10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟικονομία και Κορωνοϊός: Η περίπτωση της Ελλάδας

Οικονομία και Κορωνοϊός: Η περίπτωση της Ελλάδας


Του Παύλου Πετίδη,

Αποτελεί πλέον μία ζοφερή πραγματικότητα για πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Έχει επηρεάσει τη λειτουργία και τις αντοχές των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οικονομιών και αγορών, με τεράστιες πιέσεις να ασκούνται στα δημόσια συστήματα υγείας. Η Ελλάδα ανήκει και επισήμως στο χάρτη των κρουσμάτων με τα επιβεβαιωμένα να φτάνουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα 387 και οι νεκροί να σκαρφαλώνουν στους πέντε προς ώρας.

Για την αποφυγή των κλιμακωτών αντιδράσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λανγκάρντ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, καθώς «ο κίνδυνος για ένα νέο 2008 δεν είναι μακρινός». Παρά τη στήριξη, πάντως, που παρέχεται διεθνώς, οι αγορές διατρέχονται από ασυνήθιστα υψηλή ένταση. Η κατάσταση αυτή προοιωνίζεται ισχυρές υφεσιακές επιπτώσεις, σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην ελληνική οικονομία υπό προϋποθέσεις. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από διεθνείς αναλυτές, η λήψη μέτρων θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο εύρος και βάθος και θα επιταχυνθεί.

Που βρίσκεται όμως η Ελλάδα; Σύμφωνα με το επίσημο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να αποδυναμώνονται. Ως απάντηση στις προβλέψεις αυτές, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όπως η χρηματική υποστήριξη ύψους 2 δισ. ευρώ και τα μέτρα αναβολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρηθούν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα ζήτησης, λόγω της επερχόμενης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της εξασθένισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Οι διάφοροι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και ιδίως η βιομηχανία και η γεωργία, αν και η συμμετοχή τους στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι σχετικά περιορισμένη, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης και ανόδου τιμών των πρώτων υλών. Ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία, ειδικότερα, φαίνεται να εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κορωνοϊού στην παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση. Είναι ευτυχής συγκυρία που η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκει την ελληνική οικονομία σε φάση ενίσχυσης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και του φιλο-αναπτυξιακού περιβάλλοντος και θεσμικού πλαισίου. Από την άλλη μεριά, η πανδημία του κορωνοϊού και η έξαρση ασταθών πολιτικών παραγόντων, που συνδέονται με τις προσφυγικές ροές και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θέτουν σε αμφισβήτηση τη στρατηγική της χώρας μας ως ελκυστικού και ανερχόμενου επενδυτικού προορισμού και κατ’ επέκταση επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ κατονομάζει τα μέτρα που θεωρεί ικανά για να στηρίξουν όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν προβλήματα ζήτησης. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει, είναι οι επιστροφές φόρων και οι μειώσεις φόρων παρακράτησης. «Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης», προειδοποιεί, «πρέπει να δοθεί στις πρακτικές διαχείρισης κόκκινων δανείων μετά τις 30 Απριλίου, όταν απελευθερώνονται οι διαδικασίες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών».


Παύλος Πετίδης

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και μεταπτυχιακός φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές. Έχει πραγματοποιήσει πρακτικές ασκήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και προσομοιώσεων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Απασχολείται σε Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης (ΕΚΟΠΔΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ