Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,
Μετά την Αραβική άνοιξη μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του. Η Συριακή κρίση ανάγκασε τον λαό σε μετανάστευση. Η μετανάστευση στη Συρία όμως, δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο. Η χώρα ήταν εξαιρετικά ασταθής από την αρχή, καθώς έχει βιώσει αλλεπάλληλα στρατιωτικά πραξικοπήματα από την ίδρυσή της. Το Συριακό κράτος αντιμετώπισε πάνω από 20 στρατιωτικές παρεμβάσεις από το έτος 1949 και έπειτα. Όμως, το 2011 αποτέλεσε έτος καμπής για την Συρία, αφού ο όγκος και η φύση της μετανάστευσης αυξήθηκαν κατά την περίοδο της αραβικής άνοιξης μετά από λαϊκές εξεγέρσεις κατά των δικτατόρων. Τον Μάρτιο του 2011 πολλοί Σύριοι διαμαρτυρήθηκαν για την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ–Άσαντ και οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς η συριακή κυβέρνηση ανέπτυξε στρατό για να καταστείλει τις εξεγέρσεις. Βάσει στοιχείων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει γίνει εκτεταμένη καταπάτηση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.
Ίσως η πιο τραγική πτυχή του συριακού εμφυλίου πολέμου είναι η ικανότητά του να αναγεννιέται διαρκώς και να μεταβάλλεται σε πιο σύνθετες μορφές. Η ενδογενής τάση ματαιώνει κάθε απόπειρα επίλυσής του. Οι ξένες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ενώ είχαν ως στόχο να σταματήσουν τον πόλεμο, τελικά ενσωματώθηκαν σε έναν φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα η βία να ανατροφοδοτείται. Κάθε πλευρά υποστηρίζεται από ξένες δυνάμεις, που οι παρεμβάσεις τους οδηγούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χάους και αταξίας. Οι δυνάμεις, που θα παρεμπόδιζαν τη διαμάχη από την κλιμάκωσή της, οδηγούν στην αποχαλίνωση της πολεμικής βίας.
Παρόλο που ο Μπασάρ αλ – Άσαντ έχει επικρατήσει στρατιωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, η ειρήνη δε διαφαίνεται ακόμα στον ορίζοντα. Μέτα από δέκα περίπου χρόνια από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου ο πρόεδρός της, Μπασάρ αλ–Άσαντ δηλώνει με αυτοπεποίθηση ως ο μοναδικός νικητής στο συριακό μέτωπο. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική κρατική τηλεόραση RAI, δήλωσε χαρακτηριστικά: «η Συρία βαδίζει από τον πόλεμο σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η κατάσταση είναι πλέον πολύ καλύτερη, εμείς έχουμε πάρει τόσα πολλά μαθήματα από αυτόν τον πόλεμο που βγαίνουμε πιο δυνατοί από τον πόλεμο». Το ποιους εννοεί με το «εμείς» είναι ασαφές, δεδομένου ότι οι νίκες που κατάφερε ο συριακός στρατός στηρίζονται σε συμμαχική βοήθεια. Το Ιράν, η Ρωσία αλλά και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατάφεραν να επικρατήσουν των ανταρτών στις περισσότερες περιοχές ανακαταλαμβάνοντας σταδιακά τα συριακά εδάφη. Για αυτόν τον λόγο, η θέση του Άσαντ ισχυροποιήθηκε και πλέον είναι σε θέση να μην κάνει υποχωρήσεις στους αντάρτες για την επόμενη μέρα στη Συρία.
Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο, δε βλέπει με την ίδια αισιοδοξία το μέλλον της Συρίας. Βάσει απόρρητης έκθεσης του γερμανικού Υπ. Εξωτερικών, που τμήμα της δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Tagesspiegel, η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία περιγράφεται ως καταστροφική. Βάσει της έκθεσης δεν υπάρχει καμία προστασία από τα βασανιστήρια και τις πολιτικές δίωξης ενώ η εγχώρια οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση. Συγκεκριμένα, περίπου το 69% του πληθυσμού της ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα δύο δολάρια ημερησίως, ενώ υπολογίζεται πως πέντε εκατομμύρια σύριοι πολίτες χρήζουν άμεσης βοήθειας. Για την πλειοψηφία του συριακού πληθυσμού δεν υπάρχει βιώσιμη ασφάλεια και προοπτική για μία καλύτερη ζωή. Συνεπώς, η νίκη του Άσαντ δεν ταυτίζεται με την πραγματική ανασυγκρότηση της χώρας.
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια