14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΞεπερνώντας τα όρια

Ξεπερνώντας τα όρια


Της Ανθής Ντόλα,

Χαθήκαμε λίγο στην έννοια της προστασίας του πολίτη. Ανεξάρτητα από την πολιτική θέση του καθένα, σχεδόν όλοι ομονοούμε πως κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά οι ελληνικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά την προστασία των Ελλήνων πολιτών. Το εκτελεστικό σώμα, δηλαδή η αστυνομία και ο στρατός, έχει και προστατευτικό ρόλο. Και προστατεύει την βάση της πολιτικής πυραμίδας, δηλαδή τον λαό. Αυτό είναι μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Τα τελευταία γεγονότα στην Χίο και στην Μυτιλήνη έρχονται για να διαψεύσουν την κοινός αποδεκτή πραγματικότητα.

Αφορμή για τις ταραχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στάθηκε η πρόταση της ΝΔ για την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών δυναμικότητας 5.000 ατόμων και άνω. Με την δημιουργία αυτών τον κέντρων, οι ήδη υπάρχουσες δομές, οι οποίες φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες θα κλείσουν ή θα τροποποιηθούν έτσι ώστε να χωρούν περισσότερα άτομα. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN TV ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης, είναι αυτά τα κέντρα να λειτουργήσουν ως «φυλακές», στις οποίες θα παραμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μέχρι να αποφασίσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τα κέντρα αυτά θα φυλάσσονται αυστηρά και  θα απαγορεύεται η έξοδος των μεταναστών από αυτά παρά μόνο αν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετους τόσο τους κατοίκους των νησιών αλλά και την τοπική διοίκησή τους καθώς τα δημοτικά τους συμβούλια καταψηφίζουν αυτή την απόφαση της κυβέρνησης. Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου αντιτίθεται και επίσημα στην δημιουργία των κέντρων κράτησης κάνοντας την θέση της κυβέρνησης δυσκολότερη. Η κατάσταση όμως οξύνθηκε, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στο δικό της πλάνο χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δούμε εικόνες ντροπής στα νησιά του ανατολικού αιγαίου με διμοιρίες των ΜΑΤ να αποβιβάζονται στα νησιά και να έρχονται σε σύγκρουση με τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι διαδηλώνουν οργισμένοι.

Τέτοιου είδους εικόνες συγκρούσεων μεταξύ ελληνικής αστυνομίας και πολιτών προβληματίζουν και προκαλούν αίσθημα έντονου εκνευρισμού. Ποιος είναι ο βασικότερος ρόλος της αστυνομίας; Είναι η προστασία του πολίτη ή η συνέχιση της λειτουργίας του κράτους και των θεσμών; Γιατί η ελληνική αστυνομία να είναι τόσο εχθρική απέναντι στους πολίτες του κράτους; Και συγκεκριμένα στους πολίτες των νησιών, οι οποίοι εδώ και χρόνια βιώνουν καθημερινά το μεταναστευτικό πρόβλημα εντονότερα από ότι η ενδοχώρα. Να μην ξεχνάμε πως η πλειονότητα των μεταναστών και των προσφύγων παραμένει στα νησιά και τις περισσότερες φορές δεν προωθείται προς την ενδοχώρα με αποτέλεσμα να έχουμε την σημερινή έκρηξη των νησιωτών. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι αυτοί που έχουν αναλάβει το κόστος αυτών των μεταναστευτικών ρευμάτων. Για τους κατοίκους των νησιών του ανατολικού αιγαίου ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται τα νησιά να αποτελούν φυλακές ψυχών και πως πλέον είναι αδύνατο να φιλοξενήσουν άλλες ομάδες προσφύγων και μεταναστών. Προφανώς κάποια στιγμή θα γινόταν αυτή η έκρηξη και είναι λογικό πλέον να αρνούνται την εγκατάσταση άλλων τέτοιων ομάδων καθώς τα νησιά έχουν λάβει ήδη πολλούς. Η υπομονή τους εξαντλήθηκε, ενώ πλέον δεν παρακαλούν αλλά απαιτούν να γίνουν οι επιθυμίες τους σεβαστές από την κυβέρνηση.

Όλα τα παραπάνω είναι αντιληπτά και απολύτως σεβαστά, αλλά όπως υπάρχουν απορίες για την στάση της αστυνομίας που τις περισσότερες φορές εκτελεί εντολές, υπάρχουν απορίες και για την στάση των νησιωτών. Δεν είναι περίεργο που απλοί καθημερινοί πολίτες αντέδρασαν με τέτοια επιθετικότητα απέναντι στην αστυνομία; Πώς νομοταγείς πολίτες έχουν μία αντίδραση η οποία ίσως και να θυμίζει συμπεριφορά αντεξουσιαστών; Και το σημαντικότερο είναι πως στην προκειμένη περίπτωση οι νησιώτες αντιδρούσαν μαζικά και όχι ατομικά. Έπρατταν σαν να είναι μία ομάδα, η οποία ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μία περίπτωση σαν αυτή και ήταν ετοιμοπόλεμη. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως αυτή η ετοιμότητα και η μεγάλη έκρηξη προέκυψε από την αγανάκτηση. Ίσως αυτή η άποψη να έχει μία μορφή αλήθειας αλλά και πάλι δεν είναι αρκετή ως δικαιολογία. Τα όρια ξεπεράστηκαν και η κατάσταση εκτροχιάστηκε.

Από την δική της πλευρά η κυβέρνηση έχει έρθει σε δύσκολη θέση και κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι εντονότερο απ’ότι η ίδια περίμενε και η αντιδράσεις της προκαλούν μία αίσθηση αποσυντονισμού. Χάθηκε στην προσπάθεια να βρει μία μακροπρόθεσμη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα καθώς πράττει αυταρχικότερα απ’ότι θα έπρεπε. Ξεχνά πως τέτοιου είδους αποφάσεις και κινήσεις έχουν ένα σημαντικό πολιτικό κόστος το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμη να το πάρει πολύ σύντομα. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρασύρθηκε από τα γεγονότα και την αυτοδυναμία με αποτέλεσμα να υπερβεί τα όρια. Η αστυνομία είναι μία δύναμη καταστολής αλλά κυρίως είναι όργανο προστασίας του πολίτη. Με την απόβαση των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο τα πράγματα εκτροχιάστηκαν. Αποβιβάστηκαν για να σταματήσουν τις αντιστάσεις των ντόπιων, ήρθαν σε σύγκρουση μαζί τους και το αποτέλεσμα ήταν οι βίαιες εικόνες και η εντονότερη αντίδραση των νησιωτών, οι οποίοι αγανακτισμένοι αποφάσισαν να σταματήσουν την δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών. Μέσα σε αυτό το πλήθος συμμετείχαν και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο δήμαρχος Μυτιλήνης, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα την θέση τους. Επομένως η κυβέρνηση της ΝΔ , πέρα από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί την αστυνομία αποκλειστικά ως όργανο καταστολής, έρχεται αντιμέτωπη τόσο με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια είναι με το πλευρά των κατοίκων. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο αν κάποιος προσέξει πως τα περισσότερα μέλη της τοπικής διοίκησης ανήκουν στον πολιτικό κύκλο της ΝΔ και στηρίχθηκαν σε αυτήν στις εκλογές του 2019. Αυτό θα έπρεπε να ταρακουνήσει την κυβέρνηση και να την κάνει να σκεφτεί ξανά την μεταναστευτική της πολιτική.

Είτε σωστή είτε λάθος η απόφαση της δημιουργίας νέων κέντρων κράτησης μεταναστών, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της. Η άρνηση του λαού και τα γεγονότα που συνέβησαν κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη να ανασταλεί η δημιουργία των κέντρο καθώς αυτά μπορεί να κοστίσουν στην ΝΔ σημαντικά πράγματα, όπως για παράδειγμα την νίκη στις επόμενες εκλογές. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η φωτιά στο Μάτι και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν τα κυριότερα γεγονότα που οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019. Ποιος μπορεί λοιπόν να εγγυηθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι οποιοδήποτε λάθος στο μεταναστευτικό δεν θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της στην εξουσία; Κυρίως αν σκεφτεί πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της διακυβέρνησής της. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση καλείτε να ισορροπήσει ανάμεσα σε πληθώρα προβλημάτων. Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να αποφύγει την πολιτική αυτοκτονία…


Ανθή Ντόλα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθή Ντόλα
Ανθή Ντόλα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.