17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Λουδοβίκος Α’ της Βαυαρίας

In Memoriam: Λουδοβίκος Α’ της Βαυαρίας


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο Λουδοβίκος ο Α’ της Βαυαρίας διετέλεσε βασιλιάς του κράτους της Βαυαρίας από το 1825 μέχρι και τις πρώτες επαναστάσεις που είχαν αρχίσει να σημειώνονται το 1848 στα Βαυαρικά κράτη.

Δοξαστικό πορτρέτο του Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας. Λιθογραφία. Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Πηγή: royalchronicles.gr

Γεννήθηκε το 1786 στις 25 Αυγούστου, στο Στρασβούργο. Καταγόταν από βασιλική οικογένεια με δεσμούς με αρκετούς βασιλικούς οίκους στην Ευρώπη. Πατέρας του ήταν ο Μαξιμιλινός Α΄ Ιωσήφ και μετά βασιλιάς της Βαυαρίας και η Αυγούστα-Βιλελμίνη, κόρη τού Γεωργίου-Γουλιέλμου πρίγκιπα της Έσσης – Ντάρμστατ.

Το 1810 παντρεύτηκε την Θηρεσία των Βέττιν, κόρη του Φρειδερίκου δούκα της Σαξονίας-Χιλντμπουργκχαουζεν. Ο γάμος του υπήρξε ιστορικά το πρώτο Οκτόμπερφεστ, folklore γιορτή που εορτάζετε από πολλούς Βαυαρούς και Γερμανούς μέχρι και σήμερα. Ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής του υπήρξε η απόρριψη της συμμαχίας που είχε συνάψει ο πατέρας του με την Γαλλία του Ναπολέοντα του Α’.

Χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε ήταν η υποστήριξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Έκτοτε αποδείχθηκε σπουδαίος φιλέλληνας, μιας και ο δευτερότοκος γιός του Όθωνας επιλέχθηκε για πρώτος Βασιλιάς της ελεύθερης Ελλάδας το 1832. Ο Λουδοβίκος υπήρξε επίσης σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης αλλά και ευεργέτης. Επί βασιλείας του το Μόναχο αναδείχθηκε τόσο καλλιτεχνικά όσο και αισθητικά. Διέταξε την ανέγερση πολλών νεοκλασικών κτηρίων, που αργότερα έγιναν μουσεία και δημόσιοι διοικητικοξί χώροι, ενώ έδωσε ακαι έντονο βάρος στο ουμανιστικό αρχαιοελληνικό στυλ.

Διαρρύθμισε την Οδό του Λουδοβίκου την Λούντβιγκστρασε, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου που το μετέφερε από την πόλη Λούντβιγκσμπουργκ, την αίθουσα των Στραταρχών Φέλντχερνχαλλε, τη Σίγκεστορ την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τη Πλατεία του Βασιλέα, τη Γλυπτοθήκη, τα Προπύλαια, τη Κρατική αρχαιολογική συλλογή του Μονάχου, τη Νέα και τη Παλαιά Πινακοθήκη, την Αίθουσα της Δόξας Ρούμεσχαλλε και το άγαλμα της Βαυαρίας. Σε δύο βουνοπλαγιές Γερμανικών εκτάσεων έκτισε το μνημείο της Βαλχάλα και την Αίθουσα της Απελευθέρωσης.

Τον Μάρτιο του 1848 ο Λουδοβίκος αναγκάσθηκε σε παραίτηση ύστερα από το σκάνδαλο που έγινε γνωστό, της ερωτικής σχέσης του με την καλλονή χορεύτρια Λόλα Μοντέζ αλλά και των καταγγελιών εις βάρος του για υπεξαίρεση από το βαρβαρικό κρατικό ταμείο ποσό ύψους 20.000.000 φράγκων. Μέχρι και τον θάνατο του έζησε απομονωμένος, αφοσιωμένος στα φιλολογικά και συγγραφικά ενδιαφέροντα του.

Πέθανε στις 29 Φεβρουαρίου του 1868 στη Νίκαια της Γαλλίας και τάφηκε στον Ναό του Αγίου Βονιφατίου στο Μόναχο.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.