Της Έλενας Καππέ,
O Στίβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ, ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Υπήρξε ο πρώτος, ο οποίος εξέθεσε μία κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας με την κβαντική μηχανική. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής. Είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητούσε τις θεωρίες και την κοσμολογία του. Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου» έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας και καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ.
Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), ασθένεια που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω μιας συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.
Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 στην Αγγλία. Το 1950, όταν ο πατέρας του έγινε επικεφαλής του τμήματος παρασιτολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας, ο Χόκινγκ και η οικογένειά του μετακινήθηκαν στο Σαιντ Άλμπανς. Ο οκτάχρονος τότε Χόκινγκ παρακολούθησε μαθήματα στο High School for Girls για μερικούς μήνες μιας και εκείνη τη περίοδο τα νεαρά αγόρια μπορούσαν να φοιτήσουν σε κάποιο από τα οικοτροφεία. Θεωρήθηκε ιδιαίτερα έξυπνος εκεί, αν και κάπως εκκεντρικός. Ο πατέρας του Χόκινγκ ήθελε o γιος του να παρακολουθήσει το καλής φήμης Σχολείο Γουεστμίνστερ, αλλά o 13χρονος ήταν άρρωστος την ημέρα της εξέτασης για τις υποτροφίες. Η οικογένειά του δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τα σχολικά δίδακτρα χωρίς την οικονομική ενίσχυση μιας υποτροφίας και έτσι ο Χόκινγκ παρέμεινε στο Σαιντ Άλμπανς. Ήθελε να σπουδάσει μαθηματικά – αν και ο πατέρας του επέμενε να σπουδάσει ιατρική – στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου σπούδασε και ο πατέρας του, όμως επειδή δε γινόταν να διδαχθεί μαθηματικά εκεί τη συγκεκριμένη περίοδο, στράφηκε στη φυσική και τη χημεία όπου και τιμήθηκε με υποτροφία το 1959.
Ο Χόκινγκ ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Οκτώβριο του 1959 σε ηλικία 17 ετών. Έλαβε το πτυχίο του με διάκριση (Honours Degree) και μετά από ένα ταξίδι στο Ιράν με έναν φίλο του, άρχισε τη μεταπτυχιακή του εργασία στο Τρίνιτι Χολ του Κέιμπριτζ τον Οκτώβριο του 1962.
Τα προβλήματα υγείας δεν άργησαν να εμφανιστούν. Ο Χόκινγκ είχε αντιμετωπίσει αυξανόμενη αδεξιότητα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του στην Οξφόρδη, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης σε σκαλοπάτια και δυσκολίες στην κωπηλασία. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν, και η ομιλία του έγινε ελαφρώς μπερδεμένη, η οικογένειά του παρατήρησε τις αλλαγές όταν επέστρεψε στο σπίτι για τα Χριστούγεννα και οι ιατρικές εξετάσεις άρχισαν. Η διάγνωση για την ασθένεια κινητικών νευρώνων έγινε όταν ο Χόκινγκ ήταν 21 ετών. Εκείνη την εποχή οι γιατροί του έδωσαν ένα προσδόκιμο ζωής δύο ετών. Μετά τη διάγνωσή του έπεσε σε κατάθλιψη και δεν ασχολήθηκε με τις μελέτες του μέχρι τον γάμο του, όπου του έδωσε λόγο ύπαρξης.
Εκτός από σπουδαίος αστροφυσικός, βοήθησε πολύ τα άτομα με αναπηρίες μιλώντας συνεχώς για τα δικαιώματά τους και προσπαθώντας για όλους. Έδειχνε συνεχώς πως μπορεί κάποιος να καταφέρει τα πάντα αρκεί να έχει θέληση. Απεβίωσε σαν σήμερα, το 2018.
Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.