16.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΦωτιά και κοράλλια

Φωτιά και κοράλλια


Της Μαρίας Βλάχου,

Η Αυστραλία, προσφάτως, βίωσε μια μεγάλη καταστροφή: ένα πύρινο πέπλο σκέπασε μεγάλη έκτασή της, με τραγικά αποτελέσματα. Υπάρχει, όμως, στο νησί του Καγκουρό και μια ακόμη καταστροφή που μαίνεται. Δεν είναι ορατή από τη στεριά. Χρειάζεται και μια ιδιαίτερη παρατηρητικότητα για να γίνει αντιληπτή. Πρόκειται για την δύσκολη περίοδο που βιώνει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας (Great Barrier Reef).

Η κλιματική αλλαγή επηρέασε τη θερμοκρασία των υδάτων, των θαλασσών και των ωκεανών. Η μεταβολή αυτή είχε ως αποτέλεσμα θερμά υδάτινα ρεύματα να προσεγγίζουν τον ύφαλο και να αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια σε αυτόν, καθώς το 2016 και το 2017 πολλά κοράλλια αποχρωματίστηκαν. Την ίδια περίοδο κάποια κοράλλια απεβίωσαν, επιλέγοντας αυτή τη «διέξοδο», προκειμένου να μην αποχρωματιστούν. Τότε, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως ο ύφαλος θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, για να ανακάμψει και έχοντας ως δεδομένο ότι δε θα ξανασυμβεί κάποια καταστροφή σε αυτόν.

Φθάνουμε, λοιπόν, στο σήμερα. Έχει ξεσπάσει μια γενικότερη ανησυχία σχετικά με το τρίτο θερμό υδάτινο ρεύμα. Αν δεν μειωθεί η θερμοκρασία στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο ύφαλος θα βιώσει μια νέα δυσμενή κατάσταση, σύμφωνα με το Guardian. Ήδη, κάποια κοράλλια έχουν αποχρωματιστεί, αλλά δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο. Θα αντέξει ο ύφαλος το τρίτο αυτό κύμα; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως το γεγονός αυτό θα είναι καταστροφικό για τον ύφαλο. Ο ρυθμός ανάκαμψής του δεν είναι γρήγορος. Ελπίζουν πως η βροχή και ο άνεμος θα συμβάλουν στην αποτροπή του, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να προβλεφθούν με 100% βεβαιότητα. Πάντοτε υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας. Το μέλλον των κοραλλιών προβλέπεται δυσοίωνο.

Βάσει των προβλέψεων, τα κοράλλια θα έχουν εξαφανιστεί ως το 2100. Αυτός είναι ο απότοκος της ανθρώπινης επέμβασης στη φύση: ρύπανση και καταστροφή. Ακόμη και αν αλλάξουμε άμεσα τον τρόπο ζωής μας, είναι αβέβαιο κατά πόσο θα μπορέσει να ανακάμψει ο πλανήτης από τη βλάβη που έχει υποστεί. Μπορούμε, όμως, όσο περνάει από το χέρι μας να την περιορίσουμε. Θα χρειαστούν δραστικές καθημερινές αλλαγές. Ακόμη και η βελτίωση μιας μικρής καθημερινής συνήθειας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάθε πράξη μας έχει και μια επίπτωση στον πλανήτη, στον οποίο κατοικούμε εδώ και αναρίθμητα έτη. Δρώντας σκεπτόμενοι το επακόλουθο της πράξης μας, ίσως κατορθώσουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται. Γιατί, όπως έχω ξαναγράψει, φιλοξενούμενοι είμαστε στη Γη. Όταν εμείς «φύγουμε», το πρέπον θα είναι να αφήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας ένα περιβάλλον βιώσιμο. Μήπως να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια από σήμερα;


Πηγές:


Μαρία Βλάχου

Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει μέρος τόσο σε προσομοιώσεις, όσο και σε σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το Δημόσιο, το Ποινικό Δίκαιο και ζητήματα της επικαιρότητας. Η αγάπη της για τα βιβλία την ώθησε στην αρθρογραφία. Στόχος της είναι η αυτοβελτίωση, καθώς πιστεύει ότι μόνο μέσα από την εσωτερική μας καλλιέργεια, μπορούμε να εξελίξουμε την κοινωνία στην οποία ζούμε.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.