Της Σπυριδούλας Γραμματικού,
Μπορεί να ακούγεται σαν χολιγουντιανή ταινία, αλλά είναι πραγματικότητα! Τα “smombies” είναι πλέον γεγονός και βρίσκονται ανάμεσά μας!
Τι είναι τα “smombies’’;
Ο όρος “smombies’’ αναφέρεται σε πεζούς που κυκλοφορούν απρόσεκτα στους δρόμους, κοιτώντας σαν εξαρτημένοι το κινητό τους τηλέφωνο, περπατώντας αργά. Ο όρος αυτός αποτελείται από τις αγγλικές λέξεις “smartphone’’ και “zombie’’ και έκανε την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια, καθώς, όλο και πιο συχνά, βλέπουμε ανθρώπους, και ιδιαίτερα νέους και εφήβους, να περιπλανιούνται στους δρόμους κολλημένοι στα «έξυπνα» τους τηλέφωνα. Δε θα φανεί σε κανέναν από εμάς περίεργο να δούμε παρέες να μη μιλούν και να είναι απορροφημένοι στο κινητό τους, «τσεκάροντας» τα social media και κάνοντας “insta stories”, για να δείξουν στους “followers” τους πόσο ωραία περνούν. Το χειρότερο δε, είναι πως θεωρείται άσχετος αυτός που δεν είναι ενεργός στα social media και τελείως εκτός της εποχής του. Το κινητό τηλέφωνο, πλέον, θεωρείται η «προέκταση του χεριού» μας.
Κίνδυνοι της “smombies apocalypse’’:
Η νέα αυτή τάση έχει απασχολήσει τις δυτικές και αναπτυγμένες κοινωνίες, όπου και το φαινόμενο των “smombies’’ έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αρκετοί και αποτελούν αφορμή για διάφορες κοινωνικές δράσεις και έρευνες.
Αρχικά, τα ατυχήματα που συμβαίνουν, καθώς οι πεζοί δεν προσέχουν τους φωτεινούς σηματοδότες ή διασχίζουν απρόσεκτα τους δρόμους και τις διαβάσεις, αυξάνονται ραγδαία. Σύμφωνα με τις έρευνες της DERKA για τα θανάσιμα ατυχήματα, στη Γερμανία, ο αριθμός των θανατηφόρων τραυματισμών αυξήθηκε κατά 1.1% σε 3.377. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων και τη ραγδαία ανάπτυξη στην πώληση κινητών τηλεφώνων, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα δείχνουν αύξηση σχεδόν κατά 3%. Και στην Ιταλία, ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων αναμένεται να είναι υψηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια. Η Νότια Κορέα, όπου το ποσοστό των smartphones ανά κάτοικο είναι το υψηλότερο στον κόσμο, κατέχει ρεκόρ θανατηφόρων ατυχημάτων που οφείλονται στην παραβατική συμπεριφορά των πεζών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, κυβερνήσεις, τοπικές κοινότητες και διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν μέσα από διάφορες ενέργειες να μειώσουν τους κινδύνους που οφείλονται στην τάση των “smombies’’. Για παράδειγμα, οι αρχές του Άουγκσμπουργκ, στη Γερμανία, πειραματικά, εγκατέστησαν, σε δύο διαβάσεις κόκκινα LED στο οδόστρωμα, τα οποία ενεργοποιούνται μόλις ανάψει κόκκινο στους κανονικούς σηματοδότες για τους πεζούς και επίσης, εξετάζεται η εξάπλωση των φωτεινών λωρίδων και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Πέρα από τα μέτρα και τις δράσεις των αρμόδιων, η σωστή συμπεριφορά στους δρόμους είναι ζήτημα όλων μας. Ειδικότερα, η τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας από τους οδηγούς και από τους πεζούς είναι εξαιρετικής σημασίας για τη μείωση των ατυχημάτων. Για τα “smombies”, η καθημερινότητα καθορίζεται από την «προέκταση του χεριού» τους.