13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜεταναστευτικό: 2.000 ευρώ για εκούσιο επαναπατρισμό – Ποιο το αποτέλεσμα;

Μεταναστευτικό: 2.000 ευρώ για εκούσιο επαναπατρισμό – Ποιο το αποτέλεσμα;


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Σε μια κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών από τις μεταναστευτικές ροές, αποφασίστηκε η δημιουργία οικονομικού μηχανισμού στήριξης των μεταναστών που θέλουν εθελούσιο επαναπατρισμό στη γενέτειρα χώρα τους. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί στα νησιά πριν την έναρξη του νέου έτους και δικαιούνται έως και 2.000 ευρώ με μόνη προϋπόθεση να εκδηλώσουν οι ίδιοι ενδιαφέρον για το δρόμο του γυρισμού. Με αφετηρία αυτή της 13ης Μαρτίου το μέτρο έχει ισχύ ένα μήνα. Ο χρονικός περιορισμός αποσκοπεί στην αποτροπή της δημιουργίας ενός «ανοιχτού» προγράμματος  που θα αυξήσει τις ομάδες μεταναστών να αναζητήσουν ευκαιρίες εντός Ε.Ε.

Μέχρις στιγμής, φαίνεται πως οι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στα ελληνικά νησιά φιλοξενούμενοι στις δομές φροντίδας είναι αποφασισμένοι να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη και να μην πατήσουν ξανά τα πάτρια εδάφη τους ακόμα και με ένα … φιλοδώρημα. Ο πληθυσμός των αλλοδαπών στις νησιωτικές περιοχές ολοένα και αυξάνεται, ενώ οι αντιδράσεις των ημεδαπών πληθαίνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το τελευταίο τριήμερο η παρουσία των μεταναστών αυξήθηκε κατά 173 άτομα. Είναι γεγονός πως από τη μέρα που λήφθηκε η νέα απόφαση από την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, αλλά και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο αριθμός των μεταναστών στα νησιά της απέραντης γαλάζιας θάλασσας όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Καραβανίες γεμάτες γυναικόπαιδα, νεαρά ζευγάρια αλλά και μεσήλικες δένουν στα λιμάνια χωριών ή ξεβράζονται στις ακτές θαλασσοδαρμένοι και ταλαιπωρημένοι.

Όπως δήλωσε και η επίτροπος: «το πρόγραμμα αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για στοχευμένη ομάδα μεταναστών», προσθέτοντας ότι θα υλοποιηθεί από τον Διεθνή  Οργανισμό Μετανάστευσης σε συνεργασία με την Frontex. Εν συνεχεία, σε μεταγενέστερες δηλώσεις της σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων ανέφερε πως «οι πρόσφυγες φυσικά και δεν θα επιστρέψουν, δεν μπορούν να επιστρέψουν, αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που πιθανώς ξέρουν ότι η αίτησή τους θα απορριφθεί, ενδεχομένως να ενδιαφερθούν».

Στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος επαναπατρισμού, η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα ενταχθούν περίπου 5.000 άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν αντίξοες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής. Βέβαια, η ελληνική πολιτεία με την οικονομική κρίση που την ταλανίζει εδώ και μια δεκαετία καταβάλλει υπέρμετρες προσπάθειες να διαμορφώσει ένα φιλικό και βιώσιμο περιβάλλον γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί πως για πολλούς από αυτούς, η Ελλάδα δεν αποτελεί προορισμό εγκατάστασης, αλλά λειτουργεί ως δούρειος ίππος. Δηλαδή, θεωρείτο ο πιο εύκολος πρώτος σταθμός, για να καταφέρουν να περάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να ευδαιμονήσουν οικονομικά. Γερμανία, Γαλλία και πολλές άλλες χώρες είναι το όνειρο εγκατάστασης και εύρεσης δουλειάς. Ωστόσο, από τη στιγμή που η Ευρώπη οριοθετεί τις ενέργειες των μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας πρέπει να προβεί στη λήψη ουσιαστικότερων μέτρων με την προοπτική εξέλιξης και εφαρμογής.


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.