9.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΕκλογές 1996: Μια ιδιαίτερα δυναμική επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον

Εκλογές 1996: Μια ιδιαίτερα δυναμική επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Στη μάχη της αναμέτρησης των αμερικανικών εκλογών του 1996 έλαβαν μέρος δύο ψηφοδέλτια. Από τη μία, το Δημοκρατικό εθνικό ψηφοδέλτιο του Προέδρου Μπιλ Κλίντον από το Αρκάνσας, ενώ από την άλλη το Ρεπουμπλικανικό του πρώην Γερουσιαστή Μπομπ Ντολ από το Κάνσας. Ο επιχειρηματίας Ρος Περό κατέβηκε επίσης ως υποψήφιος για το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, ωστόσο έλαβε λιγότερη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, αποκλείστηκε από τις προεδρικές συζητήσεις και δεν ανανέωσε την επιτυχία του 1992, παρά τα θετικά αποτελέσματα για τα αμερικανικά δεδομένα.

Στις 5 Νοεμβρίου στην Αριζόνα, ο Πρόεδρος Κλίντον επανεκλέχθηκε με μια σημαντική διαφορά στη λαϊκή ψήφο και τους εκλέκτορες, παρά το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί είχαν ήδη χάσει τη Βουλή και τη Γερουσία. Ο Κλίντον σημείωσε μια νίκη, σε μια περίοδο όπου η οικονομία ήταν στα καλύτερά της από την εποχή του Αϊζενχάουερ τη δεκαετία του ’50, ενώ η παγκόσμια σκηνή ήταν σχετικά σταθερή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έλαβε 379 εκλεκτορικούς ψήφους, σε σύνολο 538 των εκλεκτόρων, αφήνοντας “πίσω” τον Μπομπ Ντολ με μόνο 159 ψήφους. Αντιστοίχως, το ποσοστό εμπιστοσύνης του Μπιλ Κλίντον άγγιξε το 49,2%, χαρίζοντάς του 31 Πολιτείες, ενώ ο αντίπαλός του Ντολ κατέκτησε 19 Πολιτείες με ποσοστό 40,7%.

Παρασκηνιακά, το 1995, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατείχε την πρωτιά, λόγω της νίκης τους, στις ενδιάμεσες εκλογές για το κογκρέσο το 1994. Σε αυτές τις εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί, με ηγέτη τον Νιουτ Γκίνγκριτς, κατέλαβαν την πλειοψηφία των εδρών τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, όσο και στη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικανοί συχνά αναγκάζονταν να συμβιβαστούν με τον Πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος άσκησε την εξουσία του βέτο. Ένα αδιέξοδο του προϋπολογισμού ανάμεσα στο Κογκρέσο και τη Διοίκηση Κλίντον κατέληξε στο κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ το 1995 και 1996.

Στους Προεδρικούς προκριματικούς του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ το 1996, ο Μπιλ Κλίντον είχε πλεονέκτημα, καθώς κατείχε ήδη τη θέση, και έτσι έλαβε το δεύτερο κατά σειράν χρίσμα του από το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Κλίντον εύκολα κέρδισε τους προκριματικούς σε εθνικό επίπεδο, με διαφορά σταθεράς άνω του 88%, αφήνοντας σε δεύτερη θέση τον περιορισμένο περιθωριακό υποψήφιο Λύντον ΛαΡούς με 5,5%. Όσον αφορά τους προκριματικούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι υποψήφιοι που αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλό τους Μπιλ Κλίντον ήταν πολλοί, ωστόσο ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας και πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος, Μπομπ Ντολ φαινόταν νικητής. Ο Ντολ, κερδίζοντας όλους τους προκριματικούς με πρώτους εκείνους στη Ντακότα, παραιτήθηκε από την έδρα του στη Γερουσία στις 11 Ιουνίου και το Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο τού έδωσε επίσημα το χρίσμα στις 15 Αυγούστου. Η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων βασίζεται στο γεγονός πως ο Κλίντον δεν είχε ουσιαστικούς αντιπάλους στους προκριματικούς και έτσι μπόρεσε να επικεντρωθεί στην εκστρατεία του για τις αμερικανικές εκλογές. Από την άλλη, ο Ντολ ξόδεψε δυνάμεις και εφόδια στο να αντιμετωπίσει και εν τέλει, να νικήσει τους αντιπάλους του στους Προεδρικούς προκριματικούς.

Φτάνοντας στην ημέρα των εκλογών, ο Πρόεδρος Κλίντον, με την αποφασιστική νίκη του έναντι του Ντολ, κατέστη ο πρώτος Δημοκρατικός που κερδίζει προεδρική επανεκλογή από τον Φράνκλιν Ρούζβελτ, ξεπερνώντας τον αντίπαλό του κατά 8,2 εκατομμύρια ψήφους. Ο Μπιλ Κλίντον έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός που κέρδισε την πολιτεία της Αριζόνα μετά τον Χάρρυ Τρούμαν το 1948, ενώ επίσης κατέκτησε τη Φλόριντα, και φρόντισε οι Πολιτείες Καλιφόρνια, Βερμόντ, Μέιν, Ιλινόι, Νιου Τζέρσεϊ, Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ντέλαγουερ, και Κονέκτικατ να ψηφίσουν Δημοκρατικούς στις επόμενες Προεδρικές εκλογές.

Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ο Πρόεδρος εκλέχθηκε χωρίς να εξασφαλίσει την ψήφο των ανδρών και χωρίς να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου σε καμία αναμέτρηση. Τέλος, θα περάσουν δυο εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε ένας Δημοκρατικός να ξαναμπεί στο Οβάλ Γραφείο.


Ενδεικτικές Πηγές

Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Κόρδα
Σωτηρία Κόρδα
Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.