12.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚορωνοϊός: εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Κορωνοϊός: εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας


Της Ελπίδας Δαλιέτου,

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ήταν ήδη τεταμένες εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών για το εμπόριο και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στη συνέχεια ήρθε το ξέσπασμα του κορωνοϊού, που προήλθε από την Κινεζική πόλη Wuhan κατά τα τέλη του περασμένου έτους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.300 ανθρώπους. Η ταχεία μετάδοση της ασθένειας έχει προκαλέσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε τμήματα της περιοχής και έχει θέσει σε κίνδυνο ύφεσης μερικές μεγάλες οικονομίες, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το χάσμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού στην Αμερικανική ηπειρωτική χώρα, θέτοντας έτσι ολόκληρη τη χώρα σε «καραντίνα». Υπάρχουν όμως ανησυχίες για νέο κύμα λοιμώξεων και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους με τους Κινέζους ομολόγους τους, καθώς πιστεύουν ότι οι τελευταίοι δεν έχουν μοιραστεί αρκετές πληροφορίες για τον ιό με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτές οι νέες πιέσεις για τη διαχείριση μιας καταστάσεως έκτακτης ανάγκης παγκόσμιας εμβέλειας, που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, είναι απόρροια της δυσπιστίας μεταξύ των δύο χωρών. Τον περασμένο μήνα, οι νομοθέτες των ΗΠΑ αμφισβήτησαν την εξάρτηση της χώρας τους από την Κίνα για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων, κατηγόρησαν δημοσίως την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αποκλείσει την Ταϊβάν από τις συνεδριάσεις χάριν σεβασμού προς το Πεκίνο και εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την προθυμία συνεργασίας της Κίνας για την αναμέτρηση με την εξάπλωση του ιού. Στα πρώτα στάδια της κρίσης, o Γερουσιαστής Tom Cotton μίλησε για πλήρη διακοπή των εμπορικών ταξιδιών μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια, επεσήμανε επανειλημμένα την πιθανότητα το ξέσπασμα να είναι αποτέλεσμα ενός κινέζικου βιολογικού όπλου, προκαλώντας την οργή του απεσταλμένου του Πεκίνου στην Ουάσιγκτον.

«Δεν ξέρουμε από πού προέρχεται ο ιός και πρέπει να ξεδιαλύνουμε αυτό το μυστήριο» τόνισε o Cotton στην εφημερίδα Fox News την περασμένη Κυριακή, υπαινισσόμενος ότι η εκδήλωση του ιού θα μπορούσε να είχε προέλθει από ένα γνωστό Κινεζικό εργαστήριο κοντά στην αγορά της πόλης Wuhan. Όπως είπε και ο ίδιος: «Γνωρίζουμε, επίσης, ότι μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από αυτή την αγορά τροφίμων της Κίνας βρίσκεται το μόνο εργαστήριο επιπέδου βιοασφάλειας 4 (BSL-4) που ερευνά τις ανθρώπινες μολυσματικές ασθένειες». Οι ειδικοί σύντομα διέψευσαν τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του Cotton. «Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στην αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού που να υποδηλώνει ότι ο ιός ήταν κατασκευασμένος» ανέφερε ο Ρίτσαρντ Ebright, Καθηγητής Χημικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers. «Η πιθανότητα ότι ο ιός αποτελεί ένα σκόπιμα απελευθερωμένο βιολογικό όπλο δεν έχει καμία βάση».

Ο Vipin Narang, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), δήλωσε ότι η ρητορική του Cotton ήταν «οριακά ανεύθυνη» και έμοιαζε με θεωρία συνωμοσίας. «Είναι προτιμότερο ο Cotton να δαπανήσει περισσότερο χρόνο για τη χρηματοδότηση οργανισμών των ΗΠΑ που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό και την καταπολέμηση του ιού, παρά να προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες», είπε. Εντωμεταξύ, ο Πρόεδρος Trump έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Οι ευγενικές σχέσεις που διατηρεί με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, τον οποίο επίσης εξήρε την περασμένη εβδομάδα για την έως τώρα διαχείριση της κρίσης, έχουν ανησυχήσει τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να κρατήσει μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στη Κίνα.

Ο πλανητάρχης έχει παραμείνει ασυνήθιστα συγκρατημένος ως προς τα δημόσια σχόλιά του σχετικά με τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερα από 70.000 άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη Κίνα. Το εγκώμιο που έπλεξε ο Trump για τον Xi έχει ενοχλήσει κάποιους συμβούλους του, οι οποίοι λένε ότι οι φιλοφρονήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμη να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε δεδομένα και Κινέζικες περιοχές, ώστε μια ομάδα ειδικών να μελετήσει τον ιό, να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης και να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Από την άλλη, η κυβέρνηση Trump επικεντρώνεται σε αυτό που θεωρεί ως μεγάλο ιστορικό ανταγωνισμό με μια ανερχόμενη Κίνα. Στη σημαντική ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο το προηγούμενο σαββατοκύριακο, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo όσο και ο Υπουργός Αμύνης Mark T. Esper καταφέρθηκαν εναντίον της Κινεζικής απειλής.

«Υπό την Προεδρία του Προέδρου Xi, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πηγαίνει ακόμα πιο γρήγορα προς τη λάθος κατεύθυνση, δηλαδή σε μεγαλύτερη εσωτερική καταστολή, σε πιο επιθετικές οικονομικές πρακτικές, σε περισσότερη βαναυσότητα και καταπίεση, και, το πιο σημαντικό για εμένα, σε μια πιο επιθετική στρατιωτική στάση», είπε ο Esper, αν και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα» και ελπίζει να βοηθήσει το Πεκίνο να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, ότι το ρήγμα που προκαλεί ο ιός ενδέχεται να διευρύνει ένα ήδη αυξανόμενο χάσμα. «Ο κορωνοϊός μπορεί να καταλήξει να είναι ένα σημείο καμπής στη διαδικασία αποσύνδεσης, δηλαδή εταιρείες που έχουν αμφιβολίες για την Κίνα ίσως ξεκινήσουν να μετακινούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους αλλού», έγραψε η Rana Foroohar των Financial Times.

«Εντωμεταξύ οι Κινέζοι, οι οποίοι αισθάνονται στριμωγμένοι ως προς την διαχείριση του ιού, θα έχουν ακόμα περισσότερους λόγους για να ηρεμήσουν και να οικοδομήσουν το δικό τους τεχνολογικό οικοσύστημα». Εν κατακλείδι, η παρούσα κατάσταση επιτρέπει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι, παρόλο που οι δύο χώρες έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τις διαφωνίες τους, πρόκειται να συνεργαστούν σε πολλά μέτωπα για να εμποδίσουν την περαιτέρω διάδοση της νέας αυτής επιδημίας και να αποτρέψουν τη διάχυσή της στους πολίτες των χωρών τους.


Ελπίδα Δαλιέτου

Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ομιλεί 5 ξένες γλώσσες και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται η λογοτεχνία, η συγγραφή, η μετάφραση και η διερμηνεία, η διπλωματία, οι διεθνείς σχέσεις, τα ταξίδια και ο εθελοντισμός. Αυτόν τον καιρό αρθρογραφεί και κάνει πρακτική στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ