόψει των ληφθέντων μέτρων αντιμετώπισης. Το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ υπενθύμισε στους πολίτες ότι η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει ξανά δυσκολίες στο παρελθόν και ότι η ενότητα και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ήταν η μόνη λύση. Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία της Βασίλισσας καθησύχασε και ενέπνευσε τόσο τους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και αυτούς άλλων χωρών, αναδεικνύοντας ότι η Βασίλισσα είναι μία πολιτικά ισχυρή προσωπικότητα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία-Στεφανία Νικηταρά
Μαρία-Στεφανία Νικηταρά
Φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου και δόκιμη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Ασχολείται με τη συγγραφή κειμένων επιστημονικού περιεχομένου και με τον εθελοντισμό.