19 C
Athens
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠώς δρα ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Πώς δρα ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού


Του Γιάννη Μυταυτσή,

Ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνιση του πριν δυόμιση μήνες στη Ουχάν της Κίνας και σήμερα έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού η ασθένεια είναι συνήθως ήπια (περίπου 8 στους 10 θα βιώσουν ήπια τον ιό), παρόλα αυτά υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός που έχουν χάσει τη ζωή του από τον νέο ιό.

Στην Ελλάδα ο νέος κορωνοϊός αριθμεί 495 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε δέκα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Προφανώς και σ’ αυτή τη πανδημία – όπως την όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – η Ελλάδα δεν άργησε να πάρει μέτρα είτε σωστά, είτε όχι. Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε εξαρχής για το περιορισμό των κρουσμάτων και για την προφύλαξη του κόσμου από τον ιό, ειδικότερα των ευαίσθητων ομάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Υπουργείου Υγείας προέβη σε μια σειρά μέτρων με σκοπό των περιορισμό του νέου ιού. Ξεκινώντας από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, με σκοπό να αποφευχθούν οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις, καθώς και η διασπορά του ιού λόγω συνεχών μεταφορών το τριήμερο. Παρόλα αυτά οι καρναβαλιστές φάνηκε ότι αψήφησαν τις οδηγίες των αρμόδιων συμμετέχοντας κανονικά σε καρναβαλικές συγκεντρώσεις, οι οποίες βέβαια έγιναν χωρίς τη στήριξη κάποιου φορέα.

Έπειτα, λόγω του ανοδικού ποσοστού των κρουσμάτων κυρίως στη Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στην Ηλεία και στην Αχαΐα αποφασίστηκε η κατά τόπους αναστολή του διδακτικού έργου σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ στις 10 Μαρτίου αποφασίστηκε η πανελλαδική αναστολή του διδακτικού έργου από τη πρώτη έως τη τρίτη βαθμίδα εκπαίδευση, ακόμη και των ιδιωτικών φορέων (σχολείων, φροντιστηρίων και κολλεγίων). Προφανώς, ήταν απαραίτητα μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν από το υπουργείο Υγείας, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Όμως, πάντα σε ένα μέτρο πρέπει να εξετάζεις και το αντίμετρο, διότι κλείνοντας τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μη έχοντας καλλιεργήσει στην ανθρώπινη συνείδηση τη σημαντικότητα – επικινδυνότητα που καταλαμβάνει ο νέος ιός ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες οδηγείς τους μαθητές – φοιτητές σε χώρους εστίασης, δηλαδή σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων, ενισχύοντας με αυτόν το τρόπο τη διασπορά. Συνεπώς, το κλείσιμο των χώρων εστίασης καθυστέρησε κατά τρεις ημέρες σε σχέση με την αναστολή του εκπαιδευτικού έργου, μέτρο το οποίο θα έπρεπε να παρθεί συνδυαστικά. Βέβαια, παρά το ότι πάρθηκαν τα παραπάνω μέτρα ο κόσμος επέλεξε τις παραλίες ή ακόμη και διάφορες συγκεντρώσεις με live σκηνές σε πλατείες της πρωτεύουσας. 

Σ’ αυτό το σημείο κανείς βέβαια δεν μπορεί να αναιρέσει από τη Κυβέρνηση και ιδιαίτερα από το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας ότι έδρασε έγκαιρα και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να κρατήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά ποσοστά καθώς και να διαφυλάξουν τη προστασία του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας για να μη χαθεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά προωθώντας συστήματα e – Learning σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ειδικότερα για τα παιδιά της τρίτης λυκείου που κάνουν μια ασταμάτητη προσπάθεια για τις επικείμενες Πανελλήνιες εξετάσεις. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών για τα οικονομικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν κατά το χρονικό διάστημα το οποίο θα ισχύει η αναστολή λειτουργίας.

Συνεπώς, όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει το «Μένουμε Σπίτι», οφείλουμε πάνω από όλα να είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας, προστατεύοντας μ’ αυτό το τρόπο και τους γύρω μας. Να μην πανικοβαλλόμαστε και να τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Η κατάσταση απαιτεί συνειδητούς πολίτες  και όχι βεβιασμένες κινήσεις.


Ιωάννης Μυταυτσής

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.