15.1 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Μίλτος Σαχτούρης

In Memoriam: Μίλτος Σαχτούρης


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο Μίλτος Σαχτούρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου του 1919 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής εποχής.

Ο πατέρας του ήταν νομικός με πλούσια καριέρα. Όταν ήταν μικρός ακόμα, στην ηλικία των πέντε, οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Ύστερα από προτροπές του πατέρα του αποφάσισε να σπουδάσει νομικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1938 δημοσίευσε με το ψευδώνυμο Μίλτος Χρυσάνθης το πρώτο του διήγημα, στο εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό Εβδομάδα. Το 1939 ο πατέρας του πέθανε. Λίγο αργότερα ο Μίλτος Σαχτούρης αποφάσισε να κάνει μια ολοκληρωτική στροφή στην καριέρα του, έκαψε και πέταξε τα περισσότερα βιβλία του από την Νομική σχολή και αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ποίηση. Πολλά αντικείμενα του πατέρα του δε, τα πούλησε.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής βρισκόταν καθηλωμένος από την φυματίωση. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε στο κρεβάτι του, προσπαθώντας να αναρρώσει από την αρρώστια. Το 1943 αποτέλεσε χρονιά γνωριμιών με τον λογοτεχνικό κοσμικό κύκλο της Αθήνας, καθώς ο Σαχτούρης γνώρισε τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Εγγονόπουλο, ο οποίος έγινε πολύ καλός φίλος του. Το 1944 και ύστερα από προτροπή του Ελύτη, δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα στο περιοδικό Τα Νέα Γράμματα. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε η πρώτη του αποκλειστική ποιητική συλλογή «Η Λησμονημένη». Το 1948 εξέδωσε τις «Παραλογαίς» και έπειτα ακολούθησαν πολλές ακόμα συλλογές, αλλά και αυτοτελή ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Αποκορύφωμα στην καριέρα του υπήρξε, η συλλογή «Με το πρόσωπο στον τοίχο» του 1952, που εκείνη την εποχή πούλησε μονάχα πέντε (!) αντίτυπα, αν και αποτέλεσε το καλύτερο έργο του. Οι πρώτες κριτικές που έλαβε ήταν άσχημες και τον κατέτασσαν ως κατώτερο του μετρίου ποιητή.

Ο Εμφύλιος τον βρήκε να υπηρετεί στον Ελληνικό Στρατό. Στις αρχές της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής δεκαετίας του ’60 οι κριτικοί λογοτεχνίας ανακάλυψαν τον Μίλτο Σαχτούρη και άρχισαν να διαβάζουν εκ νέου τις συλλογές και τα έργα του. Την αρχή έκαναν ο Αλέξανδρος Αργυρίου και η Νόρα Αναγνωστάκη με το άρθρο της «Ο Μίλτος Σαχτούρης και οι δύσκολοι καιροί» στο περιοδικό Κριτική. Στην διάρκεια της λογοτεχνικής του πορείας τιμήθηκε με τρία κρατικά βραβεία: Το 1956 με το Α’ Βραβείο Νέοι Ευρωπαίοι Ποιητές από την ιταλική ραδιοφωνία και τηλεόραση για την συλλογή του «Όταν σας μιλώ», το 1962 με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Τα Στίγματα» και το 1987 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του «Εκτοπλάσματα».

Ο Μίλτος Σαχτούρης δεν παντρεύτηκε ποτέ, όμως διατηρούσε δεσμό με την ζωγράφο Γιάννα Περσάκη, που συχνά έκανε την εικαστική επιμέλεια στα ποιήματά του. Απεβίωσε στις 29 Μαρτίου του 2005 και θάφτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Εν ενεργεία πολιτικοί, όπως ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, μίλησαν για αυτόν και σημείωσαν την μεγάλη προσφορά του στον πνευματικό πλούτο της χώρας μας.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.