17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΟ χρόνος αποκτά τη σημασία που επιλέγεις εσύ να του δώσεις

Ο χρόνος αποκτά τη σημασία που επιλέγεις εσύ να του δώσεις


Της Άννας Σπυροπούλου,

22.03.2020: Επίσημη ημερομηνία καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Αν και η καμπάνια #μένουμεσπίτι είχε ξεκινήσει ήδη από τα μέσα του μηνός, με το μέτρο αυτό διασφαλίστηκαν οι αναιτιολόγητες μετακινήσεις των πολιτών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, η συλλογική ευθύνη να τεθεί ως προτεραιότητα, καθώς σε τέτοιες κρίσιμες παγκόσμιες περιόδους η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη αποκτούν δυναμική υπόσταση. Και, φυσικά, πέραν των αρνητικών συνεπειών που επιδέχονται τα μέτρα αυτά σε οικονομικό κατά κύριο λόγο επίπεδο, η έκκληση της κυβερνητικής γραμμής να μείνουμε στα σπίτια μας και να συμμορφωνόμαστε στους κανόνες πρόληψης και μετάδοσης του ιού φαντάζει μικρή θυσία ή ακόμη και θεόσταλτη ευκαιρία για προσωπικό χρόνο· εν αντιθέσει με τους γιατρούς, νοσηλευτές και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό που ελλείψει κλινών, κατάλληλων φαρμάκων και υγειονομικού υλικού και με κίνδυνο την ίδια τους την υγεία, ρίχνονται καθημερινά στη μάχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής.

Εγώ, προσωπικά, είμαι υπέρ όλης αυτής της ταχύτατης κινητοποίησης της κυβέρνησης και από την πρώτη μέρα που ζητήθηκε από τους πολίτες να αφουγκραστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, το έπραξα δίχως δεύτερη σκέψη. Σκέφτηκα τους παππούδες και τις γιαγιάδες (που δυστυχώς έχω χάσει), τις ευπαθείς ομάδες, τους γονείς μου και μετά εμένα… Αισθάνθηκα πολύ έντονα την ανάγκη να συμβάλω –έστω με τον παιδαριώδη αυτόν τρόπο– στο συλλογικό καλό και φυσικά να βοηθήσω τα κοντινά μου πρόσωπα και τον εαυτό μου, προκειμένου να είμαστε όλοι υγιείς και να βγούμε αλώβητοι από τούτη τη δοκιμασία. Οι πρώτες μέρες «καραντίνας» κύλησαν περίεργα, καθώς ήμουν μουδιασμένη μπροστά σε αυτό που συμβαίνει και χρειαζόμουν λίγο χρόνο να το επεξεργαστώ καταλλήλως. Δηλαδή, οι εγκεφαλικές μου διεργασίες λειτουργούν τοιουτοτρόπως: σε κάθε αρχή στοχάζομαι το τέλος, τα συναισθήματα που θα νιώσω είτε στην καλή εκδοχή είτε στο δυσάρεστο σενάριο. Εντούτοις πάντα αντιμετωπίζω κατ’ αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα, χάνοντας πολλές φορές και τη μαγεία του μυστηρίου που επιφυλάσσει το μέλλον. Εν προκειμένω, το mood των πρώτων ημερών ήταν τέτοιο που απλώς παρακολουθούσα τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις του ιού με κάποιο άγχος ασφαλώς και δίχως να μπορώ να αντιληφθώ τα τόσα πολλά προτερήματα του άπλετου χρόνου που μας έχει δοθεί. Μόλις την τρίτη μέρα καθησύχασα τον εαυτό μου, χωρίς ίχνος εφησυχασμού, πήρα ένα σημειωματάριο και άρχισα να καταγράφω όλες τις ιδέες που είχα, ώστε να περάσουν όμορφα αλλά συνάμα εποικοδομητικά οι μέρες μέσα στο σπίτι. Ενθουσιάστηκα κιόλας από το εύρος πραγμάτων που δύνανται να πραγματωθούν αποκλειστικά από την άνεση του σπιτιού.

Πρώτα-πρώτα στη λίστα μου υπήρχε η λέξη ανάπαυση, καθώς είμαι οπαδός του καλού ύπνου και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από ό,τι τώρα για να κοιμηθείς παραπάνω και να ξεκουραστείς. Αυτή η πολυτέλεια υπάρχει ελάχιστα στην καθημερινότητά μου και άδραξα την ευκαιρία (όπως και συνεχίζω να κάνω). Πέρα από την καθημερινή δουλειά μου ως διορθώτρια στο site μας, θεώρησα καλή ιδέα να διαβάσω κάποια επιπλέον βιβλία, λογοτεχνικά και ψυχολογικά. Εκτός του βιβλίου ψυχολογίας που είχα αγοράσει εδώ και καιρό και δεν είχα καταφέρει να διαβάσω, το ξεκίνησα παράλληλα με e-books που βρήκα δωρεάν προς ανάγνωση στο διαδίκτυο, λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Δε μπορούν να αντικαταστήσουν την ομορφιά του καθεαυτό βιβλίου, αποτελούν όμως μια εναλλακτική λύση σε όσους δεν έχουν κάποιο καινούργιο στη βιβλιοθήκη τους, όπως επίσης τα audio books. Υπάρχουν και τέτοιου είδους «βιβλία» που, αν είσαι ακουστικός τύπος και σε κουράζει η διαδικασία της ανάγνωσης, στα συστήνω ανεπιφύλακτα. Ένα ακόμη προτέρημα αυτών των ημερών είναι το γεγονός πως έβαλα στην καθημερινότητά μου τη σωματική άσκηση. Πάντα η συστηματική γυμναστική με κούραζε από ένα σημείο και μετά αλλά αυτήν τη φορά ένιωσα πως θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για να έχω ισορροπημένη διάθεση. Κάτι που χρειάζεται ο καθένας έως έναν βαθμό, διότι η καθιστική ζωή που ακολουθούμε όλοι τη δεδομένη στιγμή επιζητά μικρές δόσεις άθλησης. Αυτό το πέτυχα, ακολουθώντας βήμα-βήμα βιντεάκια στο YouTube, χωρίς να διαθέτω κανένα όργανο γυμναστικής ή τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Είμαι πολύ τυχερή, καθώς μένοντας με τους δικούς μου ανθρώπους, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε παραπάνω αλλά και να παίξουμε αρκετά οικογενειακά παιχνίδια, όπως επιτραπέζια, παντομίμα και παζλ ενηλίκων. Και φυσικά άπλετος χρόνος για να παρακολουθήσουμε καινούργιες σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Σε σχέση με τις φιλικές συναναστροφές, παρ’ ότι στο σπίτι, η επικοινωνία μου μαζί τους είναι η ίδια. Όλοι χάρη στην τεχνολογία μπορούμε με απλές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις να εκμηδενίσουμε τις αποστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν είναι εκ των πραγμάτων μόνος και δε χάνει την επαφή με την παρέα του. Αυτό που θεωρώ πολύ βασικό για να αισθάνεται κανείς ωραία στο σπίτι του είναι η εκκαθάριση συγκεκριμένων χώρων. Για παράδειγμα, ήταν ιδανική στιγμή για μένα να κάνω μια εκκαθάριση στη ντουλάπα μου, να μαζέψω και να δώσω όσα ρούχα δε μου χωράνε πια ή δεν τα προτιμώ, όπως και να ξεχωρίσω τα ανοιξιάτικα από τα χειμερινά. Το ίδιο και η βιβλιοθήκη, που τα σχολικά και τα πανεπιστημιακά βιβλία χρειάζονταν άμεσα διαχωρισμό και εκ νέου ταξινόμηση. Γιατί αν δεν υπάρχει τάξη στον χώρο που ζεις, είναι δύσκολο να υπάρξει και στη ζωή σου, λένε.

Στο πλαίσιο δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες επιπλέον ιδέες μου, ορισμένες από τις οποίες θα ήθελα κι εγώ να πραγματοποιήσω.

  • Παραστάσεις σε online προβολή. Μια πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού κόσμου, για να μη βγει το θέατρο από τις ζωές μας. Κάποιες από τις διαθέσιμες παραστάσεις είναι η performance Ένας καλός λόγος με αφετηρία τις σκέψεις του Ντοστογιέφσκι και του Νιζίνσκι σχετικά με τη θέση του ανθρώπου στην κοινωνία, ο Βυσσινόκηπος του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και η πρώτη δουλειά της ομάδας ΠΥΡ με το Γλέντι στον καιρό της Πανούκλας του Αλεξάντρ Πούσκιν.
  • Ζωγραφική. Σχέδια-ψευδαισθήσεις, μια φόρμουλα με σημαντικά οφέλη στην ψυχική και τη σωματική υγεία. Η θεραπεία μέσω της ζωγραφικής (art therapy) με βασικά απλά υλικά ζωγραφικής έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών αλλά να προάγει και τη δημιουργικότητα και την εξέλιξη του ατόμου.
  • Βόλτες online σε 10 μουσεία όλου του κόσμου. Δέκα από τα πιο σημαντικά μουσεία του πλανήτη στα οποία μπορείς να περιηγηθείς ψηφιακά είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης στο Google Art Project, τα Μουσεία του Βατικανού, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (το Met της Νέας Υόρκης), το Λούβρο, το Dalí Theatre-Museum, το Μουσείο Solomon R. Guggenheim της Νέας Υόρκης, το Βρετανικό Μουσείο, το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και το Μουσείο Frida Kahlo.
  • Καινούργια skills. H εκμάθηση μιας καινούργιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου με τη συμβολή του διαδικτύου.
  • Χρόνος με τους μικρούς μας φίλους. Τέλος, όσοι έχουν κατοικίδια μπορούν να χαρούν στο έπακρο το παιχνίδι με την παρέα τους, όπως βέβαια και τη συντροφιά τους.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε όλοι να είμαστε δεμένοι και δυνατοί, να έχουμε πίστη και επαγρύπνηση για να ξεπεράσουμε αυτόν τον «αόρατο» εχθρό, που ονομάζεται κορωνοϊός. Πρόκειται για ένα κακό όνειρο, το οποίο θα τελειώσει σύντομα και θα γυρίσουμε όλοι στην κανονικότητα της ζωής μας, αφού έχουμε αναθεωρήσει πρώτα καταστάσεις, αξίες, συμπεριφορές και αντιληφθεί ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο πια και ότι το καθετί έχει τη δική του ουσία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Σπυροπούλου
Άννα Σπυροπούλου
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1997. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στον τομέα της Μεσαιωνικής και Νεότερης Φιλολογίας. Από νεαρή ηλικία είχε αντιληφθεί την αγάπη της για τη λογοτεχνία, διαβάζοντας και αναλύοντας πλήθος λογοτεχνικών κειμένων. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια φιλολογικού ενδιαφέροντος. Στοχεύοντας σε μεταπτυχιακό τίτλο της Ειδικής Αγωγής, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο και έχει λάβει πιστοποίηση του συστήματος ανάγνωσης και γραφής Braille. Ενδιαφέροντα της μεταξύ άλλων αποτελούν το κλασικό μπαλέτο, το πιάνο και τα ταξίδια.