19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ ΕΕ προστατεύει τη Κυπριακή ΑΟΖ με κυρώσεις σε Τούρκους εμπλεκόμενους

Η ΕΕ προστατεύει τη Κυπριακή ΑΟΖ με κυρώσεις σε Τούρκους εμπλεκόμενους


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Τις παράνομες κινήσεις εκμετάλλευσης της Κυπριακής ΑΟΖ προσπαθεί να περιορίσει η Ε.Ε., καθώς προέβη στην επιβολή κυρώσεων σε ακόμα δύο Τούρκους πολίτες. Όπως αναφέρει το Συμβούλιο, «τα άτομα αυτά εμπλέκονται ή είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό, την καθοδήγηση και την εκμετάλλευση υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες δεν έχουν επιτραπεί από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Μάλιστα, η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. (27/01/2020), συνίσταται σε ταξιδιωτική απαγόρευση προς την Ε.Ε. και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, τα πρόσωπα και οι οντότητες της (Ε.Ε.) δεν επιτρέπεται να διαθέτουν κεφάλαια προς τα δύο άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων. Υπενθυμίζεται πως και στις αρχές του μήνα ακόμα δύο άτομα είχαν μπει στη λίστα των κυρώσεων για τον ίδιο λόγο.

Αν και σε πολλούς μπορεί να φαντάζει ένα ήπιο μέτρο πίεσης και χωρίς προοπτική ουσιαστικής ανατροπής των δραστηριοτήτων, αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται κάτι τέτοιο σε Τούρκους υπηκόους. Αβίαστα, συμπεραίνουμε ότι, η απόφαση αναμένεται να έχει επιπτώσεις και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις του τουρκικού μετώπου με επικεφαλή τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ίσως, ο τουρκικός λαός να θεωρήσει την στάση της Ε.Ε. φιλικά προσκείμενη στη Κύπρο και ότι μονοπωλεί το ενδιαφέρον της προς την Δημοκρατία της Κύπρου.

Από την αρχή που ξέσπασε ο “πόλεμος” των αντιμαχόμενων συμφερόντων, η Ε.Ε. φάνηκε να στέκεται στο πλευρό της Λευκωσίας και να καταβάλει προσπάθειες για να εξισορροπήσει τα πράγματα. Βέβαια, όσο και αν θέλει να ενταχθεί φανερά στο στρατόπεδο της Κύπρου και να ακολουθήσει μια κοινή γραμμή, δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την κοινή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό.

Στην πραγματικότητα, η συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2016 για τις μεταναστευτικές ροές, δεν τέθηκε ποτέ σε πλήρη εφαρμογή και μάλιστα, πλέον, απειλείται με ακύρωση. Σύμφωνα με δηλώσεις της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία θέλει να κρατήσει εν ζωή τη συμφωνία. Κάτι που έρχεται σε αντιπαράθεση με τις γνώμες κρατών-μελών τα οποία υποστηρίζουν πως αποτελεί μέσο εκβιασμού και τρόπος άσκησης πίεσης προς τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η διακοπή της συμφωνίας, θεωρούν, ότι θα αυξήσει τις ροές των μεταναστών στην Ευρώπη αλλά και θα ενισχύσει ακροδεξιές και λαϊκίστικες δυνάμεις.

Παρά τις κυπριακές πιέσεις, οι διαπραγματεύσεις για μέτρα που στοχοποιούν τουρκικές εταιρείες και συνεπώς Τούρκους πολίτες, δεν βρίσκουν σύμφωνες άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε. οι οποίες διαφωνούσαν εξ αρχής για την επιθετική πολιτική κατά του κόκκινου πληθυσμού. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύκροτο ζήτημα το οποίο θέτει στο βωμό των συμφερόντων κατατρεγμένους ανθρώπους.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, είναι φανερό πως η Ε.Ε. έχει αρχίσει να ζυγίζει τα πράγματα και να προσπαθεί να βρει μια χρυσή τομή. Αυτό που προσπαθεί να βρει είναι λύσεις που δεν θα εξαγριώσουν την Τουρκική Δημοκρατία με αποτέλεσμα να προβεί σε λήψη ακραίων μέτρων σε βάρος των κρατών που ενώνονται με τα ευρωπαϊκά δεσμά.

Ποια είναι όμως τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Ε.Ε., το πρώτο πρόσωπο πρόκειται για τον Mehmet Ferruh Akalin. Πιο συγκεκριμένα, είναι αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Επίσης, είναι επικεφαλής του τμήματος Εξερεύνησης, του Κέντρου Ε&Κ και του τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής της ΤΡΑΟ.

Όντας αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος Εξερεύνησης της ΤΡΑΟ, ο Mehmet Ferruh Akalin, είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση, τον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες της ΤΡΑΟ. Αυτές οι πρωτοβουλίες, περιλαμβάνουν γεωτρήσεις που δεν έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι παραπάνω γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν από σκάφη γεώτρησης της εταιρείας ΤΡΑΟ, στη χωρική θάλασσα της Κύπρου και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που κατέχει, από τον Ιούλιου του 2019. Οι παράνομες προσπάθειες των Τούρκων να καρπωθούν οικονομικά από την οικονομική θαλάσσια ζώνη της Κύπρου έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αντιστοίχως, το δεύτερο πρόσωπο ονομάζεται Ali Coscun Namoglu και είναι αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εξερεύνησης της Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Έχει, επίσης, συμβάλει στην παρουσία των σκαφών εξόρυξης προϊόντων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.