14.7 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Χάουαρντ Κάρτερ

In Memoriam: Χάουαρντ Κάρτερ


Tου Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Χάουαρντ Κάρτερ υπήρξε ένας διάσημος αιγυπτιολόγος, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε τον άθικτο τάφο του Τουταγχαμών, τον Νοέμβριο του 1922.

Ο Χ. Κάρτερ γεννήθηκε στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, στις 9 Μαΐου του 1874 και ήταν το νεότερο παιδί της οικογένειας. Πατέρας του ήταν ο διάσημος ζωγράφος Σάμιουελ Τζον Κάρτερ και μητέρα του ή Μάρθα Τζόυς Κάρτερ. Ο πατέρας του μικρού Κάρτερ φρόντισε να αναπτύξει από νωρίς τα καλλιτεχνικά ταλέντα του γιου του, αφού τον μύησε στην τέχνη της ζωγραφικής.

Ο Χάουαρντ πέρασε τα παιδικά χρόνια του σε επαύλεις με διάφορα αντικείμενα ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας. Εκτέθηκε από νωρίς στην μαγεία που φέρει ένα αρχαιολογικό εύρημα με αποτέλεσμα η αρχαιολογία και ιδιαίτερα η Αιγυπτιολογία να αποτελέσουν δεύτερη φύση του. Το 1891 η Εταιρεία Εξερεύνησης Αιγύπτου, η EEF, με την παρότρυνση της βαρόνης Μαίρης Σέσιλ, τον έστειλε να βοηθήσει τον Πέρσυ Νιούμπερυ, στο δύσκολο έργο της ανασκαφής και καταγραφής τάφων του Μέσου Βασιλείου στο Μπενί Χασάν της Αιγύπτου.

Το 1892 εργάστηκε δίπλα στον παγκοσμίου φήμης Άγγλο αρχαιολόγο Φλίντερ Πέτρι πάνω σε μια ανασκαφική περίοδο στην Αμάρνα, την πρωτεύουσα του Φαραώ Ακενατών. Αργότερα εργάσθηκε σκληρά δίπλα στον Ανρί Εντουάρ Ναβίλ στο Ντέιρ ελ-Μπαχάρι, στον τάφο του Χατσεψούτ.

Το 1899 ήταν το έτος που οι δυνατότητες του Κάρτερ αναγνωρίσθηκαν και τοποθετήθηκε επιθεωρητής της Υπηρεσίας Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, της EAS. Επόπτευσε μερικές ανασκαφές στις Θήβες, όπως το Λούξορ. Το 1904 μετατέθηκε στο παρατηρητήριο της Κάτω Αιγύπτου. Ύστερα από ένα διαπληκτισμό ανάμεσα σε Αιγύπτιους φρουρούς και Γάλλους τουρίστες, που οδήγησε σε έντονες αντιπαραθέσεις, ο Κάρτερ παραιτήθηκε μιας και έλαβε το μέρος των Αιγύπτιων φρουρών.

Ύστερα από μια μεγάλη περίοδο ερευνών και ανασκαφών ο Κάρτερ αντίκρισε για πρώτη φορά τον άθικτο τάφο του Τουταγχαμών, στις 4 Νοεμβρίου του 1922. Ο Χάουαρντ Κάρτερ πέθανε σαν σήμερα, στις 2 Μαρτίου του 1939, στο διαμέρισμα του στο Λονδίνο, από φυσικά αίτια. Η επιγραφή του τάφου του αναφέρει: «Ας ζήσει το πνεύμα σου, ας περάσεις εκατομμύρια χρόνια, εραστή των Θηβών, καθισμένος με το πρόσωπό σου στον βόρειο άνεμο, με τα μάτια σου να ατενίζουν την ευτυχία», και πρόκειται για ένα απόσπασμα από το «Κύπελλο των ευχών» του Τουταγχαμών.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.