11.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Ανδρέας Λεντάκης

In Memoriam: Ανδρέας Λεντάκης


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Ανδρέας Λεντάκτης υπήρξε πολιτικός, συγγραφέας και σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων. Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1935 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, φέροντας καταγωγή από την Κάρπαθο.

Ο πατέρας του ήταν σπουδαίος αρχιτέκτονας και έζησε στην Αφρική για ένα μεγάλο διάστημα, μέσα στο οποίο κατάφερε και δημιούργησε πολύ σημαντικά έργα, όπως το Μαυσωλείο του Αιθίοπα Αυτοκράτορα Μενελίκ του Β΄στην Αντίς Αμπέμπα. Ο Ανδρέας Λεντάκης ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας, έχοντας δύο μεγαλύτερα αδέρφια της οικογένειας.

Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό εξατάξιο Γυμνάσιο της Αντίς Αμπέμπα κατάφερε και ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από υποτροφία που κατάφερε και έλαβε.

Στα χρόνια της φοιτητικής του ζωής, αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή του φοιτητικού κινήματος, με έντονη παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες και στους προβληματισμούς, κάτι το οποίο τον οδήγησε στην αφαίρεση της ελληνικής του ιθαγένειας και στην εκτόπιση, από την κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου. Ήξερε πάνω από πέντε γλώσσες και είχε χαρακτηριστική ικανότητα να μιλάει απταίστως την Ισπανική, την Γαλλική και την Ιταλική.

Υπήρξε δραστήριος στην Αριστερά από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην Αθήνα. Ενεργός στο κίνημα 1-1-4 και του «15%» για την Παιδεία και του κινήματος «προίκα στην παιδεία και όχι στην Σοφία», συνθήματα αμφότερα δικής του εμπνεύσεως που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή και μια γενιά αγωνιστών. Η πολιτική του δραστηριότητα ξεκίνησε μέσα από την ένταξη του στον αγώνα για την Κύπρο αλλά και στην ΕΠΟΝ. Το 1958 εντάχθηκε στην Ε.Δ.Α, της οποίας υπήρξε και στέλεχος. Υπήρξε επίσης Ιδρυτικό Μέλος και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ). Εκπροσώπησε το φοιτητικό κίνημα σε διεθνή συνέδρια και συνέβαλε τα μέγιστα στην διεθνή παρουσία του.

Από το 1978 έως έως το 1988 διετέλεσε δήμαρχος Υμηττού, ενώ αναδείχθηκε βουλευτής με τον ενιαίο Συνασπισμό κατά τις εκλογές του Ιουνίου 1989, του Σεπτεμβρίου 1989 και του Απριλίου του 1990. Τον Ιούλιο του 1993 παραιτήθηκε από την προεδρία της Ε.Δ.Α και εντάχθηκε στην νεοσύστατη Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, επανεκλεγμένος κατά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Διετέλεσε επίτιμο μέλος της Διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ, της Διακομματικής Επιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, της Διακομματικής Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και της Διεθνούς Ενώσεως του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας, της οποίας υπήρξε και Γραμματέας, αλλά και άλλες πολλές.

Το επιστημονικό έργο του ήταν εξίσου αξιοπρόσεκτο. Μεγάλη σειρά διαλέξεων του σε πανεπιστήμια τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού διασώζονται σε βιβλία, το συγγραφικό έργο του αριθμεί πάνω από τριάντα βιβλία, ενώ δεκάδες είναι τα άρθρα του που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε τέλος δημοσιογράφος και συνεργάτης πολλών δημοσιογραφικών μέσων, ενώ υπήρξε εκδότης των περιοδικών «Ένα» και «Δύο» που απαγορεύθηκαν από τη δικτατορία και διευθυντής της «Ελληνικής Αριστεράς», της εφημερίδας της Ε.Δ.Α.

Ο Ανδρέας Λεντάκης πέθανε σαν σήμερα, στις 20 Μαρτίου του 1997 από ανακοπή καρδιάς.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.