10.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝέο ασφαλιστικό πολλών ταχυτήτων

Νέο ασφαλιστικό πολλών ταχυτήτων


Της Γιώτας Κοσκινά,

Νέα χρονιά, νέα κυβέρνηση, νέο ασφαλιστικό σύστημα πιο ευέλικτο. Από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 ισχύει το νέο ασφαλιστικό εθνικό σύστημα. Ασφαλιστικό πολλών ταχυτήτων και πιο συγκεκριμένα έξι ταχυτήτων. Το σκεπτικό της κυβέρνησης πίσω από την κατασκευή όλων αυτών των βαθμίδων απλό: σε κάθε –ταχύτητα- ή αλλιώς σε κάθε ασφαλιστική κλίμακα αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται και η σύνταξη που θα δικαιούται ο ασφαλισμένος, ο οποίος αυτήν τη φορά έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μόνος του την ασφαλιστική κλίμακα την οποία επιθυμεί, χωρίς να παίζει ρόλο το συνολικό του εισόδημα ή η γενικότερη περιουσιακή του κατάσταση. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας δημιούργησε σειρά ρυθμιστικών διατάξεων για τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, για τις επικουρικές που θα «δουν» αυξήσεις, επίσης υπάρχουν διατάξεις για τους παράλληλα απασχολούμενους, για την προαιρετική ασφάλιση στο Επικουρικό και στο Εφάπαξ, για τη μείωση εισφορών τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη, καθώς και για τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση -εφαρμόζοντας μία ακόμη από τις προγραμματικές της δηλώσεις- προέβει σε μία νέα νομοθετική ρύθμιση την προηγούμενη εβδομάδα με σκοπό την ελάφρυνση των νέων (έως πέντε χρόνια ασφάλισης) ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, αλλά πάνω από όλα την παροχή του δικαιώματος της επιλογής της ασφαλιστικής κλίμακας από τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Επιλέγοντας ασφαλιστική κλίμακα οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ταυτόχρονα τις συνταξιοδοτικές τους μελλοντικές απολαβές. Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των πιο υψηλών ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες μελλοντικές συνταξιοδοτικές παροχές. 

Ταυτόχρονα, όλοι οι νέοι συνταξιούχοι -που βγήκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου- που έχουν 30 και πλέον χρόνια εργασίας θα δουν αυξήσεις. Ωφελημένοι θα είναι και όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω, οι οποίοι με τον νέο νόμο θα δουν υψηλότερες παροχές όταν συνταξιοδοτηθούν. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας εξαιρούνται πλέον από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επιδομάτων. Οι εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί θα έχουν έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές. Είτε είναι εργαζόμενες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε είναι αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα. Οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί συνταξιούχοι εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται, θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους.

Μετά την ψήφιση, δημοσιοποίηση και εν τέλει την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου μέχρι και την Παρασκευή που έκλεινε επίσημα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις ασφαλιστικής κλίμακας, ο ΕΦΚΑ δημοσιοποίησε στατιστικά στοιχεία τα οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ασφαλιστική κατηγορία μέσω του e-ΕΦΚΑ επέλεξαν 358.659 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς και 63.812 νέοι ασφαλισμένοι (κάτω της 5ετίας). Ενώ από τους 358.659 ασφαλισμένους περισσότεροι από 1 στους 4 (ποσοστό 25%) έχουν επιλέξει μεγαλύτερη κατηγορία από την υποχρεωτική, δηλαδή από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας σε μεγαλύτερη σύνταξη. Με άλλα λόγια, το νέο ασφαλιστικό σύστημα από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας του και παρά τις έντονες αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης φαίνεται να λειτούργησε θετικά τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους και για τους αγρότες, όσο και για το ίδιο το κράτος, όπου βάση στατιστικών δεδομένων αποδείχθηκε ότι οι ασφαλισμένοι επέλεξαν ενσυνείδητα υψηλότερη ασφαλιστική κλίμακα με απώτερο στόχο τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές απολαβές.


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.