12.1 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΜέρες «εγκλεισμού» γεμάτες τέχνη

Μέρες «εγκλεισμού» γεμάτες τέχνη


Της Ειρήνης-Βασιλείας Κουτή,

Πριν δύο μήνες μάς συστήθηκε ένας ξενόφερτος ιός αναποδογυρίζοντας την καθημερινότητα μας. Και εκεί που όλα έβαιναν καλώς (δουλειές, βόλτες, ταξίδια, κοινωνική ζωή) ή τουλάχιστον λίγο καλύτερα απ’ τα συνηθισμένα μετά από δέκα χρόνια αγνής οικονομικής κρίσης, εκεί πού όλα ήταν αρκετά ανάλαφρα ή τουλάχιστον τετριμμένα, ξάφνου ήρθε και μας καλησπέρισε ο covid-19.

Ένας ιός, «αόρατος εχθρός», που ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά ολάκερου του δυτικού κόσμου και να μας κάνει να αναρωτηθούμε «και τώρα τί; Τί εννοείς δε θα πάω για καφέ; Τί εννοείς υποχρεωτικός εγκλεισμός; Πού πήγε ο καπιταλισμός μου, καταστράφηκε σαν άλλος ιερός λόχος;». Και αν μ’ έβαζες να διαλέξω τίτλο για το άρθρο μου σε μια άλλη περίπτωση θα ‘ταν η παραπάνω τελευταία ερώτηση, αλλά τώρα όχι. Διότι αρκετά με τη μίζερη πλευρά της πανδημίας, αρκετά και με την «καταστροφολαγνεία». Μένουμε σπίτι, δεν αλλάζει, γκρινιάζουμε-δε γκρινιάζουμε, σπίτι θα συνεχίσουμε να μένουμε για κάποιο καιρό, ας το διασκεδάσουμε λοιπόν όσο γίνεται ή ας το δούμε ως μια ευκαιρία να κάνουμε καλύτερο τον εαυτό μας. Πιο πλούσιο εσωτερικά, πιο ήρεμο συναισθηματικά. Ας επενδύσουμε λοιπόν στο πνεύμα, μια έννοια μη προβεβλημένη, εξού και παραμελημένη.

Και επειδή απ’ ότι βλέπω δεκάδες φορείς πολιτισμού διεθνείς και εγχώριοι συμμερίζονται την άποψή μου περί αισιοδοξίας και καλλιέργειας της ψυχής, ιδού μια λίστα γεμάτη τέχνη, ιστορία, αλλοτινές εποχές και κυρίως αγάπη για τη ζωή.

Με σύμμαχο την τεχνολογία και την ευγενή προσφορά των ειδημόνων, μπορούμε να γεμίσουμε τις μέρες «περιπλανώμενοι» στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, διερωτώμενοι αν αξίζει κανείς να ζει ή να μη ζει έχοντας ως ηχητική υπόκρουση τις σπουδαιότερες πριμαντόνες του κόσμου και τις νύχτες μας με θεατρικές παραστάσεις που έλαβαν τις καλύτερες κριτικές ή κινηματογραφικά αστεράκια που ίσως δε τους δώσαμε την κατάλληλη προσοχή έως τώρα.

  1. Ιt’s opera time

Royal Opera House: Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ανακοίνωσε ένα σύνολο παραστάσεων όπερας και μπαλέτου διαθέσιμα εντελώς δωρεάν μέσω της σελίδας της στο facebook και των καναλιών της στο youtube. Υπάρχει η δυνατότητα να τα παρακολουθήσετε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε μέσω μίας εκ των δύο διαδικτυακών επιλογών.

The Metropolitan Opera: H Μετροπόλιταν Όπερα από τη Νέα Υόρκη μετά την ακύρωση των παραστάσεων της λόγω του ιού, αποφάσισε και αυτή με τη σειρά της να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία επ’ ονόματι “Νightly Met Opera Stream και αφορά την δωρεάν αναμετάδοση μεγάλων παραστάσεων των τελευταίων 14 ετών από τη βραβευμένη σειρά μεταδόσεων LIVE IN HD from MET. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 16 Μαρτίου και θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος που θα παραμείνει κλειστή η Όπερα.

Καθημερινώς στην επίσημη σελίδα της και ώρα Νέας Υόρκης (07:30) αναρτάται και από μια διαφορετική παράσταση, διαθέσιμη στο κοινό για 20 ώρες.

  1. Θεατράλε
Πηγή εικόνας: newsbreak.gr

α. Καθημερινά θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και από μια διαφορετική θεατρική παράσταση εντελώς δωρεάν από το αρχείο του Θεάτρου Πορεία. Στην ιστοσελίδα του θεάτρου θα αναρτάται καθημερινώς στις 10:00 π.μ έως τις 10:00 π.μ την επόμενη ημέρα μια διαφορετική παράσταση και θα είναι προσβάσιμη σε όλους. Καθημερινώς οι παραστάσεις αλλάζουν, γι’ αυτό επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου να τσεκάρετε το πρόγραμμα και τις αγαπημένες σας παραστάσεις.

β. Το Θέατρο Σταθμός με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου στις 27/3 «άνοιξε» τις πόρτες στο κοινό και για εφτά ημέρες προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε δύο θεατρικές παραστάσεις στη σελίδα του θεάτρου (1. Ο ουρανός και… το παντελόνι του των Λούλα Αναγνωστάκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, 2. Ο ήχος του όπλου της Λούλας Αναγνωστάκη) θέλοντας να υπενθυμίσει στο φιλοθεάμον κοινό πως η τέχνη πλήττεται όσο ποτέ άλλοτε, καθώς η τέχνη απαιτεί συλλογικότητα, στηρίζει και στηρίζεται από το ίδιο το κοινό.

γ. Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και μέσω της ιστοσελίδας του αλλά και στο κανάλι του στο youtube μας προσφέρει ακόμα μια θεατρική επιλογή.

δ. Δεκάδες ακόμα θεατρικές παραστάσεις είναι διαθέσιμες online και μπορείτε να βρείτε ορισμένες εξ αυτών στους παρακάτω συνδέσμους:

  1. CINOBO (Cinema No Borders)

Η ελληνική streaming πλατφόρμα ανεξάρτητου και arthouse cinema ξεκίνησε τη λειτουργία της σε Ελλάδα και Κύπρο στις 16 Μαρτίου. Ένα κουτί γεμάτο με τους πιο δυσεύρετους τίτλους ταινιών, ταινίες βραβευμένες, ορισμένες όχι πολυδιαφημισμένες, με έμφαση στον ελληνικό κινηματογράφο, σε μεγάλους σκηνοθέτες και σπουδαίες προτάσεις, φιλοδοξεί να προτείνει ένα νέο τρόπο διασκέδασης, να εισάγει στα σπίτια μας μια νέα πρόταση πολιτισμού και να μας παρασύρει σε ένα μονοπάτι τέχνης δίχως όρια, όπως και ο τίτλος του προδίδει.

Το ελληνικό Netflix φαίνεται πως ήρθε για να μείνει βάζοντας τη δική του πινελιά στον χώρο του πολιτισμού και παρότι είναι συνδρομητικό άξιζε να μπει στη λίστα μας αφού με μόλις 7,99€/μήνα, δωρεάν δοκιμή 14 ημερών και δυνατότητα ακύρωσης της συνδρομή σας ανά πάσα στιγμή, κοιμάσαι αγκαλιά με την τέχνη, που είναι και made in Greece. Δείτε σ’ αυτό τον σύνδεσμο το ελληνικό teaser trailer.

  1. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Πηγή εικόνας: pagenews.gr

Μένουμε σπίτι φωνάζει και το ΦΚΘ και για να μας το κάνει πιο εύκολο παρέχει πρόσβαση σε ταινίες μικρού μήκους στο Youtube, οι οποίες είχαν προβληθεί στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2019.

Οι σκηνοθέτες των παραπάνω ταινιών μικρού μήκους είχαν συμμετάσχει στην ενότητα “Meet the Future” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα Ωνάση. H προβολή των σκηνοθετών γίνεται αλφαβητικά και τα έργα τους είναι διαθέσιμα στο κανάλι του ΦΚΘ.

  1. Μια νύχτα στο μουσείο…
Πηγή εικόνας: kit.ac.jp

Tα μεγαλύτερα μουσεία ανά τον κόσμο σου δίνουν την ευκαιρία να περιηγηθείς εικονικά στο εσωτερικό τους, να πληροφορηθείς αναλυτικά για εκθέματά τους, να «περπατήσεις» ανάμεσα σε πίνακες, να συνομιλήσεις με μεγάλους καλλιτέχνες και να ταξιδέψεις σ’ όποια εποχή της ανθρωπότητας επιθυμείς. Φαντάσου ότι εφευρέθηκε η μηχανή του χρόνου, εσύ που θα διάλεγες να πας;

Η παρακάτω λίστα ίσως σε βοηθήσει:

α. Βρετανικό Μουσείο Λονδίνου, ένα απ’ τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, φιλοξενεί στη συλλογή του πάνω από 7.000.000 εκθέματα. Σου ανοίγει τις πόρτες του μέσω της επίσημης σελίδας του.

β. Γκαλερί Uffizi, Φλωρεντία, πατώντας το explore έχεις τη δυνατότητα να μάθεις την ιστορία που κρύβεται πίσω από χιλιάδες πίνακες αλλά και την ιστορία προσώπων που σημάδεψαν την ιστορία. Από τη Χίλαρι Κλίντον μέχρι τον Ρεμπράντ, το Uffizi είναι εδώ για να σε διαφωτίσει.

γ. Musée d’ Orsay, Παρίσι, η εκπληκτική αυτή γκαλερί των Παρισίων είναι εδώ για να σε μαγέψει. Ο ρομαντικός Μονέτ ή ο Προβηγκιανός Cezanne, πίστεψέ με, δε θα σ’ αφήσουν ασυγκίνητο.

δ. MASP, Σάο Πάολο, στεγάζει μια απ’ τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης της Λατινικής Αμερικής.

Υ.Γ. Και μην ξεχνάτε, ίσως για πρώτη φορά «εκεί έξω» δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από «εδώ μέσα». Μένουμε λοιπόν σπίτι και το κάνουμε όσο πιο ευφάνταστο γίνεται.


Ειρήνη-Βασιλεία Κουτή

Μεγαλωμένη στην Καρδίτσα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και ασκούμενη δικηγόρος στην Αθήνα. Πρόσφατα ξεκίνησε να παρέχει εθελοντικά βοήθεια στο Ελληνικό Forum Προσφύγων ως Νομική Σύμβουλος. Έχει υπάρξει Ραδιοφωνική Παραγωγός κατά το έτος 2016-17, ενώ έχει βραβευτεί και σε δύο ποιητικούς διαγωνισμούς. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα sites στο παρελθόν και από το Μάρτιο του 2020 αρθρογραφεί για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη-Βασιλεία Κουτή
Ειρήνη-Βασιλεία Κουτή
Μεγαλωμένη στην Καρδίτσα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και ασκούμενη δικηγόρος στην Αθήνα. Πρόσφατα ξεκίνησε να παρέχει εθελοντικά βοήθεια στο Ελληνικό Forum Προσφύγων ως Νομική Σύμβουλος. Έχει υπάρξει Ραδιοφωνική Παραγωγός κατά το έτος 2016-17, ενώ έχει βραβευτεί και σε δύο ποιητικούς διαγωνισμούς. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα sites στο παρελθόν και από το Μάρτιο του 2020 αρθρογραφεί για το OffLine Post.