10.7 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚώστας Βουτσάς: Ο «αιώνιος έφηβος» στο «κότερο» για το «θέατρο του Παραδείσου»

Κώστας Βουτσάς: Ο «αιώνιος έφηβος» στο «κότερο» για το «θέατρο του Παραδείσου»


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Ο «αιώνιος» έφηβος Κώστας Βουτσάς από χθες το πρωί δίνει παραστάσεις στο «θέατρο του Παραδείσου» μαζί με άλλους αγαπημένους ηθοποιούς της γενιάς του. Σε ηλικία 88 ετών πήρε το περίφημο «κότερό» του και κίνησε για να βρει φίλους αγαπημένους, μετά από μάχη που έδινε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αττικόν» με λοίμωξη του αναπνευστικού. Η «χρυσή» γενιά του ελληνικού κινηματογράφου αποχαιρέτησε έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της.

Γεννήθηκε το 1931 στον Βύρωνα Αττικής, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά του ήταν πρόσφυγες από τους επιβάτες της Ανατολικής Θράκης. Το οικογενειακό επίθετο ήταν Σαββόπουλος, αλλά το «Βουτσάς» επικράτησε από τον παππού του που έφτιαχνε βαρέλια και τα βαρέλια παλαιότερα τα έλεγαν «βουτσιά». Όταν ξεκίνησε την καριέρα του, τού είχε προτείνει θιασάρχης να το αλλάξει σε «Βέσελης», αλλά αρνήθηκε. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, ζώντας στην απόλυτη φτώχεια. Το σπίτι που γεννήθηκε ήταν ένα παλιό μαγαζί που οι γονείς του έκλεισαν τη βιτρίνα για να μη φαίνονται. Στην Κατοχή πουλούσε τσιγάρα στους Άγγλους αιχμαλώτους και έκανε τον αβανταδόρο για να βγάζει ένα μικρό χαρτζιλίκι.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και αρχικά έλαβε μέρος σε παραστάσεις μπουλουκιών. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, από την εποχή που γυρνούσε με τα μπουλούκια τού έμειναν τα βρογχικά, που με τα χρόνια έγιναν άσθμα. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει πάνω από 90 ταινίες. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές του είναι: «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Ο Θόδωρος και το δίκανο», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Κάτι να καίει», «Η χαρτοπαίχτρα», «Γαμπρός από το Λονδίνο», «Ξυπόλητος Πρίγκηψ», «Το Ανθρωπάκι», «Κορίτσια για Φίλημα», ενώ στο θεατρικό σανίδι βρισκόταν και μέχρι πρόσφατα. Ο Κώστας Βουτσάς υπήρξε από τους λίγους ηθοποιούς της γενιάς του που έκανε το πέρασμα και στην τηλεόραση με επιτυχία. Η τελευταία του τηλεοπτική παρουσία ως guest ήταν στη σειρά «Το σόι σου» στον Alpha.

Στη ζωή του δήλωνε πως είχε δύο αδυναμίες, τη δουλειά του και τις γυναίκες. Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Έρρικας Μπρόγερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σάντρα. Έχει άλλες δύο κόρες από τον δεύτερο γάμο του με τη Θεανώ Παπασπύρου, τη Θεοδώρα και τη Νικολέτα, με την πρώτη να ακολουθεί τα δικά του βήματα στον χώρο της ηθοποιίας. Με την τρίτη σύζυγό του, Εύη Καραγιάννη, μεγαλώνουν μαζί τον γιο της από προηγούμενο γάμο, τον ηθοποιό Άνθιμο Ανανιάδη. Το 2015 ο Κώστας Βουτσάς έκανε σχέση με την ηθοποιό, Αλίκη Κατσαβού, με την οποία παντρεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους απέκτησαν έναν γιο, τον Φοίβο.

Αεικίνητος, αειθαλής, με τρομερή αγάπη κι ενέργεια για να ζήσει την κάθε μέρα και να βγάλει εις πέρας την κάθε υποκριτική πρόκληση που αναλάμβανε. Τα τελευταία χρόνια είχε μπει και στον χώρο των social media, ανεβάζοντας μικρά βιντεάκια, συνήθως κωμικά, και φωτογραφίες από την προσωπική του ζωή. Το φαινόμενο Κώστας Βουτσάς, γιατί για φαινόμενο πρόκειται, δεν έχασε ποτέ την επαφή του με τον κόσμο, εξ’ ου και τα 67 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της χώρας.

Σε ένα χειρόγραφο σημείωμά του που δημοσίευσε η εταιρεία «Θεατρικές Σκηνές» με αφορμή τον θάνατό του, στο υστερόγραφο γράφει πως: «Μπορεί να ξεχάσετε αυτά που σας είπα στην καλλιτεχνική μου παρουσία, δε θα ξεχάσετε όμως αυτά που σας έκανα να αισθανθείτε». Αυτή είναι η επιτυχία του. Οι στιγμές γέλιου που μας χάρισε απλόχερα με τις ατάκες του που λέγονται ακόμα από τους πιο μικρούς έως τους πιο μεγάλους. Το κεφάλαιο «Κώστας Βουτσάς» χθες τα ξημερώματα πέρασε στην αιωνιότητα, όπως και ολόκληρη η γενιά του «χρυσού» κινηματογράφου. Άλλωστε, τέτοιες προσωπικότητες δε μπορούν να πεθάνουν, ούτε να ξεχαστούν.


Ελευθερία Κωνστάντιου

Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.