10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
Αρχική#Cocooning_TimeΜη χάνεις (τον) χρόνο!

Μη χάνεις (τον) χρόνο!


Του Δημήτρη Τόλια, 

Η πρωτόγνωρη κατάσταση της καραντίνας είναι φυσικά δύσκολη για όλους μας. Μένοντας σπίτι προστατεύουμε εκτός από τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας. Η καραντίνα ωστόσο προκαλεί νέα ζητήματα, γεννά νέα ερωτήματα που αφορούν στην ρίζα τους τον ίδιο τον άνθρωπο, την κοινωνική συμπεριφορά, τα μέσα και τους στόχους της διαβίωσης. Τα ερωτήματα αυτά πηγάζουν από το βασικό μέλημα μας σε αυτή την κατάσταση –πέραν φυσικά της προστασίας μας–. Την διαχείριση του χρόνου.

Ιδίως όσοι δεν εργάζονται έχουν να διαχειριστούν έναν σχετικά απεριόριστο χρόνο μέσα στο σπίτι. Σίγουρα πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Τα θύματα είναι πολλά και συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ ο μεγαλύτερος πληθυσμός ακολουθεί τις εντολές και απομονώνεται στο σπίτι. Φυσικά, ευχόμαστε σύντομα ο κίνδυνος να εξαλειφθεί και να «αποδράσουμε». Ωστόσο, μέχρι αυτό να συμβεί και αφού φροντίσουμε επιμελώς για την υγεία μας, θα πρέπει να αντλήσουμε τα όποια θετικά υπάρχουν στην περίοδο της καραντίνας.

Επιστρέφω στον χρόνο. Βασική συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι η ανάγκη διαχείρισης του απεριόριστου χρόνου. Εδώ ίσως βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες άντλησης θετικών στοιχείων από τις μέρες του κορωνοϊού. Οι ταινίες, οι σειρές, η τηλεόραση και τα social media μπορεί να είναι ικανά «φάρμακα» της πλήξης, σχεδόν πάντα ωστόσο οδηγούν σε έναν κορεσμό. Επιπλέον, η συνεχής στροφή της προσοχής μας σε πληροφορίες που δεν παράγουν ενιαία νοήματα αλλά μονάχα ασύνδετες στιγμές οδηγούν σε μικρές εξαρτήσεις.

Πηγή εικόνας: Keepo.me

Πλημμυρίζουν το μυαλό μας και μας βυθίζουν στα νερά του εθισμού άντλησης και άλλων στιγμών για την παραγωγή ενιαίου νοήματος. Ενός νοήματος που δεν ενοποιείται ποτέ όσα σκρολ και εάν κάνουμε, όσα βίντεο και αν παρακολουθήσουμε, όσα στόρι, όσες εικόνες και αν δημοσιεύσουμε. Η αίσθηση του κορεσμού και το εσωτερικό άγχος για νόημα στο χάος της πληροφορίας θα είναι παρόν.

Εκείνο που προτείνω, συνεπώς, είναι μια εποικοδομητική αξιοποίηση του χρόνου μας. Μέσα από τη διαχείριση του χρόνου που διαθέτουμε, να αντλήσουμε θετικά στοιχεία, να κάνουμε κτήμα μας νέες δυνατότητες και να αποτρέψουμε την αίσθηση του κορεσμού. Πως θα γίνει αυτό; Θα ξεχωρίσω δύο κατηγορίες.

Πρώτον, το διάβασμα. Έχουμε την ευκαιρία να επιδοθούμε στη μελέτη αντικειμένων. Δεν χρειάζεται καμιά πανεπιστημιακή μόρφωση ώστε να μελετήσουμε βιβλία που θα επιδράσουν θετικά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον και τον εαυτό μας. Υπάρχουν εξαιρετικά κείμενα, άρθρα, βιβλία επιστημόνων σε πολλούς κλάδους των κοινωνικών αλλά και άλλων επιστημών.

Πηγή εικόνας: Digital.report

Η αξιοποίηση του χρόνου με την μελέτη θα μετατρέψει τον άπλετο χρόνο σε απόκτηση χρήσιμων πληροφοριών που θα μας δώσουν ενιαία νοήματα, άμεσα εφαρμόσιμα και ορατά στην κοινωνική μας πραγματικότητα. Ιδιαίτερα οι φοιτητές, που έχουμε ευκολότερη πρόσβαση σε τέτοια κείμενα, έχουμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για το αντικείμενο που σπουδάζουμε. Βγαίνοντας από αυτή την κατάσταση, μαζί με όλα όσα θα έχουμε απολέσει, θα μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε και ορισμένα κέρδη από την διαχείριση του χρόνου.

Δεύτερον, η γυμναστική. Ούτως ή άλλως η ενδυνάμωση του οργανισμού μας με καλή διατροφή και άσκηση είναι σημαντική απέναντι στην απειλή του ιού. Πέραν τούτου, συνολικότερα διαθέτουμε περισσότερο χρόνο για σωματική άσκηση απ’ όσο θα επέτρεπαν οι καθημερινοί ρυθμοί της ζωής μας. Συνεπώς, έχουμε την ευκαιρία να βγούμε στην ουσία δυνατότεροι από αυτή την κατάσταση ενδυναμώνοντας τον οργανισμό μας και βελτιώνοντας την σωματική μας υγεία. Κάτι που πολλοί από εμάς ήταν πιθανόν να παραμελούσαμε λόγω έλλειψης χρόνου. Επιπρόσθετα, η γυμναστική θα λειτουργήσει και εξισορροπητικά της κατανάλωσης περισσότερης και ανθυγιεινούς τροφής κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Πηγή εικόνας: YgeiaWatch.com.cy

Πλέον, συνηθίζοντας την κατάσταση της απομόνωσης, είναι ίσως καιρός να ψάξουμε για τα θετικά που έχουμε την ευκαιρία να αντλήσουμε. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ένας παράγοντας που δύναται να αξιοποιηθεί και να μας αποφέρει ορισμένα θετικά για το μέλλον. Είναι σημαντικό τόσο το διάβασμα για την ψυχολογική μας υγεία όσο και η ενασχόληση με την γυμναστική για την σωματική μας υγεία.

Ας δώσουμε την προσοχή μας σε πιο ενιαία και ποιοτικά νοήματα και ας ξεκινήσουμε από σήμερα κιόλας να ενδυναμώνουμε τον οργανισμό μας. Είναι τα ελάχιστα οφέλη που μπορούμε να έχουμε μέσα στην καραντίνα. Μην χάσεις την ευκαιρία και κυρίως, μην χάσεις (τον) χρόνο!


Δημήτρης Τόλιας

Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει φοιτήσει και για ένα έτος στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι λάτρης της πολιτικής ιστορικής ανάλυσης και έρευνας. Ασχολείται με την ανίχνευση της διαδικασίας διάδοσης και τις επιδράσεις των πολιτικών ιδεών στην κοινωνία τόσο στο παρελθόν όσο και φυσικά στο σήμερα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τόλιας
Δημήτρης Τόλιας
Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι αριστούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την πολιτική ανάλυση και την πολιτική επικοινωνία έχοντας εργασιακή και ερευνητική εμπειρία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν τα πολιτικά κόμματα, τα πολιτικά και εκλογικά συστήματα και η πολιτική κοινωνιολογία.