16 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηCoronabonds: το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης

Coronabonds: το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης


Της Κατερίνας Δεσλή, 

Εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπέγραψαν την Τετάρτη κοινή επιστολή ζητώντας τη δημιουργία «Coronabonds», ή αλλιώς κορωνο-ομολόγου, για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία των κορωνοϊού, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Πριν βέβαια παρατεθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου, τι είναι αυτό το κορωνο-ομόλογο ή αλλιώς, coronabond που ζήτησαν 9 Ευρωπαίοι ηγέτες; Αυτό λοιπόν, είναι ο ευρωπαϊκός δανεισμός με έκδοση ευρώ-ομολόγου για τον κορωνοϊό, κάτι που θα επέτρεπε την άντληση δανεικών με υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (μέσω εγγύησης ESM και EKT) και συνεπώς, φθηνότερα. Στα έξοδα αυτού δε θα συμπεριληφθεί η Ιταλία, καθότι είναι ήδη βεβαρημένη.

Ο Τζουζέπε Κόντε και ο Εμανουέλ Μακρόν σε στιγμιότυπο από παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής.

Η επιστολή υπογράφηκε από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ιταλία, δήλωσε το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού στο Palazzo Chigi. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα περαιτέρω ενεργειών για τη στήριξη των οικονομιών μας σήμερα», ανέφεραν οι εννέα αρχηγοί των κρατών στην κοινή επιστολή που ανέδειξε το CNBC. Ο θανατηφόρος ιός έθεσε σε ακινησία όλες τις βασικές οικονομίες της ΕΕ, με τους περισσότερους ανθρώπους να περιορίζονται στο σπίτι. Τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι λιανικής είναι κλειστοί και οι αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν ουσιαστικά να απογειώνονται. Εντωμεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η Ιταλία καταγράφει μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός. Και ενώ οι ηγέτες στην κοινή τους επιστολή ανέφεραν τα εξής: «Αν θέλουμε η Ευρώπη του αύριο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, πρέπει να δράσουμε σήμερα και να προετοιμάσουμε το κοινό μας μέλλον. Ας ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση τώρα και ας προχωρήσουμε χωρίς δισταγμό». Ωστόσο, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή οικονομική πολιτική στη διάσκεψη της Πέμπτης.

Η τηλεδιάσκεψη σύμφωνα με πηγές, υπήρξε ταραχώδης καθώς η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το προσχέδιο για τα μέτρα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Η αρνητική στάση των χωρών σχετικά με την έκδοση των κορωνο-ομολόγων για την αντιμετώπιση του ιού έκανε τον Κόντε να υποβάλλει έκκληση προς την Ένωση να βρει μία λύση εντός δέκα ημερών, διαφορετικά η Ιταλία θα βασιστεί στις δικές της δυνάμεις. Αινιγματικό αν μη τι άλλο και ιδιαίτερα αποφασιστικό θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Όσον αφορά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, αρνήθηκε την έκδοση τέτοιου είδους ομολόγων, χωρίς βέβαια να αψηφά τη σοβαρότητα της κατάστασης ενώ ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε για ομοψυχία και τόνισε πως όποια απόφαση και αν ληφθεί θα κρίνει σοβαρά το ευρωπαϊκό πνεύμα και εγχείρημα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν φανερά υπέρ των κορωνο-ομολόγων και δε δίστασε να πει πως αν μια λύση δε βρεθεί, θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλιστεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Την ίδια ώρα, ο Ισπανός ηγέτης Σάντσεθ έγραψε στο Twitter μετά το πέρας της συνόδου ότι «με την υποστήριξη της Ιταλίας και άλλων χωρών, απαιτώ μια σαφή και ισχυρή απάντηση από την ΕΕ». Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από το COVID-19 στον κόσμο, με περισσότερους από 9.100 και 4.800 θανάτους αντίστοιχα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Όπως φαίνεται η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της νόσου και η επόμενη ημέρα θα βρει τα κράτη μελή της ΕΕ να αναδιοργανώνουν από κοινού την οικονομία τους και τα εθνικά συστήματα υγείας. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την τήρηση των κανόνων κοινωνικής απομάκρυνσης έληξε τρεις ώρες αργότερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί χωρίς συναινετικό αποτέλεσμα, με τους ηγέτες να καλούν να βρεθεί μια λύση εντός δύο εβδομάδων. Τέλος, τα φορολογικά ισορροπημένα βόρεια κράτη μέλη όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία αντιτάχθηκαν στην ιδέα των κορωνό-ομολόγων και συνεχίζουν να αντιτάσσονται.


Κατερίνα Δεσλή

Μόλις 23ων ετών, απόφοιτη του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διεθνή Δημόσια Διοίκηση και πιστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στην θέση του Project Manager ενώ έχει εμπειρία στην επιμέλεια, διόρθωση και μετάφραση κειμένων στην Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου και άλλες ερευνητικές μονάδες. Ασχολείται με την έρευνα και τις καινοτομίες στο Δημόσιο Τομέα, ενώ δείχνει ζήλο για την διεθνή και εγχώρια σκηνή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ