10.9 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΤο σχέδιο Μάρσαλ του 1948 πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ

Το σχέδιο Μάρσαλ του 1948 πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ


Της Κατερίνας Δεσλή,

Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν στρέψει τον κόσμο μας ανάποδα. Η καθημερινότητά μας μοιάζει σα να είναι μια ζωή πριν, αλλά αυτό που είναι μοναδικό στην κατάσταση που βρισκόμαστε είναι ότι όλοι μας είμαστε μέρος της λύσης: όλοι εμείς ως πολίτες, αλλά και εταιρείες, πόλεις, περιφέρειες, έθνη. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη ήταν αρχικά εν μέρει τυφλή μπροστά σε έναν άγνωστο εχθρό και σε μια κρίση άνευ προηγουμένου κλίμακας και ταχύτητας. Αυτή η λανθασμένη εκκίνηση μάς πλήττει ακόμα σήμερα, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει  λάβει μέτρα που θα ήταν απερίγραπτα μέχρι προσφάτως. Οι κανόνες των κρατικών ενισχύσεων έχουν γίνει πιο ευέλικτοι από ποτέ, έτσι ώστε οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται. Οι κανόνες του προϋπολογισμού της Ένωσης έχουν χαλαρώσει περισσότερο από ποτέ ώστε χρήματα να φτάσουν με τον πιο γρήγορο και μη γραφειοκρατικό τρόπο σε όσους το έχουν ανάγκη. Αυτό βοήθησε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να διαθέσουν 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της κρίσης, πράγμα που ήταν η ισχυρότερη αντίδραση σε σχέση με οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Και αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση πήγε ένα βήμα παραπέρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται SURE για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την εργασία τους και τα εισοδήματά τους, καθώς και να εξασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία κατά την αδρανοποίηση και μετά το πέρας αυτής. Το πρόγραμμα θα προσφέρει 100 δισ. ευρώ, για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αποζημιώσουν τους αυτοαπασχολούμενους και όσων οι επιχειρήσεις πλήττονται από τον ιό με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι σε αυτή την κρίση δεν μπορούν να υπάρξουν μισά μέτρα. Για να γίνει αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί μαζικές επενδύσεις υπό τη μορφή ενός σχεδίου Μάρσαλ για την Ευρώπη. Και στο επίκεντρο αυτού θα πρέπει να βρίσκεται ένας ισχυρός νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι ένα αποδεδειγμένο μέσο αλληλεγγύης και εκσυγχρονισμού.

Τι είναι ωστόσο το σχέδιο Μάρσαλ και γιατί επανέρχεται στις ευρωπαϊκές συζητήσεις 71 χρόνια μετά;

Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα πρόγραμμα βοήθειας που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1948, για να βοηθήσει τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης να ανακάμψουν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρουσιάστηκε αρχικά, ως ένα πρόγραμμα στήριξης με σκοπό τη βοήθεια στην Ευρώπη για ανάκαμψη και οικονομική στήριξη ωστόσο, μακροπρόθεσμα αποδείχτηκε ως το πιο επιτυχημένο μέσο των ΗΠΑ να επέμβουν στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Το πρόγραμμα ξεκινούσε τον Απρίλιο του 1948, είχε διάρκεια 4 χρόνων και πήρε το όνομά του από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μάρσαλ. Το πρόγραμμα αυτό που είναι τόσο επίκαιρο σήμερα, στρεφόταν ενάντια στην πείνα, τη φτώχεια και το χάος και όπως και σήμερα η Γερμανία μονοπωλεί το ενδιαφέρον, έτσι και τότε υπήρχαν ενδοιασμοί και διαφωνίες ως προς το αν δικαιούται βοήθεια η ίδια η χώρα που ξεκίνησε τον πόλεμο.

Σήμερα λοιπόν, η Γερμανία, μεταξύ άλλων εθνών, έχει από καιρό αντιταχθεί στην από κοινού έκδοση χρεών με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, ισχυριζόμενη ότι θα σταματήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αν αισθανθεί ότι απειλείται η οικονομία της. Εν κατακλείδι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε το σαββατοκύριακο που πέρασε πως τα δισεκατομμύρια και τα τρισεκατομμύρια που ξοδεύονται σήμερα, για να αποτρέψει η Ευρώπη μια μεγαλύτερη καταστροφή, είναι μια επένδυση στη μελλοντική προστασία των κρατών μελών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα χρήματα στον επόμενο προϋπολογισμό πρέπει να επενδυθούν με έξυπνο και βιώσιμο τρόπο. Δήλωσε αισιόδοξη πως με κάθε μια από αυτές τις πράξεις αλληλεγγύης, η Ευρώπη αναζωπυρώνει αυτό το «λίγο περισσότερο». Και δεν έχει καμία αμφιβολία πως η Ευρώπη θα σταθεί σύντομα ξανά στα πόδια της.


Κατερίνα Δεσλή

Μόλις 23ων ετών, απόφοιτη του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διεθνή Δημόσια Διοίκηση και πιστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στην θέση του Project Manager ενώ έχει εμπειρία στην επιμέλεια, διόρθωση και μετάφραση κειμένων στην Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου και άλλες ερευνητικές μονάδες. Ασχολείται με την έρευνα και τις καινοτομίες στο Δημόσιο Τομέα, ενώ δείχνει ζήλο για την διεθνή και εγχώρια σκηνή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ