Της Άλκηστης Κατσάλη,
Η 8η Μαρτίου είναι μέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες και υπάρχει σοβαρός λόγος γι’αυτό.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι γυναίκες έχουμε την τιμητική μας. Για μια μέρα όλες γινόμαστε «βασίλισσες» και απολαμβάνουμε κάθε καλομεταχείριση από τους γύρω μας προτού προσγειωθούμε πάλι στη σκληρή καθημερινότητα. Αυτή η ημέρα, όμως, είναι μια μέρα μνήμης και έμπνευσης. Θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από όλες εκείνες τις επαναστάτριες γυναίκες που αγωνίστηκαν με θάρρος, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτή η ημέρα, το 1857, βάφτηκε με το αίμα αυτών των γυναικών για να μπορούμε όλες οι γυναίκες σήμερα να έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Αυτήν την ημέρα δε γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε!
Για χιλιετίες η γυναίκα μετατράπηκε σε «εξάρτημα» του άνδρα, σε υποδεέστερο ον. Ακόμη και τα θρησκευτικά δόγματα δεν παρέλειψαν να καθαγιάσουν αυτήν την «κατωτερότητα» που της αφαιρούσε κάθε δικαίωμα. Από τότε που η γυναίκα έχασε τη θέση της και η μητριαρχία αντικαταστάθηκε από την πατριαρχία ταυτόχρονα με την αλλαγή του καταμερισμού εργασίας και την εμφάνιση και των ταξικών κοινωνιών, αγωνίζεται να επανακτήσει τη θέση της. Το φύλο καθόριζε την τύχη της για χιλιετίες. Και ανάμεσα στους δούλους και ανάμεσα στους εργάτες και ανάμεσα στους άρχοντες η θέση της, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν πάντα κατώτερη.
Ιστορική διαδρομή
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει την αφετηρία της το 1857 στη Νέα Υόρκη, όπου οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας πραγματοποίησαν απεργίες, ζητώντας εργασιακά δικαιώματα και ισότιμη μεταχείριση με τους άνδρες. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν επιβεβαιώνεται επακριβώς ως γυναικεία κίνηση από τους ιστορικούς. Ειδικότερα, στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε μαζική απεργία. Τα βασικά τους αιτήματα ήταν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και η μείωση του ωραρίου. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν περίπου 16 ώρες την ημέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν φυσικά χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών. Μεταξύ των αιτημάτων τους, λοιπόν, ήταν και η θέσπιση της δεκάωρης εργασίας αλλά και η εξίσωση των μισθών με των ανδρών. Όμως εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων. Ακολούθησαν αιματηρές διαδηλώσεις και συγκρούσεις.
Η απεργία της 8ης Μαρτίου χαρακτηρίστηκε από τις πιο σημαντικές του εργατικού κινήματος διεθνώς. Πρώτον, έθεσε ως βάση ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης, κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών. Αισθανόμενοι την απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της ημέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Στους εργοδότες και στην κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα.
Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή του από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857. Δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε και από την Κομμουνιστική Διεθνή. Σταδιακά άρχισε να αναγνωρίζεται και να γιορτάζεται και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν σιγά σιγά τα δικαιώματα που τους πρέπουν. Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα.
Γεννημένη το 2000 και μεγαλωμένη στα Γρεβενά. Σπουδάζει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατά καιρούς παρακολουθεί διάφορες επιμορφώσεις στον τομέα της, φέροντας έντονο ενδιαφέρον στην Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Στον ελεύθερό της χρόνο επιλέγει να διαβάζει ιστορικά βιβλία και ποίηση.