9.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
Αρχική#Cocooning_Time5+1 (πολιτικά) βιβλία για τις ημέρες της καραντίνας

5+1 (πολιτικά) βιβλία για τις ημέρες της καραντίνας


Της Δέσποινας Κάντα,

Για λόγους ψυχολογίας, ίσως είναι καλύτερο να δούμε τον περιορισμό σαν ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, αλλά προσθέτουν παράλληλα ένα στοιχείο παραγωγικότητας στις μέχρι τώρα ενασχολήσεις μας. Είναι περίοδος που πρέπει να δούμε όσα οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας εμποδίζουν να απολαύσουμε και όσα μπορεί κανείς να δει μόνο όταν δεν «τρέχει».

1) Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας – Tim Marshall 

Ένα από τα καλύτερα βιβλία γεωπολιτικής. Δίνει σφαιρική εικόνα για τον ρόλο της θέσης των χωρών, τους περιορισμούς και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη γεωγραφία και τις συνθήκες των διεθνών σχέσεων που προκύπτουν από αυτήν. Θα «ταξιδέψετε» σε Αμερική, Ασία, Αφρική, Ευρώπη και θα κατανοήσετε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις των χωρών και πώς αυτές διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Όπως μας λέει ο Marshall: είναι πια ώρα να ξαναβάλουμε το «γεω-» μπροστά από την «πολιτική».

2) Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών – Paul Maracin 

Από την αναρρίχηση στην εξουσία μέχρι την πτώση του Χίτλερ, ο Maracin παρουσιάζει τα γεγονότα και τους ιστορικούς χαρακτήρες που είχαν σημαντικό ρόλο σε αυτά μέσα σε 272 σελίδες ιστορίας και πολιτικής. Οι προσωπικότητες των ομοϊδεατών και ηγετικών στελεχών του Φύρερ, ο ίδιος και η σχέση που διατηρούσε, η ζωή του μέχρι την ένταξή του στην πολιτική και η αυτοκτονία, όλα σε ένα βιβλίο που διαβάζεται αυθημερόν. Με ιδιαίτερη περιγραφή και spicy λεπτομέρειες, ο συγγραφέας κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη, όπως λίγα βιβλία καταφέρνουν. 

3) Ο Machiavelli στο σύγχρονο Marketing and Management

Μεταξύ business και πολιτικής, παρουσιάζονται στο συλλογικό αυτό έργο απόψεις και ερμηνείες για τις αρχές που θέσπισε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 16ου αιώνα. Μία από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που κατέχει θέση περιωπής στη λίστα με τους θεμελιωτές της σύγχρονης Πολιτικής Επιστήμης, αλλά και του Management. Ένα -περισσότερο- τεχνοκρατικό βιβλίο που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να λάβει «συμπυκνωμένη» γνώση από ειδικούς και επιστήμονες που μελέτησαν τον Machiavelli και ανέπτυξαν τις σκέψεις τους, βασιζόμενοι στις αρχές και τον τρόπο διαχείρισής του. 

4) The new Sultan: Erdogan and the Crisis of Modern Turkey – Soner Cagaptay

«Nobody tells Erdogan’s story better» – David Ignatius, Washington Post. Η προσωπικότητα του Τούρκου Προέδρου, η ζωή και η πολιτική του καριέρα μέσα σε ένα βιβλίο-ψυχογράφημα. Για τους λάτρεις των βιογραφιών και των διεθνών σχέσεων θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στη συλλογή τους. 

5) Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια – Κωνσταντίνος Φίλης 

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται σε μόλις 100 σελίδες όλο το background της προσφυγικής κρίσης, οι σχέσεις των χωρών στη Μέση Ανατολή και ο κομβικός ρόλος του συριακού και της τρομοκρατίας πίσω από αυτήν. Για κάποιον που θέλει μια σφαιρική εικόνα είναι ένα ιδανικό βιβλίο που παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο τα δεδομένα, τις υπάρχουσες συνθήκες, τη νομική (και ηθική) πλευρά του προσφυγικού ζητήματος, τη στάση της Ευρώπης απέναντι σε αυτό και τις πιέσεις που ασκεί η τουρκική πλευρά. Μια πρωτότυπη οπτική και ιδιαίτερη τροφή για σκέψη πάνω στο -πάντα επίκαιρο- θέμα του προσφυγικού. 

6) Δημαγωγία και Δημοκρατία – Patricia Roberts-Miller 

Η καθηγήτρια ρητορικής και συγγραφής του Πανεπιστημίου του Τέξας εξηγεί στο βιβλίο της «Δημαγωγία και Δημοκρατία», τι είναι αρχικά η δημαγωγία και πώς την ορίζουμε. Παρουσιάζει την άμεση σχέση της με την πολιτική και ποιες τεχνικές χρησιμοποιούν οι δημαγωγοί πολιτικοί προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Είναι ένα βιβλίο ευχάριστο στην ανάγνωση με πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο. Η Miller δίνει παραδείγματα από τεχνικές που συναντάμε στην πολιτική ζωή, προκαλώντας εντύπωση ο βαθμός στον οποίο ερχόμαστε τελικά αντιμέτωποι ως πολίτες με τη δημαγωγία και δη χωρίς αυτό να γίνεται απαραίτητα αντιληπτό. 

Για όλους όσους επιλέγουν να φέρονται υπεύθυνα, να σέβονται και να εφαρμόζουν τις οδηγίες για την αντιμετώπιση του ιού, οι ημέρες που διανύουμε δεν αποτελούν μόνο περίοδο ενασχόλησης με όσα τους τράβηξαν το ενδιαφέρον. Είναι πρωτίστως περίοδος ψυχολογικής προετοιμασίας για όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την «επόμενη μέρα». Το διάβασμα είναι παράλληλα τρόπος ξεκούρασης και διεύρυνσης του νου. Ας επενδύσουμε τον χρόνο μας σε μία από τις πιο ευεργετικές συνήθειες. Όσοι διατηρούνε επιφυλάξεις, όπως μας λέει η Βρετανίδα συγγραφέας J.K. Rowling, «if you don’t like reading, you haven’t find the right book». 


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δέσποινα Κάντα
Δέσποινα Κάντα
Είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ολικής Ποιότητας με Διεθνή Προσανατολισμό (MBA TQM Int.), του Πανεπιστημίου Πειραιά και το πρόγραμμα MA in Governance, του European Public Law Organization (EPLO), ως υπότροφη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων ΕΟΠΕ-HAPSc. Εργάζεται σε διοικητικές θέσεις και ως εξωτερικός συνεργάτης σε γραφεία συναφούς αντικειμένου των σπουδών της, με κύρια αντικείμενα το project management και το digital marketing. Στα άμεσα σχέδια της είναι η εκπόνηση ενός διδακτορικού και η ανάπτυξη του δικτύου συνεργατών της.