Της Μαρίας Κορδαλή,
Τις τελευταίες ημέρες συχνά εμφανίζεται στα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το hashtag #menoumespiti. Δεν είναι τίποτα άλλο πάρα μία πρωτότυπη ιδέα του υπουργείου Υγείας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Ο COVID-19 ή αλλιώς coronavirus έκανε την εμφάνισή του στις ζωές μας στα τέλη Δεκεμβρίου, επηρεάζοντας αισθητά την ροή της ανθρώπινης καθημερινότητας. Με προέλευση από την μακρινή Κίνα, και συγκεκριμένα την πόλη Ουχάν, έχει οδηγήσει τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού, καθώς καθημερινά μεγαλώνει η λίστα με τις χώρες, που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Τελευταία σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η ανακήρυξη του COVID-19 ως «πανδημία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ήδη η διπλανή Ιταλία μετρά χιλιάδες ασθενείς και αρκετούς νεκρούς. Στην ίδια –αν όχι σε χειρότερη μοίρα– βρίσκονται αρκετές Ευρωπαϊκές, και μη, χώρες. Τα συμπτώματα της ασθένειας θυμίζουν αυτά μιας τυπικής γρίπης. Σε έναν υγιή και δίχως προβλήματα οργανισμό που θα νοσήσει, ενδέχεται να μην παρουσιαστεί πρόβλημα. Όπως έχει αποδειχθεί όμως, στους ήδη επιβαρυμένους οργανισμούς και τις ευπαθείς ομάδες τα αποτελέσματά της δεν είναι τίποτα λιγότερο από ολέθρια.
Τα παραπάνω μας είναι ήδη, λίγο ή πολύ, γνωστά. Καθημερινά πληροφορούμαστε, (παρα)πληροφορούμαστε και (υπερ)πληροφορούμαστε για το θέμα σε σημείο παράνοιας. Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό πράγμα είναι, ότι, από αυτήν την θεομηνία προήλθε και κάτι καλό. Κάτι άξιο θαυμασμού και επαίνου, που κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είναι και αυτονόητο, αλλά εφόσον επετεύχθη δεν πειράζει. Το «Μένουμε Σπίτι» –όπως προαναφέρθηκε– αποτελεί την πλέον αξιέπαινη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να ελαττώσει την διασπορά του ιού. Προμηνύεται έτσι, στον κόσμο, ότι ακόμη και αν οι ίδιοι χαίρουν άκρας υγείας αυτό δεν είναι αυτονόητο για όλους τους υπόλοιπους. Υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά για τα οποία πρέπει να ενδιαφερθούμε όλοι και να φροντίσουμε για την προστασία τους.
Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζεται και η απήχηση που έλαβε η προσπάθεια αυτή. Άνθρωποι της εγχώριας σκηνής και του θεάματος, τραγουδιστές, διακεκριμένοι αθλητές, ακόμη και πολιτικά πρόσωπα, εκμεταλλευόμενοι την επιρροή τους, «χρησιμοποίησαν» την θέση που διαθέτουν προσπαθώντας να δυναμώσουν όσο περισσότερο μπορούν αυτό το μήνυμα κάνοντάς το όλο και πιο ηχηρό. Από την Τετάρτη το μεσημέρι, όταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου –στην οποία περιλαμβάνονταν η λεγόμενη καραντίνα 15 ημερών καθώς και το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων– επώνυμοι κοινοποιούν στους λογαριασμούς τους στα μέσα (facebook, Instagram, twitter) βιντεάκια με το hashtag #menoumespiti. Ο σκοπός των μηνυμάτων τους; Ένας και σημαντικός: Άνθρωποι προφυλαχθείτε! Προστατέψτε όχι μόνο τους εαυτούς σας αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους! Από τότε σε καθημερινή βάση οι άνθρωποι του θεάματος προσπαθούν να εμφυσήσουν στον κόσμο την σημασία της προσπάθειας αυτής, «νουθετώντας» τους. Μπορούμε λοιπόν, να πούμε πως το #μένουμεσπίτι ή αγγλιστί #stayathome έχει πάρει τις διαστάσεις ενός κινήματος. Ενός κινήματος που δεν έχει σκοπούς πολιτικούς, οικονομικούς ή κερδοσκοπικούς. Που θέτει ως άδολο κίνητρό του το ύψιστο των έννομων αγαθών: Την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποτελεί κάτι το αξιέπαινο.
Οι επώνυμοι μάλιστα θέλοντας να μη θεωρηθούν τετριμμένοι και κουραστικοί, χρησιμοποιούν τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις ζητώντας από το ευρύ κοινό, να τους εκφράσει εκείνο την άποψή του για το πως να περάσουν τις μέρες τους. Ανεβάζουν stories και δημοσκοπήσεις, θέλοντας να παρακινήσουν τον κόσμο. Προτείνουν μάλιστα και οι ίδιοι διάφορες ιδέες για όμορφη και ευχάριστη διαμονή, αλληλεπιδρώντας με τους ανθρώπους μέσα από τα βιντεάκια τους.
Πολυσυζητημένο θεωρήθηκε και το βίντεο του πρωταθλητή Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος εκτιμώντας την αγάπη και την στήριξη του κόσμου προς το πρόσωπό του, υποστήριξε το εξής: «Μας αφορά όλους. Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός αν κολλήσετε εσείς θα κολλήσετε και άλλους… δεν σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας… καθίστε σπίτι σας» ήταν κάποιες από τις δηλώσεις του αγαπημένου τενίστα στο βίντεό του. Είπε, τέλος, πως τα παραπάνω δεν τα λέει ο ίδιος, αλλά οι ειδικοί και πως μόνο αυτούς πρέπει να ακούμε. Ο αντίκτυπος του βίντεο ήταν τόσο μεγάλος, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε δημόσια τον αθλητή για την πρωτοβουλία του με δημοσίευσή στο προφίλ του στο twitter.
Μιλήσαμε για καμπάνιες και αξιοσημείωτες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο. Αξίζει όμως να αναφερθεί, ότι εκτός από την Ελλάδα, τους ίδιους δρόμους ακολουθούν όλες οι χώρες. Σαν να βρίσκονται σε ένα παιχνίδι μίμησης, οι χώρες ακολουθούν η μία το παράδειγμα της άλλης, συμβουλεύουν τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι και να αυτοπεριοριστεί για την προστασία όλων. Σε διάφορα βιντεάκια που έχουν δημοσιευθεί, επώνυμα πρόσωπα δίνουν οδηγίες στους ανθρώπους για το πως πρέπει να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Λίαν προσφάτως κυκλοφόρησε ένα βίντεο της Naomi Campbell. Το μοντέλο διεθνούς φήμης απεικονίζεται -μέσα από βίντεο που δημοσίευσε στο προφίλ της- να καθαρίζει με σχολαστικότητα και ακρίβεια την θέση και τα πράγματά της κατά την διάρκεια μίας πτήσης, συμβουλεύοντας τον κόσμο πως να προφυλαχθεί από τον ιό.
Την ίδια –αν όχι περισσότερη δημοσιότητα– έλαβε και το βιντεάκι της Gloria Gaynor. H ντίβα της ντίσκο απεικονίζεται να πλένει με προσοχή τα χέρια της λέγοντας αστειευόμενη, αλλά και με δόσεις σοβαρότητας «Χρειάζεται μόνο 20 δευτερόλεπτα για να επιβιώσεις» υποστηρίζοντας πως αυτός είναι ο σωστός χρόνος πλυσίματος και καθαριότητας των χεριών. Ερμηνεύοντας το τραγούδι της I will survive, που πλέον φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, η Gaynor δίνει το δικό της μήνυμα κατά του COVID-19.
Όσο για το τί πιστεύω εγώ; Πιστεύω ή μάλλον θέλω να πιστεύω, πως όλο αυτό είναι μια κρίση. Πως η ανθρωπότητα δοκιμάζεται. Πως θα βγούμε πιο ενωμένοι από αυτό. Πως οφείλουμε και επιβάλλεται να ακολουθήσουμε τα μέτρα των κυβερνήσεων, που έχουν ως κοινό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και ποιος ξέρει; Ίσως στο τέλος we will survive…
Κατάγεται από την Αθήνα. Εκεί ζει, δραστηριοποιείται και ονειρεύεται. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ειδικευτεί στους τομείς του ποινικού και το συνταγματικού δικαίου. Πολυάσχολη ως άτομο μιλά δύο ξένες γλώσσες και επιθυμεί να μάθει και τρίτη. Το γράψιμο για αυτήν είναι τρόπος ελευθερίας και έκφρασης, όχι μόνο των σκέψεων αλλά και της ψυχής.