12.1 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ Βόρεια Μακεδονία το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ

Η Βόρεια Μακεδονία το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ


Του Φάνη Γραμμένου,

Μόλις την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, η Βόρεια Μακεδονία έγινε το νεότερο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μιας πρωτοβουλίας ιδιαιτέρως σημαντικής, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί με το πέρασμα των χρόνων, για την ασφάλεια και την άμυνα αρχικά της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής, με την προσχώρηση ολοένα και περισσοτέρων μελών να διευρύνει σημαντικά τον χάρτη. Έτσι, το ΝΑΤΟ στο εξής αριθμεί 30 μέλη και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι προστατεύονται υπό αυτού του συμφώνου.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι ο μηχανισμός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δημιουργήθηκε το 1949, με σκοπό να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ελευθερία των μελών του – χωρών του Βορείου Ατλαντικού σε πρώτο βαθμό – μέσω πολιτικών και στρατιωτικών μέσων. Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ακόμα και αν χρειαστεί να παρέμβει δυναμικά βάσει του άρθρου 5 της ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσινγκτον και της ρήτρας συλλογικής άμυνας,  ενώ προάγει τις δημοκρατικές αξίες ευνοώντας τη συνεργασία των κρατών σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.

Από τις 30 Μαρτίου 2020, όπου και θα γίνει η έπαρση της σημαίας της Βορείου Μακεδονίας στη Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Mons του Βελγίου και στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού στο Norfolk των ΗΠΑ, τα 29 κράτη-μέλη του Οργανισμού θα συνεργάζονται από εδώ και πέρα με μία ακόμα χώρα των Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις του ΝΑΤΟ και των μελών του με τη Βόρειο Μακεδονία είχαν καρποφορήσει ήδη από τον Φεβρουάριο τ.ε., οπότε και οι 29 χώρες μέλη του Συμφώνου είχαν υπογράψει το Πρωτόκολλο της ένταξης της Βορείου Μακεδονίας, το οποίο στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή σε όσες χώρες το επιθυμούν και είναι ικανές να υποβληθούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες της Συμμαχίας.

«Η ένταξη της Β. Μακεδονίας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο είναι καλό για την περιοχή και την Ευρώ-ατλαντική ασφάλεια», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μη λησμονούμε, άλλωστε, τη μακρά συμβολή της χώρας στην εξέλιξη της ευρώ-ατλαντικής άμυνας και ασφάλειας, με τη συμμετοχή της σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν και Κόσοβο. Θερμή υπήρξε επίσης η υποδοχή του νέου μέλους του ΝΑΤΟ και από τη χώρα μας, μέλος του Οργανισμού από το 1952, συγχαίροντας τη Β. Μακεδονία για την προσχώρησή της στη Συμμαχία αυτή. Σε σχετική του ανακοίνωση το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε τους γείτονες στους κόλπους του Συμφώνου και χαιρέτισε την αρχή μιας περιόδου για εποικοδομητική συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Εν τέλει, καταλαβαίνουμε, έτσι, ότι όχι μόνον ο εκδημοκρατισμός πολλών χωρών αλλά και η συνεργασία μεταξύ αυτών θα αποτελέσει την απάντηση σε όσους μάχονται τη δημοκρατία και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Το ΝΑΤΟ, εξάλλου, δεσμεύεται επί της αρχής ότι μια επίθεση εναντίον ενός ή περισσότερων μελών του, ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον του συνόλου των χωρών-μελών του. Μια ακόμα εξέλιξη σημαντική προς την ανωτέρω κατεύθυνση, φαίνεται πως είναι η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βορείου Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ, οι οποίες αν και ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου 2020, πρόκειται να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.


Φάνης Γραμμένος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999 και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, έλκει την καταγωγή του από την Λακωνία την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Φοιτεί στο 3ο έτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ιδιαίτερη έφεση στο Διεθνές Δίκαιο και τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε προσομοιώσεις δικών (MICC Poland, Greece 2019), καθώς και σε άλλα προσομοιωτικά μοντέλα οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europa.S). Στην ομάδα του OffLine Post, έχει αναλάβει την συγγραφή άρθρων διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό δράση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ