12.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚορωνοϊος: Η πολιτική αντιμετώπιση

Κορωνοϊος: Η πολιτική αντιμετώπιση


Του Κωνσταντίνου – Ειρηναίου Σταμούλη,

Αυτό δεν είναι ένα άρθρο για την ανάλυση της επιδημίας του κορωνοϊού, ούτε για τους τρόπους πρόληψης από αυτόν. Τέτοιου είδους άρθρα θα βρείτε σε μεγάλο εύρος στη πλειονότητα των διαδικτυακών ενημερωτικών ιστότοπων. Και ευτυχώς, γιατί αυτό δείχνει μια ώριμη και σοβαρή αντιμετώπιση από την πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης που φαίνεται να εκπληρώνουν ουσιαστικά το καθήκον τους απέναντι στους πολίτες. Που είναι η ενημέρωση. Μετά, λοιπόν, από αυτή την αναγκαία διευκρίνηση, ώρα να μιλήσουμε για πολιτική και πιο συγκεκριμένα για την κοινωνικοπολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος του κορωνοϊού από την ηγεσία της χώρας μας.

Η Ιταλία Βουλιάζει, η Ελλάδα οχυρώνεται

Το θετικό πρόσημο των κυβερνητικών κινήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γίνεται ευκολότερα ορατό αν συγκρίνει κανείς την κατάσταση στη χώρα μας με εκείνη στην Ιταλία. Εμβαθύνουμε και γυρίζουμε τον χρόνο λίγο πίσω: οι γείτονές μας, δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ακόμα και όταν τα κρούσματα άγγιζαν τετραψήφιο αριθμό. Ακόμα όμως και όταν αυτό έγινε τα μέτρα ήταν ιδιαίτερα ελαστικά και με πρόβλεψη για σταδιακή μεταβολή τους προς περιοριστικότερες μεθόδους. Ως εκ τούτου, την στιγμή που το άρθρο γράφεται, η Ιταλία μετρά περίπου 25.000 κρούσματα και θρηνεί πάνω από 1.800 ανθρώπους.

Αντιθέτως, η Ελλάδα έδρασε γρήγορα και στοχευμένα. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός ξεκίνησε πριν καν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα, ενώ τα απαραίτητα μέτρα μετά και την εκδήλωση κρουσμάτων ελήφθησαν έγκαιρα. Ο απολογισμός των 331 κρουσμάτων το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαρτίου δεν θεωρείται ιδανικός αλλά σίγουρα δεν δύναται να χαρακτηριστεί και υπερβολικός.

Τα κυβερνητικά μέτρα

Η Ελληνική Κυβέρνηση εφάρμοσε σταδιακά μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τα σχέδια νόμου τα οποία κατατέθηκαν από το Υπουργείο Υγείας υπό την επίβλεψη φυσικά του αρμόδιου υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια με τα σημαντικότερα εκ των οποίων, να προβλέπουν τα εξής:

  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ (υπό προϋποθέσεις)
  • Αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών με ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των δόσεων
  • Παράταση προθεσμίας για την καταβολή εισφορών
  • Δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού για τους δημοσίους υπαλλήλους
  • Κατεπείγουσες διατάξεις με σκοπό την λήψη μέτρων από τους δήμους και τις περιφέρειες
  • Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών
  • Διάθεση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
  • Μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων
  • Μετάδοση και διάδοση οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού

Σε επίπεδο εκπαιδευτικών μονάδων:

  • Αναβολή λειτουργίας σχολείων, φροντιστηρίων και πανεπιστημίων το λιγότερο για 14 ημέρες
  • Ματαίωση παρελάσεων
  • Αναβολή σχολικών εξορμήσεων και άλλων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και συνεδρίων

Στον αθλητισμό:

  • Αναβολή κάθε αθλητικής διοργάνωσης και εκδήλωσης

Ενώ το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαρτίου και με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων από 133 σε 190, η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στις εξής κινήσεις:

  • Αναστολή της λειτουργίας όλων των εμπορικών κέντρων, καφετεριών και γενικότερα χώρων εστίασης
  • Αναστολή λειτουργίας βιβλιοθηκών, μουσείων και αθλητικών εγκαταστάσεων

Παράλληλα και με την ανάγνωση της κατάστασης που διαμορφώνεται, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ) μέσω της άμεσης αύξησης των δημόσιων επενδύσεων σε αυτό και την ενίσχυσή του τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.

Συγχρόνως και επειδή η οικονομία συνεχίζει και θα συνεχίσει να κινείται και μάλιστα με τους δικούς της αμείλικτους ρυθμούς, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών με την παράλληλη στήριξη των επενδύσεων και του ευρύτερου τομέα της απασχόλησης.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επίκεντρο κάθε κυβερνητικού σχεδιασμού, οφείλει να αποτελεί ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Διότι μονάχα μέσω της διασφάλισης της ατομικής υγείας και ευημερίας, μπορεί να διασφαλιστεί και η κοινωνική συνοχή και πρόοδος.

Στην εκπλήρωση των παραπάνω προτάσεων είναι απολύτως θεμιτή και πολύ περισσότερο αναγκαία η σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε πλαίσιο ενημέρωσης και επιστημονικής υποστήριξης.

Τη στιγμή που κράτη όπως η Ιταλία και η Ισπανία εκπέμπουν σημαντική ανησυχία και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, η Ελλάδα εκπέμπει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθιστώντας υπό μερικό έλεγχο της εξάπλωση του ιού. Αυτές τις ώρες κατανοούμε σε βάθος πόσο σημαντική καθίσταται η έμπρακτη στήριξη της δημόσιας υγείας. Όχι μονάχα τώρα που βιώνουμε συνθήκες κατά τις οποίες αυτή θα επωμιστεί το δυσβάσταχτο βάρος της πανδημίας αλλά και γενικότερα, προκειμένου το εθνικό σύστημα να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά, ανά πάσα στιγμή, επείγουσες καταστάσεις αλλά και να αποτελεί μια σταθερή και καλά οργανωμένη δομή υποστήριξης των πολιτών υπό κάθε συνθήκη. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι εξελίξεις και η επικαιρότητα συνεχίζουν να προχωρούν με αμείωτους ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατάσταση στον Έβρο, η οποία εξακολουθεί να είναι κρίσιμη με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις να λαμβάνουν τροπή τέτοια που να χρήζουν προσεκτικής και λεπτής διαχείρισης.


Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.