10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚατηγορίες ατόμων την περίοδο της καραντίνας (Α' Μέρος)

Κατηγορίες ατόμων την περίοδο της καραντίνας (Α’ Μέρος)


Της Μαρίας Μαλανδράκη,

Πριν ξεκινήσω να απαριθμώ της κατηγορίες, οφείλω να ξεκαθαρίσω πως ενώ το κείμενο διέπεται από ένα κράμα κωμικού και σκωπτικού χαρακτήρα, δεν στοχεύει στη μείωση της σοβαρότητας της κατάστασης, αλλά στη διακωμώδηση και κυρίως, την κριτική των διαφορετικών στάσεων που βλέπουμε από τους συμπολίτες μας το τελευταίο διάστημα, από τους πιο υπεύθυνους μέχρι τους πιο ανεύθυνους. Παράλληλα, τασσόμαστε υπέρ της λήψης των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση με στόχο την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας καθώς και τη σταδιακή εξάλειψη του ιού.

Ο Πολίτης

Ενδεχομένως το ένα τρίτο των ατόμων να ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Τον συναντάμε σε διάφορες ηλικίες και βασικά τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ψυχραιμία και η υπευθυνότητα. Δεν πανικοβάλλεται, δεν γίνεται υπερβολικός και κυρίως δεν ποστάρει κάθε πέντε λεπτά στους λογαριασμούς του στα social media παριστάνοντας τον αγανακτισμένο για την ανευθυνότητα των υπολοίπων. Μένει σπίτι του, ενημερώνεται καθημερινά για την κατάσταση και ακολουθεί το μέτρα που ανακοινώνονται χωρίς να πάσχει από κόμπλεξ ανωτερότητας επειδή το κάνει, χωρίς να προσπαθεί να μας πείσει για το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Η σοβαρότητα και το χαμηλό προφίλ τον χαρακτηρίζουν και βασικά ακολουθεί τα μέτρα προστασίας για την υγεία των υπολοίπων και όχι για τη δική του, αναγνωρίζοντας την προτεραιότητα του συνόλου έναντι του εαυτού του, πράγμα που τον «βαφτίζει» τελικά, πολίτη.

Ο «Θα πεθάνουμε όλοι!»

Πιστεύω πως οι περισσότεροι έχουμε δει το βίντεο γνωστού παρουσιαστή της τηλεόρασης με την φράση «θα πεθάνουμε όλοι» την οποία ανέφερε, ενώ βρισκόταν σε μια συναισθηματική έκρηξη καθώς μιλούσε για τον κορωνοϊό. Ο «Θα πεθάνουμε όλοι!» δεν είναι κακό παιδί, ούτε μας πρήζει· απλά μερικές φορές τον πιάνει πανικός, ένας πανικός που είναι τόσο έντονος και υπερβολικός που τελικά καταλήγει λιγουλάκι αστείος. Ακολουθεί τα μέτρα, φορώντας γάντια, γάντια πάνω απ’ τα γάντια, μάσκα – κανονική, αποκριάτικη, οξυγονοκόλλησης και κατάδυσης – στολή, πάνα – και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε- ψεκάζοντας με ντετόλ όλα τα αντικείμενα και ανυπομονώντας να πάει στο μάρκετ να εφοδιαστεί με προμήθειες προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν λιγότερο απ’ το σπίτι. Αγαπημένη προμήθεια το χαρτί υγείας.

Ο Gamer

Δεν θα ήταν δυνατόν να ξεχάσω μία απ’ τις αγαπημένες μου κατηγορίες, η οποία καλύπτει ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα. Για τον Gamer τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά πέρα απ’ το ότι παραξενεύτηκε πως οι ώρες που περνάει καθημερινά σπίτι του, συνιστώνται στους υπόλοιπους σε περίοδο καραντίνας. Τον ενοχλεί λίγο που έχουν μαζευτεί όλοι οι δικοί του σπίτι και το γεγονός ότι πρέπει να αποστειρώνει τα monster που παίρνει απ’ το περίπτερο. Στη σπάνια περίπτωση που έχει κοπέλα, ενοχλείται που του κάνει βιντεοκλήση όταν παίζει, γιατί δεν μπορεί να της εξηγήσει τη σοβαρότητα του να βρίσκεται στο dungeon, παρόλα αυτά της δίνει την αγάπη και την προσοχή που της χρειάζεται, ενώ παράλληλα προσπαθεί να την πείσει να αρχίσει και αυτή να παίζει online παιχνίδια, κυρίως για να μην τον διακόπτει. Όχι τίποτα άλλο, εκνευρίζεται που χάνει, γίνεται απότομος μαζί της και μετά δεν μπορεί να είναι εντελώς συγκεντρωμένος στο επόμενο raid γιατί έχει να λύσει παράλληλα και τις μεταξύ τους παρεξηγήσεις.

Ο «Εντάξει μωρέ…»

Ενδεχομένως ο πιο επικίνδυνα ανόητος τύπος ατόμων αυτή την περίοδο . Ο «εντάξει μωρέ» είναι ακριβώς αυτό που τον βάφτισα «εντάξει μωρέ». «Εντάξει μωρέ, αν είναι να κολλήσεις θα κολλήσεις», «Εντάξει μωρέ, πάντα όλοι πανικοβάλλονται με αυτούς τους ιούς που εμφανίζονται κατά καιρούς», «Εντάξει μωρέ, ας πάμε να κοινωνήσουμε». Ανεύθυνος, άμυαλος, απερίσκεπτος, αλαζόνας και πολλά άλλα επίθετα από «α» τον χαρακτηρίζουν. Η καραντίνα είναι για αυτόν μία ευκαιρία να πάει στην παραλία, να δει τους φίλους που έχει χάσει τόσο καιρό, και κυρίως να ξεκουραστεί. Η κυβέρνηση δεν του είπε «κάτσε σπίτι σου μην κολλήσεις εσύ και όσοι ξέρεις» αλλά του είπε «ορίστε, πάρε άδεια, και επίδομα για την άδεια». Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ισχυρογνωμοσύνη και η ικανότητα να εκπλήσσει τους γύρω του με την στάση του απέναντι στην υπάρχουσα κατάσταση.

Ο συνωμοσιολόγος

Ο συνωμοσιολόγος ήταν συνωμοσιολόγος πολύ πριν τον ιό, αλλά τώρα του δίνεται η ευκαιρία να συσχετίσει με την κατάσταση όποια θεωρία έχει διαβάσει ή του έχει κολλήσει στο μυαλό κατά καιρούς και να την μοιραστεί με όλους. Πιστεύει πως είναι αδύνατον ο κόσμος να πιστεύει αυτά που ακούει στις ειδήσεις και όχι τις θεωρίες που διαβάζει αυτός στα blogspot και που βλέπει σε βιντεάκια στο youtube. Είναι η ευκαιρία του να πει τη «γνώμη» του και να ανοίξει τα μάτια και στους τρεις φίλους που έχει. Περνάει έτσι τον ελεύθερο χρόνο του στη διάρκεια της καραντίνας διατρανώνοντας θεωρίες σχετικές με το πώς ο ιός έφυγε από ένα εργαστήριο εξωγήινων οι οποίοι έκαναν πειράματα στον Elvis Presley και στην Marilyn Monroe και οι οποίοι απείλησαν τους Αμερικάνους να μην πουν την αλήθεια στον κόσμο, γιατί αλλιώς θα καταστρέψουν τον πλανήτη μας. Εξίσου παράλογος με τους antivaxers και λιγότερο επικίνδυνος από τον «εντάξει μωρέ» – αφού κάθεται όλη μέρα μπροστά απ’ την τηλεόραση ή τον υπολογιστή – είναι μία κατηγορία που δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μαλανδράκη
Μαρία Μαλανδράκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ήδη από τα σχολικά της χρόνια είχε αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συγγραφή δοκιμιακών και λογοτεχνικών και κειμένων γνώμης. Πλέον ως σπουδάστρια κοινωνιολογίας ασχολείται ενεργά με την παρακολούθηση της εξέλιξης των επιστημονικών θεωριών στον κλάδο της καθώς και με τα νέο-εμφανισθέντα κοινωνικά προβλήματα στις δυτικές κοινωνίες. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό στο προ-ολυμπιακό άθλημα του Muay thai.