Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,
23/03/2020: Με βουτιά του Γενικού Δείκτη ξεκίνησε μια ακόμη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,58% και στις 513,07 μονάδες, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 513,07 μονάδων και 553,19 μονάδων.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζεται από το αρνητικό διεθνές κλίμα που έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού. Όταν μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως βρίσκονται στη δίνη, όχι μόνο μιας πτωτικής αγοράς, αλλά μιας μεγάλης διόρθωσης, το “ρηχό” και αδύναμο ΧΑ δεν μπορεί να εκδηλώσει τα “αντισώματα” που απαιτούνται για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.
Την ίδια στιγμή, το “σφυροκόπημα” που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει προηγούμενο, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Στο ταμπλό, η Alpha Bank είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στην αγορά, αφού βρέθηκε στο -16,07%, με την Εθνική και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με τα δικά τους -14,69% και -14,47%. Η πτώση σε Eurobank και ΔΕΗ έφτασε στο 13,79% και στο 13,02% αντίστοιχα, ενώ άνω του 12% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Jumbo και Φουρλή.
Οι δυνατότητες ανόρθωσης της ελληνικής αγοράς θα εξαρτηθούν και από τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, αλλά και από τον βαθμό που η ελληνική οικονομία έχει υποστεί βλάβη από αυτά. Βέβαια, στα θετικά σημειώνονται και τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ειδικά το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, που συμπεριλαμβάνουν πλέον και τα ελληνικά ομόλογα.
24/03/2020: Ανοδική αντίδραση για το Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,68% και στις 552,45 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 514,02 μονάδων και των 557,99 μονάδων.
Βρήκε αντιστάσεις η ελληνική αγορά, ανακάμπτοντας πάνω από τα επίπεδα των 550 μονάδων, καθώς ακολούθησε τη διεθνή άνοδο που έχουν πυροδοτήσει τα πακέτα-μαμούθ στήριξης της οικονομίας έναντι του κορωνοϊού, αλλά και τα σημάδια ύφεσης στους ρυθμούς εξάπλωσής του. Τη μεγαλύτερη άνοδο στη συνεδρίαση κατέγραψε η ΔΕΗ με 15,38%, ενώ ακολούθησαν το +14,99% της Jumbo και το +14,33% της Πειραιώς. Υψηλά κέρδη είχαν και οι Alpha Bank και Λάμδα με +13,58% και +12,29% αντίστοιχα. Κέρδη που ξεπέρασαν το 9% σημείωσαν οι Μυτιληναίος, Coca Cola, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο και το 8% οι μετοχές Εθνικής, Eurobank και ΑΔΜΗΕ.
Το κλίμα, βέβαια, παραμένει εύθραυστο και απόλυτα εξαρτώμενο από την εξάπλωση του ιού και τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι επενδυτές επιζητούν ασφαλέστερες εκτιμήσεις σχετικά με το πλήγμα που έχει δεχτεί η οικονομία, ώστε να προβούν σε κινήσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στην Ελλάδα, η παραγωγικότητα πολλών επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά, η κατανάλωση έχει βυθιστεί, οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν αποδεκατιστεί και ο κρατικός προϋπολογισμός δείχνει να εκτροχιάζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτή η εικόνα θα είναι προσωρινή και η μεταβλητότητα θα παραμένει στις αγορές όσο διαρκεί η κατάσταση αυτή.
25/03/2020: Κλειστό έμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου που αποτελεί επίσημη αργία.
26/03/2020: Συνέχεια στα κέρδη για το Χρηματιστήριο, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά προς την επαναφορά πάνω από τις 600 μονάδες.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,78% και στις 573,35 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 546,99 μονάδων και των 577,45 μονάδων. Άλμα 17,8% σημείωσε και ο τραπεζικός δείκτης.
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το ΧΑ την Πέμπτη, μετά τη χθεσινή αργία, ενσωματώνοντας θετικά τις πληροφορίες του διημέρου και λαμβάνοντας ώθηση από την απόφαση της ΕΚΤ να άρει τα όρια που υπήρχαν στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων, QE, στο οποίο πλέον περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μάλιστα, η ελληνική αγορά κατάφερε να αποδεσμευτεί από το αρνητικό κλίμα των ευρωαγορών, οι οποίες βλέπουν τους ηγέτες τους να διχάζονται ως προς τους τρόπους χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το θετικό κλίμα της αγοράς αποτυπώθηκε στο ταμπλό με υψηλά κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους. Η Eurobank έκλεισε με άλμα 22,22%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 18,92%, η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 14,87%, ενώ η Πειραιώς έκλεισε στο +12,62%. Παράλληλα, σημαντικά κέρδη άνω του 7% κατέγραψαν οι μετοχές των Jumbo, Aegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.
Η αντίδραση στην αγορά των κρατικών ομολόγων είναι εξίσου θετική, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Έτσι, η απόδοση του 10-ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται πέριξ του 1,57%, ενώ συρρίκνωση καταγράφει και το ελληνικό spread, το οποίο διαμορφώνεται στις 191 μονάδες βάσης, από 410 μονάδες βάσης που είχε βρεθεί την ημέρα πριν την απόφαση του νέου έκτακτου QE. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την ευάλωτη οικονομία, ενώ αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους θα ενεργοποιηθούν περαιτέρω πολιτικές για την ενίσχυση της ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
27/03/2020: Με αρνητικό πρόσημο κλείνει μια εβδομάδα σταθεροποίησης του Γενικού Δείκτη, για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ειδικότερα, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες ύψους 3,92%, στις 550,85 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής κινήθηκε μεταξύ των 548,22 μονάδων και των 570,19 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,77%, ενώ ο κρίσιμος τραπεζικός κλάδος σημείωσε σημαντική άνοδο 7,60%.
Η πτωτική συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν αρκετή, για να σβήσει τα κέρδη του προηγούμενου τριημέρου στο Χρηματιστήριο, που ανέρχονταν στο 3,28%, αφού οι απώλειες άγγιξαν το 4%, συμβαδίζοντας αυτή τη φορά με το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών. Το έντονα πτωτικό άνοιγμα της Wall Street, οι μεγάλες απώλειες που σημείωσαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τροφοδότησαν τους πωλητές, αποτυπώνοντας την απογοήτευση των αγορών για την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν στην έκδοση κοινών ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά -με επικεφαλής τη Γερμανία- επιχειρούν να βάλουν και πάλι φρένο σε μία τέτοια συζήτηση. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα και το αποτέλεσμα αυτών θα κρίνει εν πολλοίς την κατεύθυνση που θα πάρει η Ένωση στη διαχείριση της κρίσης και την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Πάντως, στην περίπτωση της χώρας μας, το υψηλό ταμειακό απόθεμα που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο, σε συνδυασμό με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο QE της ΕΚΤ, μπορούν να προσφέρουν κάποια στήριξη στην αγορά, ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιορίσει τη ζημιά στην οικονομία, καθώς αυτή θα εξαρτηθεί και από τη διάρκεια του lockdown.