13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονBamboo οδοντόβουρτσες: μία οικολογική εναλλακτική της πλαστικής οδοντόβουρτσας ή ένα παραπλανητικό marketing;

Bamboo οδοντόβουρτσες: μία οικολογική εναλλακτική της πλαστικής οδοντόβουρτσας ή ένα παραπλανητικό marketing;


Του Αλέξανδρου Πανταζή,

Ζούμε στην εποχή που το περιβαλλοντικό κίνημα εδραιώνεται και γιγαντώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από ποτέ. Η κίνηση λοιπόν αυτή οδήγησε στη δημιουργία μιας εποχής, στην οποία με το δόγμα της οικολογίας, πολλές εταιρίες εκμεταλλεύονται τον όρο και τον τοποθετούν πάνω σε ένα προϊόν προκειμένου να αποσπάσουν ακόμα και το πιο απαιτητικό αγοραστικό κοινό της αγοράς, τους οικολόγους. Η τεχνική αυτή είναι γνωστή ως greenwashing και θα βρείτε αναλυτικό άρθρο επ’ αυτού εδώ.

«Τι κοινό όμως έχουν οι bamboo οδοντόβουρτσες με το greenwashing

Οι εν λόγω οδοντόβουρτσες ξεκίνησαν ως εναλλακτική λύση της συμβατικής πλαστικής οδοντόβουρτσας, προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή πλαστικού και στη συνέχεια, η παρουσία του στους ωκεανούς. Εκ των προτέρων κανείς μπορεί να σκεφτεί ότι είναι μια πολύ καλή περιβαλλοντική ιδέα, αφού το bamboo αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και εύκολα χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση. Ακόμη, με διαφημιστικές καμπάνιες, το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού ένιωσε ενοχές για τα πλαστικά, αφού το επιθετικό μάρκετινγκ αυτών των εταιριών μάς έθεσε όλους υπεύθυνους για την κατάσταση του πλανήτη μέσα από φωτογραφίες με πεταμένες πλαστικές οδοντόβουρτσες στο δρόμο, το περιβάλλον και τους ωκεανούς.

Μολονότι, το πλαστικό και ιδιαίτερα η μη ορθολογική του διαχείριση αποτελεί πρόβλημα του πλανήτη, οι bamboo οδοντόβουρτσες τείνουν να προκαλέσουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αυτές οι οδοντόβουρτσες μετά τη χρήση τους πρέπει να καταλήξουν σε κομπόστ ή να αντιμετωπίσουν μια ειδική διαχείριση κατά την διαλογή τους.

Συνεχίζοντας, ειρωνικό είναι το γεγονός μάλιστα, ότι πολλές εταιρίες παραγωγής bamboo οδοντόβουρτσας συσκευάζουν τα προϊόντα τους σε πλαστικές συσκευασίες με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις πλαστικές οδοντόβουρτσες. Βέβαια, σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν και bamboo οδοντόβουρτσες που πράγματι έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πρόκειται για αυτές που το βουρτσάκι τους είναι φτιαγμένο από τρίχες αγριόχοιρου, αλλά αυτό το είδος συχνά προκαλεί φθορά στον σμάλτο λόγω της σκληρότητας της τρίχας και κάποιες φορές, αντίδραση της vegan κοινότητας για την συλλογή τρίχας από αγριόχοιρους.

Προσωπικά ως χρήστης bamboo οδοντόβουρτσας, για έναν χρόνο, θεωρώ ότι έχω την απαραίτητη επαφή  με αυτές, ώστε να εκφράσω μία τεκμηριωμένη άποψη. Αρχικά, οι περισσότερες οδοντόβουρτσες θέλουν αλλαγή στον ενάμιση μήνα, διότι ανοίγει πάρα πολύ το βουρτσάκι. Επίσης, ορισμένες εταιρίες δε δίνουν προσοχή κατά την επεξεργασία του bamboo και πολλές φορές το επάνω μέρος της οδοντόβουρτσας μπορεί εύκολα να σε τραυματίσει δημιουργώντας κάποιον ερεθισμό ή σκίσιμο στο ούλο. Τέλος η ποιότητά τους είναι μέτρια και συνήθως το βουρτσάκι δεν έχει κάποιον εργονομικό σχεδιασμό, ώστε να καθαρίζει καλά τα δόντια.

Η οδοντόβουρτσα μετά από χρήση ενός μήνα και συχνότητα δύο με τρείς φορές την μέρα

«Καλά μας τα λες ρε Αλέξανδρε, όμως εγώ ποια οδοντόβουρτσα να επιλέξω να χρησιμοποιώ;»

Κατά την ταπεινή μου άποψη, παρόλο που οι bamboo οδοντόβουρτσες έχουν ορισμένα αρνητικά, μόνο αν τις επιλέξουμε να τις χρησιμοποιούμε θα γίνουν με τον καιρό καλύτερες. Άλλωστε οτιδήποτε νεοφυές στην αγορά χρειάζεται τον χρόνο του προκειμένου να αναπτυχθεί και τελικά να εδραιωθεί.

Κλείνοντας λοιπόν, αν και δόθηκε έμφαση στα αρνητικά αυτής της οδοντόβουρτσας, η συγκεκριμένη ιδέα είναι δυνατό να αναπτυχθεί και να αντικαταστήσει τις πλαστικές οδοντόβουρτσες. Πάρα ταύτα, αν κάποιος επιθυμεί να αντικαταστήσει την ηλεκτρική ή την πλαστική του οδοντόβουρτσα με μία bamboo, καλύτερα θα ήταν να συμβουλευτεί τον οδοντίατρό του.


Αλέξανδρος Πανταζής

Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.