Της Παρή Στεφανή,
Μάρτιος 2020. Διανύουμε έναν μήνα δύσκολο και απαιτητικό. Ξαφνικά ήρθαν πολλές αλλαγές στη ζωή μας. Ο Covid-19 μάς αναγκάζει να «μένουμε σπίτι» για να σωθούμε. Αλήθεια, ποιος το περίμενε! Ο άνθρωπος συνήθως στις μεγαλύτερες δοκιμασίες της ζωής του απαιτείται να δρα. Στις μάχες –όπως τις είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα– είναι απαραίτητο να εγκαταλείψει το σπίτι του για να πολεμήσει. Αυτή, όμως, η μάχη με εχθρό τον Covid-19 έχει κάτι το παράξενο… Η μάχη δίνεται από το σπίτι μας. Για εμάς. Για τους γύρω μας. Για τον πλανήτη μας.
«Μένουμε σπίτι», λοιπόν. Και τώρα τι; Τελικά είναι πιο απλό απ’ ό,τι έχουμε στο μυαλό μας. Φτάνει να το θελήσουμε και να προσπαθήσουμε. Η εύκολη λύση είναι η οθόνη. Κινητό, υπολογιστής, τηλεόραση. Ήρθε, όμως, η ώρα να αποδείξουμε πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας ότι ο ελεύθερος χρόνος (ειδικά όταν είναι άπλετος και αορίστου διαρκείας, όπως τώρα) δεν ισοδυναμεί με μια οθόνη. Μια φορά στη ζωή μας ας δώσουμε «κλωτσιά» στα «χαζοκούτια» κι ας τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Χωρίς οθόνες.
- Διάβασε ένα βιβλίο ή και περισσότερα. Πολλοί είμαστε εκείνοι που «παραπονιόμαστε» ότι διαβάζουμε για τη σχολή και δεν προλαβαίνουμε να ανοίξουμε άλλο βιβλίο. Τώρα, όμως, δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Βιβλία για το εαρινό εξάμηνο δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα, ευκαιρία είναι λοιπόν να ξεφύγουμε γενικότερα από τις αρνητικές ειδήσεις με τη βοήθεια ενός καλού βιβλίου. Γιατί «that’s the thing with books. They let you travel without moving your feet».
- Γίνε για λίγο Master Chef: Ανάπτυξε τις μαγειρικές σου ικανότητες. Δοκίμασε νέες συνταγές και πειραματίσου! Ακόμη κι αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, μπορείς άνετα να μάθεις τώρα! Ουδέν κακόν αμιγές καλού.
- Ασχολήσου με την καθαριότητα: Αφού «μένουμε σπίτι», το ιδανικότερο είναι να βρισκόμαστε και σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Δώσε τέρμα στην ακαταστασία. Αν μένεις μόνος σου, κάνε ό,τι αλλαγή ήθελες να κάνεις καιρό και δε μπορούσες ελλείψει χρόνου ή βαριόσουν. Αν μένεις με τους γονείς σου, ευκαιρία είναι να βοηθήσεις κι εσύ στις δουλειές του σπιτιού. Και αν δεν ξέρεις, μάθε τώρα!
- Έχεις κατοικίδια και υπό κανονικές συνθήκες δεν τους αφιερώνεις τον χρόνο που θα ήθελες; Ιδού η ευκαιρία! Παίξε μαζί τους. Δώσε τους τη στοργή και την τρυφερότητα που αυτά χρειάζονται κι επιθυμούν. Είτε βρίσκεσαι γεωγραφικά κοντά είτε μακριά με τους φίλους σου, το μόνο βέβαιο είναι ότι δε μπορείτε να βρεθείτε. Ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, για να αφιερώσεις λίγο χρόνο και στους μικρούς φίλους που έχεις σπίτι. Γιατί τον αξίζουν!
- Φτιάξε παζλ: Έχεις παρατημένα στην αποθήκη παζλ με 1000 κομμάτια με τα οποία ποτέ δεν ασχολήθηκες; Ώρα για δράση! Είτε μόνος σου είτε με παρέα μπορείς να ακονίσεις το μυαλό και τη σκέψη σου ασχολούμενος με αυτό. Και θα δεις πόσο γρήγορα θα περάσει η ώρα.
- Παίξε επιτραπέζια παιχνίδια με την οικογένειά σου: Όλοι δεν παραπονιόμαστε ότι θα θέλαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους; Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Η διασκέδαση, η αδρεναλίνη και το γέλιο που προσφέρουν τα επιτραπέζια είναι αναντικατάστατα.
- Ασχολήσου με την τέχνη: Παίξε μουσική, χόρεψε ή ζωγράφισε. Εάν έχεις μουσικά όργανα στο σπίτι, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για μια… ιδιαίτερη συναυλία. Κοινό η οικογένειά σου. Ακόμα κι αν είσαι μόνος σου, όμως, θα εκπλαγείς από τη διοχέτευση ψυχικής ενέργειας που θα σου προσφέρει η μουσική. Μπορείς, επίσης, να γυμναστείς ή και να χορέψεις. Εάν έχεις ταλέντο στη ζωγραφική και υπό κανονικές συνθήκες δεν προλαβαίνεις να δημιουργήσεις, κάνε το τώρα! Εάν πάλι ποτέ δεν ασχολήθηκες ιδιαίτερα με αυτό, πιστεύοντας ότι δεν έχεις ταλέντο, ήρθε η ώρα να διαψεύσεις τον εαυτό σου! Αν δεν έχεις χρώματα και πινέλα, ένα μολύβι αρκεί. Και πού ξέρεις… Αυτοσχεδίασε και ίσως εκπλαγείς με το αποτέλεσμα… Θετικά!
+1) Δες την καραντίνα ως μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Πρόσεξε μην πέσεις στην παγίδα του «για όλα εγώ φταίω». Δεν είναι ώρα για μιζέρια, παραξενιές και κλάματα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσουμε και τον εγωισμό μας στα ύψη. Σκέψου τα λάθη σου και πες συγγνώμη στα άτομα που έχεις πληγώσει. Να θυμάσαι: είναι λυτρωτική η συγγνώμη. Χρησιμοποίησε την ενδοσκόπηση ως μέσο για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις αυτό που οι περισσότεροι αποφεύγουμε: να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας. Δείξε στον εαυτό σου πόσο δυνατός είσαι. «Κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει», έχει πει άλλωστε και ο Νίκος Καζαντζάκης. Μάθε τον εαυτό σου και αγάπησέ τον.
Και μην ξεχνάς: Το ότι «μένουμε σπίτι» αποτελεί ευλογία. Πολλοί δεν έχουν αυτό το προνόμιο και βρίσκονται στα νοσοκομεία. Το να μείνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα σπίτι δεν είναι τίποτα μπροστά στα οφέλη που θα έχουμε. Οπότε, ας αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και όσο το δυνατόν λιγότερη μεμψιμοιρία. Χωρίς οθόνες!
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.