17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Κονσταντίν Τσερνιένκο

In Memoriam: Κονσταντίν Τσερνιένκο


Του Μηνά Στραβοπόδη, 

Ο Konstantin Chernenko ήταν Σοβιετικός πολιτικός και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ) από τον Φεβρουάριο του 1984 μέχρι τον θάνατό του τον Μάρτιο του 1985. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ από τις 12 Απριλίου του ίδιου έτους μέχρι και τον θάνατό του. Ο Chernenko δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο κομμάτι της προπαγάνδας εντός των κόλπων του Κομμουνιστικού Κόμματος και υπήρξε για πολλά χρόνια το δεξί χέρι ενός άλλου αρχηγού της ΕΣΣΔ, του Brezhnev.

Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1911 στο Yeniseysk της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ήταν μέλος μιας χωρικής ρωσικής οικογένειας στην περιοχή της Σιβηρίας. Μετά το πέρας της βασικής του εκπαίδευσης όντας στην ηλικία των 20 ετών έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Kόμματος (1931). Εκεί εκπαιδεύτηκε ως προπαγανδιστής του κόμματος.

Αργότερα, και αφού η εκπαίδευσή του στην προπαγάνδα είχε τελειώσει, ανέλαβε αρκετά διοικητικά πόστα πριν γίνει επικεφαλής προπαγάνδας στην περιοχή της Μολδαβίας. Συγκεκριμένα η θητεία του εκεί διήρκεσε 8 χρόνια από το 1948 έως το 1956. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Μολδαβία ο μετέπειτα επικεφαλής του κόμματος και της ΕΣΣΔ, Leonid Brezhnev, τον ξεχώρισε και τον πήρε μαζί του στην Μόσχα. Εκεί του ανέθεσε την ηγεσία ενός παρόμοιου τμήματος με αυτό που εργαζόταν στην Μολδαβία και συγκεκριμένα του τμήματος προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, όπου και εργάστηκε μεταξύ των ετών 1956 και του 1960.

Όταν ο Brezhnev ανέλαβε την εξουσία, το 1964, έκανε τον Chernenko επιτελάρχη του. Με άλλα λόγια ο Chernenko έγινε το πιο σημαντικό πρόσωπο για τον Brezhnev, πολλές φορές παρέχοντάς του κρίσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την διαμόρφωση πολιτικών στην ΕΣΣΔ. Επιπλέον, ο Chernenko από το 1971 και το 1977 έγινε πλήρες μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Politburo αντίστοιχα.

Ο Chernenko ταξίδεψε πάρα πολύ στο πλευρό του Brezhnev, καθώς όπως  αναφέρθηκε ήταν ο πιο έμπιστος άνθρωπός του. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν τον Chernenko τον φυσικό διάδοχο του Brezhnev. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Brezhnev, ο Chernenko δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κόμματος, με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία να ηγηθεί της ΕΣΣΔ. Την θέση αυτή πήρε ο Yury Andropov, πρώην αρχηγός της KGB, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία εντός του κόμματος και άρα να εκλεγεί γενικός γραμματέας της ΕΣΣΔ στις 12 Νοεμβρίου του 1982. Όμως, ο Andropov αρρώστησε θανάσιμα λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Έξι μήνες μετά τον θάνατό του ο Chernenko έγινε τελικά γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ και συγκεκριμένα στις 13 Φεβρουαρίου του 1984. Στις 12 Απριλίου του ίδιου έτους έγινε και επικεφαλής του προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ.

Παρόλα αυτά, όπως και του προκατόχου του, η μοίρα του επιφύλαξε ένα άσχημο παιχνίδι, καθώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Chernenko αρρώστησε πολύ βαριά με αποτέλεσμα να απέχει συχνά από τα καθήκοντά του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Chernenko επιλέχθηκε ως ένα προσωρινό μέτρο που θα προετοίμαζε το έδαφος για την άνοδο του Mikhail Gorbachev στην εξουσία το 1985.

Ο Chernenko απεβίωσε στις 10 Μαρτίου του 1985.

 ~Soviet Union is for the peaceful settlement of all disputable international problems through serious, equal and constructive talks~

-Konstantin Chernenko


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.