11.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΔιαμορφώνοντας το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης

Διαμορφώνοντας το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης


Της Κατερίνας Δεσλή, 

Το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ευρωβαρόμετρο οι Ευρωπαίοι θέλουν οι ψηφιακές συσκευές τους να είναι ευκολότερες στην επισκευή ή την ανακύκλωση και είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα προσωπικά τους δεδομένα για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Στο θεματολόγιο σκιαγραφούνται επτά πεδία προτεραιότητας για την ανάληψη δράσης:

  1. δημιουργία ψηφιακής ενιαίας αγοράς
  2. βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για τη δια-λειτουργικότητα, αν μπορεί κανείς να πει, μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών)
  3. αύξηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στο διαδίκτυο
  4. εξασφάλιση της παροχής πολύ ταχύτερης πρόσβασης στο διαδίκτυο
  5. ενθάρρυνση επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη
  6. ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής ένταξης.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αξιολόγησε τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στον αντίκτυπο της ψηφιοποίησης στην καθημερινή ζωή σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μέσα σε αυτά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

H Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος, δήλωσε: «Η ψηφιακή μας στρατηγική δεν είναι να κάνουμε την Ευρώπη περισσότερο σαν την Κίνα ή τις ΗΠΑ. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τις νέες ευκαιρίες που αποφέρει η ψηφιοποίηση στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν καλύτερο έλεγχο της ψηφιακής τους ταυτότητας και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους. Η στρατηγική μας στοχεύει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη που μας προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες».

Ο Επίτροπος Thierry Breton δήλωσε επιπλέον: «Οι Ευρωπαίοι υιοθετούν τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών τεχνολογιών και γνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία του ασφαλούς διαμοιρασμού των δεδομένων και της βιωσιμότητας στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα για μας ότι η ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ, η οποία θέτει τους ανθρώπους στην πρώτη θέση και ενισχύει την ανάπτυξη αξιόπιστων τεχνολογιών, θεωρείται επίσης ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε. Εργαζόμαστε ήδη σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ευκαιρίες θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα κράτη μέλη».

Κύρια ευρήματα της έρευνας

Σχετικά με τη βιωσιμότητα

Σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα πρέπει να απαιτείται από τους κατασκευαστές να διευκολύνουν την επισκευή ψηφιακών συσκευών, ενώ το 64% επιθυμεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις τρέχουσες συσκευές τους για τουλάχιστον 5 χρόνια και το 85% είναι πρόθυμο να ανακυκλώσει τις παλιές του.

Σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων και την ψηφιακή αναγνώριση

Συνολικά, το 59% των ερωτηθέντων θα ήταν διατεθειμένο να μοιραστεί με ασφάλεια κάποια από τα προσωπικά του δεδομένα για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα δεδομένα τους για τη βελτίωση της ιατρικής έρευνας και περίθαλψης (42%), τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (26%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων για να συνδεθούν με άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες (74%) θέλουν να μάθουν πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους. Μια μεγάλη πλειοψηφία θα θεωρούσε χρήσιμο να έχει ένα ασφαλές ενιαίο ψηφιακό αναγνωριστικό έγγραφο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να τους δώσει τον έλεγχο της χρήσης των δεδομένων τους.

Σχετικά με την παραπληροφόρηση

Το 71% των ερωτηθέντων είπαν ότι συναντούν ψεύτικες ειδήσεις αρκετές φορές το μήνα ή πιο συχνά σερφάροντας στο ίντερνετ. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν επίσης, ότι τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ακολουθούμενη από τις δημόσιες αρχές και τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

Η τελευταία έρευνα του ειδικού ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, εξέτασε επίσης τις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) δήλωσαν ότι απαιτείται συντονισμένη δημόσια πολιτική για τη διασφάλιση δεοντολογικών εφαρμογών. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) αναφέρουν τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ως την περιοχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι πιο ωφέλιμη. Μια ισχυρή πλειοψηφία (80%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να ενημερώνονται, όταν μια ψηφιακή υπηρεσία ή μια εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

Εν κατακλείδι, η έρευνα ανατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δίκτυα, το Περιεχόμενο και την Τεχνολογία. Διεξήχθη από το δίκτυο Kantar με 27.498 ερωτηθέντες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες σε προσωπικές συνεντεύξεις στη μητρική τους γλώσσα τον Δεκέμβριο του 2019.


Κατερίνα Δεσλή

Μόλις 23ων ετών, απόφοιτη του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διεθνή Δημόσια Διοίκηση και πιστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στην θέση του Project Manager ενώ έχει εμπειρία στην επιμέλεια, διόρθωση και μετάφραση κειμένων στην Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου και άλλες ερευνητικές μονάδες. Ασχολείται με την έρευνα και τις καινοτομίες στο Δημόσιο Τομέα, ενώ δείχνει ζήλο για την διεθνή και εγχώρια σκηνή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ