12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜαρία Σαράποβα: Τελευταία υπόκλιση στην κορυφαία τενίστρια

Μαρία Σαράποβα: Τελευταία υπόκλιση στην κορυφαία τενίστρια


Της Ελευθερίας Κωνσταντίου,

Για πολλά χρόνια το γυναικείο ευρωπαϊκό τένις ήταν συνυφασμένο με το όνομα της Μαρίας Σαράποβα. Στις 26 του προηγούμενου μήνα, η «Τσαρίνα» αποφάσισε να βάλει τέλος στην πολυετή καριέρα της με ένα αποχαιρετιστήριο άρθρο στο περιοδικό Vanity Fair.

Η Μαρία Σαράποβα γεννήθηκε το 1987 στην πόλη Nyagan της Ρωσίας. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών, ο Αλεξάντρ Καφέλνικοφ, φίλος του πατέρα της και πατέρας του επίσης τενίστα Εβγένι Καφέλνικοφ, της χαρίζει την πρώτη της ρακέτα. Από την αρχή οι προπονητές της έβλεπαν στη Μαρία ένα μεγάλο ταλέντο για το άθλημα. Με τα χρόνια και βλέποντας τις δυνατότητές της, ο πατέρας της αποφάσισε να στείλει τη μικρή Μαρία στη Φλόριντα, ώστε να προπονείται σε επαγγελματικό επίπεδο. Το ταλέντο της Σαράποβα ήταν τόσο μεγάλο που σε ηλικία 13 ετών της δίνεται ο τίτλος του Rising Star Award, ένα βραβείο που απονέμεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Το 2003 γίνεται επαγγελματίας αφού έχει ήδη στρέψει τα βλέμματα επάνω της με τις επιδόσεις που είχε στις Junior κατηγορίες. Το 2004 υπήρξε μια ονειρική χρονιά για τη Σαράποβα. Στο Αυστραλιανό Open φτάνει μέχρι τον τρίτο γύρο, ενώ στο Γαλλικό Open μέχρι και τον προημιτελικό. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους το φίλαθλο κοινό του τένις βλέπει τη Ρωσίδα Μαρία Σαράποβα να έρχεται αντιμέτωπη με την Αμερικανίδα Σερένα Ουίλιαμς, χαρίζοντας έτσι την πρώτη από μια σειρά «μαχών» που έμειναν στην ιστορία του τένις. Ο αγώνας τελειώνει με νικήτρια τη Σαράποβα που βλέπει τις «μετοχές» της να αυξάνονται κατακόρυφα εκείνη τη χρονιά έχοντας κερδίσει και το πρώτο της Grand Slam, το Wimbledon. Μέχρι και το 2008 κερδίζει άλλα 2 μεγάλα τουρνουά (US Open, Australian Open), ενώ έρχεται αντιμέτωπη και με τον πρώτο της μεγάλο τραυματισμό στον ώμο.

Για την επόμενη τριετία, λόγω και του τραυματισμού της, η ανοδική της πορεία ανακάμπτεται. Ωστόσο, επιστρέφει για τα καλά στις επιτυχίες το 2012. Κερδίζει και το Γαλλικό Open κι επανέρχεται στο νούμερο 1. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είναι η σημαιοφόρος της Ρωσικής αποστολής και κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του αθλήματος μετά την ήττα της από τη Σερένα Ουίλιαμς στον τελικό. Το 2013 ξεκινάει δυναμικά, αλλά οι τραυματισμοί στον ώμο και την κλείδα την κρατούν πίσω. Το 2014 καταφέρνει να κερδίσει και πάλι το Roland Garros, επιτυχία  που αποδεικνύεται και το κύκνειο άσμα της στα μεγάλα τουρνουά. Ο τελικός του Αυστραλιανού Open το 2015 έμελλε να είναι και ο τελευταίος της σε Grand Slam. Για την ιστορία, ηττήθηκε για ακόμη μια φορά από την Σερένα Ουίλιαμς. Η κατάκτηση της διοργάνωσης στη Ρώμη, αλλά και τα ημιτελικά στο Wimbledon την κράτησαν στο τέλος της χρονιάς στο Νο4 στην παγκόσμια κατάταξη.

Το 2016 ίσως είναι η δυσκολότερη χρονιά της «Τσαρίνας». Αρχικά, αποσύρεται από πολλά τουρνουά επικαλούμενη τραυματισμό στον ώμο. Στο Αυστραλιανό Open κατεβαίνει κανονικά και φτάνει μέχρι τα προημιτελικά, όταν έρχεται στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αθλήματος. Η «Μάσα» βρίσκεται θετική σε αντιντόπινγκ κοντρόλ και δέχεται την τιμωρία των δύο χρόνων αποκλεισμού από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του Τένις. Από εκείνη τη στιγμή τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Η Σαράποβα μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού σε συνέντευξη τύπου που παραθέτει, παραδέχεται τη χρήση ντόπινγκ λέγοντας πως «Έκανα ένα μεγάλο λάθος. Απογοήτευσα τους οπαδούς μου, αλλά και το ίδιο το άθλημα». Μπορεί η ποινή να μειώθηκε από τους 24 μήνες σε 15, όμως η μεγαλύτερη επιτυχία της από την επιστροφή της μέχρι και την επίσημη απόσυρσή της ήταν η πορεία της μέχρι τα προημιτελικά του Roland Garros το 2018. Το 2020 η Μαρία Σαράποβα ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή της από το τένις.

Αναμφίβολα, η Σαράποβα υπήρξε μια star του αθλήματος. Δεν είναι μόνο η μνημειώδης ομορφιά της, το αξεπέραστο ταλέντο της, οι χαρακτηριστικές κραυγές της την ώρα που έπαιζε και οι ανυπέρβλητες «μάχες» της με τη βασική της ανταγωνίστρια όλα τα χρόνια της καριέρας της, Σερένα Ουίλιαμς. Είναι το φως που την περιτριγύριζε σαν γνήσιο αστέρι του τένις. Η «Τσαρίνα» αποχαιρέτησε το τένις λέγοντας πως «Το τένις μου έδειξε τον κόσμο και μου αποκάλυψε από τι είμαι φτιαγμένη. Με αυτό τέσταρα τον εαυτό μου και άρχισα να ωριμάζω. Έτσι και αλλιώς τώρα θα πρέπει να επιλέξω το επόμενο στάδιο της ζωής μου, το επόμενο βουνό. Θα πρέπει και πάλι να προσπαθήσω πολύ, θα πρέπει να ανέβω πολλά επίπεδα. Θα πρέπει να συνεχίζω να ωριμάζω. Τένις-Θα πω αντίο».

Scott Barbour/EPA, via Shutterstock

Εμείς δε μπορούμε να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω, παρά να υποκλιθούμε στο ταλέντο της και περιμένουμε να δούμε τον επόμενο στόχο της, το «επόμενο βουνό» όπως η ίδια είπε, που θα επιλέξει να ανέβει κι εμείς θα την παρακολουθούμε ως ένα παράδειγμα αθλήτριας με αποτυχίες κι επιτυχίες που ποτέ δε σταματά να αγωνίζεται και που αγαπά αυτά που κάνει.


Ελευθερία Κωνστάντιου

Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.